Марияна Панайотова: Трябва да имаш сърце за журналистиката

02.02.2011 /13:09 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Живеем във времето на интернет революцията и Интернет предлага много големи възможности за информиране. Това влияе за съжаление върху продажбите на вестници. Хората дори забравиха да четат книги от библиотеката, а посещават онлайн – библиотеката.

Тя се казва Марияна Тодорова Панайотова, студентка е по Журналистика в Бургаския свободен университет. Тази година завършва бакалавърската си степен. Има амбицията да продължи образованието си в София. Член е на Клуба на младия журналист и първият кореспондент на sbj-bg.eu в Бургас.

Защо избра да учиш Журналистика, и то в университет, в който изучаването на тази специалност не е традиция?  
Като ученичка в 12 клас като всеки и аз бях изправена пред дилемата, какво да уча и къде. Вечните въпроси. Замислих се, с какво ми се занимава за в бъдеще. Разрових се в спомените и си отговорих. Обичам да чета книги, да пиша стихове и много приказвам. Искаше ми се и да е интересна специалност, а не както обикновено икономически специалности. За БСУ разбрах от мои съученички и приятели. Общото мнение за университета не беше много добро. Но аз реших да опитам  и се случи – приеха ме. Към днешна дата не съжалявам за изборът, който направих. Университетът защити пред мен и моите колеги достойнствата си.

Не го казвам като реклама, но наистина ни обучават уникални преподаватели и специалисти. Не се чувстваме ощетени от колегите си в София, а напротив ние имаме модерно телевизионно студио, в което правим кратки новинарски емисии и куп журналистически дейности. В университета има и студентски вестник, който се вписва от студенти. В него колегите и аз проявяваме творчество и се учим на качествена журналистика. Има много качества, с които мога да защитя името на моят университет, но да спра до тук.


Какви са перспективите пред младите журналисти?

Мога да кажа, че зависи от много неща. Първо, от самият човек, ако той обича професията си и държи да се реализира ще мине през ада, но ще успее. Второ, конкуренцията е жестока и това се усеща. Младите трудно могат да докажат себе си сред Големите, но не е невъзможно, просто е трудно. Трябва да се търсят способните млади журналисти, тези които редовно посещават лекциите и упражненията и които имат сърце за журналистиката. Мен ме дразни това, че назначават по медиите, хора които не са учили това, а просто ей така. Едни и същи лица омръзват на публиката.

Трябва свежо и достойно попълнение. Например БНТ, според мен, има нужда от млади журналисти, които да внесат нови идеи. Дано да чуят моят призив и да не го помислят за наивен!


Защо все повече млади избират да учат "Връзки с обществеността" пред Журналистика?

Разбираемо е, все пак има мнение, че PR – специалистите взимат по големи заплати от своите колеги журналисти. Пък и през последните години тази специалност стана доста модерна. Вече дори е модно всеки известен да си има PR. Журналистиката е трудна професия, изискваща много качества и смелост най-вече. Журналистът трябва да е нахален и да внимава в екстремни ситуации.

Мечтаеш ли за кариерно развитие в новите онлайн медии или предпочиташ да се развиваш в по-класически тип медия? 

Мечтая за кариерно развитие по принцип. Всяка медия е полезна и интересна за развитието на един журналист. За мен ще е постигнат успех ако въобще успея да се реализирам. За мен са важни: колегите и уважението.

Имаш ли любим журналистически жанр? 

Има много неща, които ми харесват, дори не само в журналистиката. Много обичам да пиша сценарии. Във втори или трети курс, трябваше да правим сценарий на 30 минутна радио програма. И ми беше трудно, но и интересно да бъда редактор на подобен текст. Но като журналистически жанр, може би най-вече – интервюто. Обичам да говоря с различни хора и смятам, че е много вълнуващо и интересно. Изкуството да задаваш точните въпроси, които да заинтригуват публиката и самият събеседник. Обичам да предизвикам опонента си, да ми казва повече, дори и в приятелска компания.
Интервюто е един от интересните жанрове в професията, защото е трудно и изисква много знания и начетеност. Аз дори си мечтая да направя някое специално и запомнящо се интервю с интересен събеседник.


А журналист, на който подражаваш под една или друга форма? 

Има някои журналисти, чийто стил ми харесва. Аз самата съм още млада и неопитна в писането си и сега формирам стила си, който се надявам да ми е запазена марка. Харесвам Диана Найденова, която е характерна с воденето на интервюта. Кристина Патрашкова ми харесва, защото е интересна и е винаги добре подготвена за всяка тема. 

Вестници, радио, телевизия и Интернет, кой ще победи в тази комуникационна война?

Все пак живеем във времето на интернет революцията и няма как да не се запитаме именно този въпрос. Интернет предлага много големи възможности за информиране. Това влияе за съжаление върху продажбите на вестници. Хората дори забравиха да четат книги от библиотеката, а посещават онлайн – библиотеката. В тази война доста вероятно е интернет да спечели. Дори забелязвам, че много телевизии правят онлайн сайтове, дори и онлайн – новинарски емисии. Което само доказва, че новите технологии набират дивиденти пред останалите медии.

Най- важният ти урок? 

Може би, да бъда внимателна и дори бдителна.

Какво могат да очакват читателите ни от теб, като наш кореспондент в Бургас? 

Ще се стремя да поднасям интересни истории с добри герои. Бургас е доста интересен град с много събития. Университетът, в който уча, организира много събития и така се раждат хубавите истории, които ще ви разказвам.

Защо би станала член са СБЖ? 

СБЖ е съюз от утвърдени журналисти и ще е чест да се доказвам пред тях. Като млад човек пред прага на живота, искам да се доказвам и уча.

А какво очакваш от Клуба на младия журналист? 

Най – вече вяра в мен, по – големи възможности за мен и хората, които ме познават. Очаквам колегиалност от хората, с които ще се запознавам. Да работим заедно и да реализираме много проекти. Много държа на контакт с мои колеги и обмяна на идеи и опит. Няма по – ценно от това, да сме приятели, които работят заедно и се забавляват.

И ти ли си на мнение, че всеки може да бъде журналист в 21в., стига да има достъп до компютри или трябва и още нещо?

Не, категорично не е достатъчно компютъра да бъде пред някой, за да се нарече журналист. 21в. е век на новото и се искат нови неща и нови хора с нови идеи, но и не непременно компютъра с интернет. За да си журналист трябва да имаш сърце, за да търсиш и разказваш истории.  Трябва да имаш желанието да го правиш и старанието да си много добър. Един журналист трябва да има добродушно излъчване, за да кара хората да му се доверяват. Той трябва да е един от тях, а не над тях. Да имаш плам и огън да ги реализираш и да бъдеш себе си, за да останеш в историята на българските журналисти.

Пожелай нещо на читателите ни и на младите си колеги? 

Най – вече пожелавам – здраве, защото е най-важното и без него не бихме могли да работим, търпение към трудностите, повече усмивки към радостните моменти и скъпи читатели, колкото и да е труден живота не се предавайте! На вас, скъпи колеги, бъдете добри журналисти, уважавайте се и завоювайте много върхове в журналистиката. Това пожелавам и на себе си!

Още за членовете на Клуба на младия журналист:


 

 

 

 

 

 • Констанца Каралеева: Страхотно е, че го има сайтът на СБЖ

  На българските медии им липсва свобода, смята Констанца, която много се вълнува от скорошния скандал с къщата на министър Цветанов. В България има "боза на словото”. За това тя не бърза да се занимава с политическа или социална журналистика.
  Дата: 05.11.2010

 • Журналистите работят в мрежова система

  Наивно е да се смята, че журналистиката ще изчезне, защото чрез интернет всеки може да излъчва и приема новини. Масовата аматьоризация в интернет всъщност е предпоставка за засилване на професионалиизма на медиите, включително и на електронните страници.
  Дата: 07.09.2010

 • Елена Петкова: Българските медии не са слаби!

  Университетът не е място, където някой ще ти налее знания в главата. Той е по-скоро като тепих, където се бориш за всяко парче информация и за всяко късче знание, убедена е Елена Петкова. 
  Дата: 29.08.2010

 • Алексения Димитрова: Обичам да обогатявам с опита си младите журналисти

  Това казва Алексения Димитрова в специално интервю за СБЖ. Разследващият журналист трябва да не се поддава на изкушения и да е склонен да живее скромно, допълва събеседницата.
  Дата: 09.08.2010

 • Клубът на младия журналист ме привлече с амбицията да се променя

  Това сподели Десислава Лещарска в разговор с Андрей Велчев. И още. Десислава не харесва правилото, от което се водят много медии – "лошата новина е добрата новина". 
  Дата: 07.08.2010

 • Абсолютната свобода на журналиста е утопия

  В това е убедена и журналистката от "Дарик" Деа Манолова. В информационния свят има място за всички, защото всеки човек сам избира как да се информира. По-скоро трябва взаимно да се конкурират в посока по-бърза, обстойна и стойността информация, казва тя в разговор с Андрей Велчев. 
  Дата: 26.07.2010

 • Журналистиката не е нещо, което можеш да назубриш!

  В това е убедена колежката ни от Регионалната кабелна телевизия „МОНТ 7” в Монтана, Биляна Александрова. Тя и е член на "Клуба на Младия Журналист" към СБЖ. 
  Дата: 22.07.2010

 • Велопоход, организиран от Клуба на младия журналист

  Ръководството на Клуба на младия журналист към СБЖ организира велошествие до Банкя, под патронажа на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Националното представителство на студентските съвети.
  Дата: 16.07.2010

 • Журналистиката не може без журналисти

  Възможна ли "журналистиката без журналисти" и за това как явно ние, журналистите сме позабравили факта, че трябва да сме в полза на обществото.
  Дата: 14.07.2010

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки