Кати Бъртън: Журналист се става чрез чиракуване

19.01.2011 /15:31 | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колежката от “Медиа Дивижън” работи в дирекция “Комуникации” на Съвета на Европа. Живее в Германия, всеки ден пътува до офиса си в Страсбург, посочва към интервю за вестника Таня Йовева:

Има семейство, хубав дом и голяма градина, в която отглежда зеленчуци, обича да домакинства, а в свободното си време свири на пиано, кара ски, плува и медитира с различни йога практики.

На семинар, организиран от МТСП, Съвета на Европа и кампанията "ДОСТА" на съвета за журналисти, пишещи по проблемите на ромите, Кати Бъртън бе модератор по тези проблеми, които са част от работата й в европейската организация.

В детството си сте мечтали да бъдете журналист, но родителите ви са ви насърчили да учите литература в университета. Как станахте журналист все пак?

Започнах работа в малките регионални вестници едва на 18 г., живях в Йоркшир, област в северната част на Англия. В тази страна журналистика се научава чрез схеми за чиракуване и съм работила 3 години, преди да стана старши репортер и да се преместя в националните всекидневници.

Постепенно успях да се изявя и да поема ангажименти в няколко агенции, вестници и радиостанции - в "Гардиън", Ройтерс и Би Би Си. След това реших да се върна към обучението и да завърша европеистика в университета Брадфорд и политически науки в Института в Тулуза, Франция.

През цялото време обаче работих като журналист, но вече с акцент върху политологията. През 1990 г. станах говорител на британската Лейбъристка партия в Европейския парламент.

Живях и работих в Брюксел до 1995 г., след това се преместих в Страсбург, където започнах работа в офиса на Съвета на Европа - отначало в пресцентъра, който обхваща района на Югоизточна Европа. През 2010 г. бях назначена като говорител в "Медиа Дивизия".

Имате издадени и книги.

През 2004 г. излезе първата ми книга за това как да работим с медиите на международната сцена със заглавие "Ръководство за ефективни връзки с обществеността".

Освен това преподавам в университета в Сиракуза, а имам курсове и в университета Станфорд по магистърските специалности. Обичам работата си, защото тя ми дава шанс да имам някакъв принос за подобряването на правата на хората и за уважението между тях.

Използвам активно познанията си и моя опит в комуникациите. Намирам, че е много добре хората да се събират заедно и да общуваш с тях чрез средствата на журналистиката - чрез репортажи например.

Журналистиката е една много интересна професия, защото тя дава привилегирован достъп до хората. Интервюирала съм Маргарет Тачър през 1979 г., преди тя да стане министър-председател, и съм се срещала с много премиери и президенти.

Имах щастието да се срещна и с Далай Лама, както и с епископ Дезмънд Туту от Южна Африка. Това са хора, които уважавам и им се възхищавам. Те работят много, пътуват и се стремят да създават разбирателство и мир в техните собствени общности.

Разкажете нещо повече за работата си в Съвета на Европа?

За мен е чест да работя в Съвета на Европа. Той организира към момента сътрудничеството между 45 държави. Да припомнимв, че основните му цели са да защитава човешките права, да намира решения на проблемите на обществото, свързани с етническите малцинствени групи.

Борим се с ксенофобия, нетолерантност, за запазване на околната среда, биоетика, срещу спин, наркотици, клониране, организирана престъпност. Ние сме за социалното сближаване, социалната защита и равното третиране; насърчаваме заетостта, обучението и правата на работещите;

Съветът закриля ефикасно най-уязвимите социални групи и се бори срещу дискриминацията, заздравява европейското сътрудничество по отношение на миграцията и съхранява европейската културна идентичност и многообразието,  насърчаваме развитието на човешките ценности.

Тази мисия е много важна днес, в момент, когато променяме нашия подход по време на реформата, която ще направи работата ни по-ефективна. Съветът на Европа е сложна машина и много важно е за хората да знаят и разбират това, което правим.

Моята работа е да събирам всички стойностни послания от широката аудитория и да съдействам за създаването на по-толерантен свят. Работата по правата на човека никога не спира, това е важен и отговорен процес, трябва да се провеждат различни прояви, за да се разказва на хората повече за техните права и възможности.

Какви са впечатленията ви от България и хората, с които се срещнахте?

Била съм много пъти в България. Имам добри приятели в страната и в моя екип в Съвета на Европа са включени българи. Особено ценя културата на България, гостоприемството на българите и тяхната упоритост.

Страната ви се характеризира с много исторически забележителности и природни красоти. Затова на човек му се иска, ако веднъж е посетил тази страна, да се върне отново.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки