Валери Тодоров: Запазихме свободата на словото в БНР

23.01.2011 /12:08 | Източник: thema/PR&Mедиа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Тодоров, като директор на БНР доволен ли сте от позицията на програма “Хоризонт”, която празнува 40-годишен юбилей на слушателския пазар, пита в интервю сп. “Тема”:

Като генерален директор на БНР и бивш директор на "Хоризонт", а най-вече като журналист нямам право да не бъда доволен. 40-годишнината си най-слушаната програма в страната посреща като лидер в радиоефира.

В резултат на реформите, предприети през последните години, "Хоризонт" удвои аудиторията си и днес с 32-38% от слушателите и 19-24% от пазарния дял е неоспорим медиен лидер.

Данните са от системни изследвания на "Маркет Линкс", но се потвърждават и от останалите водещи социологически агенции. Като добавим и данните от проучването за останалите ни програми (някои от тях като Радио Благоевград и Радио Варна изпреварват дори "Хоризонт" в регионите си), БНР е безусловно водеща медия в националния ефир с десетте си 24-часови програми и с шестте си музикални формации.

Смятам, че това е нормално за най-старата и най-обществената институция в страната. За разлика от колегите ние излъчваме не само на УКВ, но и на средни, дълги и къси вълни, сателитно и единствени сред радиостанциите – и цифрово, по технологията DRM.

Излъчваме за чужбина на 11 езика и имаме самостоятелни страници на 11 езика в нашия корпоративен интернет сайт. Да добавим страниците на всяка от нашите програми и общата лента на новините, 900 000 посетители на сайта всеки месец…

"Хоризонт" някога беше създадена като алтернатива на официозните издания и програми. Тя взе най-доброто като правила и принципи за работа от водещите тогава западни радиостанции и запази през годините живия език и прякото общуване, независимото поведение и свободата на словото, които и днес са марката на тази програма.

А доволен ли сте от позицията й на рекламния пазар?

Рекламата не е водещото ни направление. Ние сме обществена медия и много от функциите ни не подлежат на пазарна оценка. Например продуцентските, записващите, издателските, архивните ни дейности.

Ние записваме и възпроизвеждаме в ефир чрез издателските си програми всичко най-значимо от културния и обществения живот в страната. Само през изтеклата година сме издали над 50 диска с музика и документални архиви с уникална стойност.

Ние имаме двойно по-висок пазарен дял от следващата ни в класацията радиостанция, но целта ни не е да осребрим тази позиция. Защото имаме двойно по-голяма дейност като медиен партньор и съорганизатор на най-големите културни, музикални и обществени прояви.

Преди дни пуснахте нови предаватели на БНР по Южното Черноморие, в Шумен, Търговище, Трявна. Налагаше ли се?

По закон сме длъжни да осигурим пряк, открит, безплатен достъп до обществената информация на всеки гражданин на страната на всички платформи за приемане. Това е задължението ни на обществена медия.

Знаете, че само преди няколко години съществуваха огромни "бели петна" в приемането на нашите програми. Разбираемо е, че в граничните райони, в слабо населените места търговските оператори нямат интереси. А там ние имаме задължения.

Защото и в парламента често питат защо в националния ефир се чуват толкова много чужди гласове. При това България е загубила най-много територия сред съседите си.

Вече се чуваме от двете страни на границите. "Хоризонт" достигна до 81.06% от населението, а "Христо Ботев" – 70.04%, след като ние пуснахме за 2 години 67 собствени УКВ предавателя заедно с увеличаването на мощностите на предаватели на БТК/Виваком и смяната на антените. Това е равносилно на направеното през предишния период от близо 75 години.

Сравненията между БНР и БНТ са неизбежни. Защо държавната телевизия има задължения към телекома, а вие – не, или поне не се чува за такива?

Ние извършихме навреме необходимите реформи и преструктурирахме разходите си. Значителното понижаване на разходите не идва от механичното съкращаване на хора, а от смяната на техниката, технологиите и организацията на работа.

Това показва нашата практика. Защото утре ще имате пари, те пак няма да ви стигат, а няма да имате и кадри. При тези заплати в публичния сектор това също е голям проблем. Не е приятно приключение при 10 програми и 6 музикални формации да извадят 10 млн. от бюджета ви.

Но не сме хленчили – такава е ситуацията в страната. Разбира се, все пак има предел. Все пак към нас има очаквания, а ние имаме задължения.

Как отбелязвате 40-годишнината?

Суеверните казват, че 40 дни или 40 години не се честват. Не само заради суеверието, но и заради предстоящото честване на 76-ата годишнина от създаването на първото българско радио ние ще обединим двата празника на 25 януари.

Подготвяме концерт под мотото "Гласове и мелодии, които помним". Ще чуете и ще видите в нашето Първо концертно студио стари песни и нови аранжименти, нови гласове и младежки групи от страната.

Всичко това под знака на едно голямо име, което ще ни гостува – Лили Иванова, и със съпровода на Бигбенда на БНР, който навърши заедно с Детския радиохор цели 50 години. Както виждате, календарът ни е пълен със знакови годишнини.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки