Радосвет Радев: “Дарик” ще прави информационна телевизия

22.01.2011 /19:21 | Източник: trud Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Радев, “Дарик” навърши 18 г., станахте пълнолетни. Спирате ли с лудориите, пита в интервю за “Труд” Магдалена Гигова:

Не, те не са резултат на възрастта. Историята на "Дарик" е историята на прехода в България. Остаряваме с остаряването на демокрацията.

Но истинските демокрации са скучни.

В истински демократичните общества радио като "Дарик" няма бъдеще. Никой не се интересува от политика.

Ако дойде това време, какво ще правите?

Дай, Боже, да дойде! Ще сменим формата.

Има ли хора, които от 18 г. работят в "Дарик", защото активно захранвате други медии?

Много малко са от самото начало. Напусналите са всякакви – откраднати, избягали, привлечени, купени…

Телевизия "Дарик" щеше да тръгва през зимата.

Въпросът не е дали, а кога.
Забавянето е свързано с организацията и прецизирането на програмата. Срещнаха се различни вектори – падането на цените на техниката, на недвижимите имоти, динамичният телевизионен пазар. Ние, "лекия жанр", не го умеем, ще прави информационна телевизия.

Какво става с "дарикоптерите"?

Дарикоптерите работят. Имахме относително силна година, дадохме ги под наем за няколко големи продукции за заснемане територията на България, на филмови компании, трите национални телевизии… Ексцентричен продукт е, но ще се утвърди.

Ще правите ли промени в схемата?

Ако ви кажа, че през 2010 г. са направени 15-ина промени, няма да ми повярвате.
Те са деликатни и премерени, показват, че .Дарик" е жив и се адаптира.

Това не означава, че ще променяме генералната схема, която съществува вече 10 г. Тя е възпитала поведенчески стереотип на слушане и е гаранция, че можеш да чуеш конкретно парче от програмата.

Хитро и злободневно е новото ви лого "Всичко се слуша". А вас слушат ли ви… не само по радиото?

 Ние казваме, че само от програмата на "Дарик" всичко се слуша.
Нас вече ни слушат с хубав технологичен продукт и в телефонията, и по интернет. Иначе ние не подслушваме. Добираме се до информацията с журналистически средства.

Вярвате ли, че рейтингите привличат рекламодатели?

Рейтингите също са връстник на "Дарик". Имало е и поръчкови, и купени. Може би възрастта на медията е един от гарантите за рекламодателя. Слушателите ни са образовани и състоятелни.

Какво светло бъдеще им обещавате?

Не обещавам нещо ново, а нещо старо. Ще се опитаме да бъдем себе си в коректното представяне на информацията с по-голямо коментарно начало.

Човекът е бомбардиран с катюши от информацията. Интерпретирането й е по-важно от самата новина.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки