Стоян Стоянов, председател на БДВО, в първо интервю за СБЖ

31.01.2011 /16:26 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ПР специалистите и журналистите трябва да се познават, да бъдат партньори и да създават доверие помежду си. И в двете професии има голяма динамика – често се случва да прескачат журналисти в ПР професията и обратно, има много нови лица.

Стоян А. Стоянов работи в сферата на публичните комуникации и медиите повече от 10 години. Член е на БДВО от 2006 г., става член на Комисията по етика на организацията през 2008 г., а след това и член на Управителния й съвет през 2010 година.

От юни същата година. той развива собствен бизнес като съдружник в Комуникационна агенция PRoWay, която работи за проекти на Сдружение „Културни проекти”, Обединена българска банка, Фулчарджър България, вестник „Пари“ и MySuccess.bg.

В периода 2005 – 2010 година е мениджър и след това старши мениджър в PR агенция AMI Communications. В агенцията работи с клиенти като ЧЕЗ България, ТЕЦ Варна, Shell България, VISA, HP България, ХОБАС България, посолствата на Република Чехия и Кралство Дания. Отговарял е за организация на събития, PR и корпоративни комуникации.

В периода 1997 – 2005 г. Стоян А. Стоянов работи като комуникационен специалист в държавната администрация и в неправителствени организации, и като бизнес журналист.

През 2001 г. завършва магистърска специалност „Финанси“ в УНСС, а след това и едногодишна PR програма в M3 Communications College, както и много квалификационни курсове в сферата на публичните комуникации.Преподава като хоноруван асистент на студенти по масови комуникации в Нов български университет, лектор е в различни обучения и семинари. Работи и за развитието на два онлайн проекта, които са в помощ на PR специалистите в България: EventBox.bg I Бизнес събитията в България и PRnew.info I PR&Медиа Новини.

Честито за избора Ви за председател на БДВО за 2011 г. Кои са основните цели, които си поставяте за развитието на ПР секторът у нас?


През последните няколко години Българското дружество за връзки с обществеността активно работи за сдружаването на ПР специалистите, за популяризирането на добрите практики в тяхната работа и за повишаването на професионалния им авторитет като успешни консултанти за ефективен бизнес. Имаме добрата основа и през 2011 година ние ще засилим работата си в няколко направления, като основната ни задача е да бъдем още по-полезни на бизнеса, организациите и институциите, да им носим нови клиенти, положителна репутация и доверие.

Ще насочим основните си усилия към:


- Повишаване авторитета на БДВО като влиятелно средище на дискусия и формиране на мнения;

- Популяризиране на добрите и етични практики за работа (откриване и посочване на неетичните практики);

- Изследване на тенденциите и развитието на ПР сектора в България;

- Успешно сътрудничество с бизнеса, браншовите организации и институциите и повишаване на информираността на бизнеса за ползите от успешната професионална ПР дейност;

В организационен план ще се постараем да увеличим неколкократно активните членове на БДВО и ще създадем регионални клонове на организацията в големите градове на България. Освен събитията, които организираме традиционно – като наградите за най-добри ПР проекти и инициативи - PR Приз, и съпътстващия PR Фестивал, ще продължим да провеждаме дискутивни форуми по актуални и интересни теми.

Защо в България все повече Връзките с обществеността (PR) и Журналистиката се припокриват?


Интересен въпрос! Новите социални мрежи и технологии размиват границите между традиционните „създатели на новини“ - журналистите и специалистите по публични комуникации. Има колеги от ПР бранша, които се назовават едновременно ПР специалисти и журналисти. Мисля обаче, че граница между двете професии има и трябва да има, защото целите им са различни.

От друга страна и двете професии си партнират добре в стремежа си да информират. Положителното в тази ситуация е, че ПР специалистите се опитват да „влязат в обувките“ на журналистите и да им предлагат информация и новини, които са специфични и от интерес за конкретния журналист или за изданието, за което работи.

Кое е най-първото нещо, което ще реализира БДВО в началото на 2011 г. ?

Искаме да започнем да осъществяваме една нова за БДВО инициатива - да събираме членовете на организацията поне веднъж месечно – за да представим новите ни попълнения и инициативи, да създаваме полезни контакти между тях и да следим пулса на работата на ПР специалистите. В тази връзка ще се радваме и на партньорството на СБЖ, за да популяризираме заедно нашите срещи, които със сигурност могат да бъдат полезни и на представителите на медиите.

Ще насочим и усилия за създаване на Консултативен съвет към БДВО (орган, който е заложен в Устава на организацията, но все още не е създаден), в който да участват представители на висшия мениджмънт на компании и организации, отговорни за публичните комуникации. Ролята на Консултативния съвет е да помага за развитието на БДВО, да дава своето мнение по възникнали етични казуси, както и да поставя актуални теми от бранша за дискусия.

Какви са вашите планове за партньорство между СБЖ и БДВО?


ПР специалистите и журналистите трябва да се познават, да бъдат партньори и да създават доверие помежду си. И в двете професии има голяма динамика – често се случва да прескачат журналисти в ПР професията и обратно, има много нови лица. Заедно с колегите от СБЖ ще се опитаме да направим комуникацията по-директна и ефективна. Етичните аспекти на работата на журналистите и ПР специалистите също е тема, за която ще работим заедно.

Очаквайте продължение...

Още по темата:

 

 • БДВО избра за нов председател Стоян Стоянов

  Най-старата и влиятелна организация в сферата на комуникациите – Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), реализира първото си за годината събитие – редовното годишно отчетно-изборно събрание за всички членове на Дружеството.
  Дата: 28.01.2011

 • Интервю с Виктор Стефанов, главен редактор на Dir.bg

  Той е завършил Университета за национално и световно стопанство. От 1988 г. до 1998 г. работи като журналист, след което навлиза в РR професията. От 2001 г. работи за Дир.бг като РR специалист, а от 2004 и като редактор. 

 • Тайните на PR-a с Десислава Бошнакова*

  Традиционните медии представят позицията на партиите и коалициите, в влоговете е позицията на хората.

 • Започва набирането на кандидати за "PR Приз"

  Организаторите на "PR Приз 2010" ще връчат за пръв път специални награди за принос в развитието на PR   професията през изминалото десетилетие, съобщи БТА.
  Дата: 08.03.2010

 • Колин Фарингтън: Успехът на PR не се измерва само с медийното отразяване

  Колин Фарингтън е председател и един от основателите на създадения през 2000 г. Световен съвет за ПР и комуникационен мениджмънт (Global Alliance for Public Relations and Communication Management - GA), пише в “Дневник” Зорница Стоилова:

 • Милена Атанасова е новият председател на БДВО

  Председателка на Българското дружество за връзки с обществеността през 2009 г. ще бъде Милена Атанасова, съобщиха от организацията. Кандидатурата й бе гласувана с пълно мнозинство на последното общо събрание на дружеството вчера. Атанасова приема управлението от Асен Асенов, който бе председател през 2007 и 2008 г., съобщи dir . bg .  

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки