Антон Кутев: Обществото винаги има нужда от свободни медии

02.02.2011 /22:11 | Автор : Лилия Томова | Източник: Duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роден е на 13 септември 1968 г. в София. Историк е по професия, завършил е изкуствознание в НХА, учил е икономика на киното и телевизията в Московския киноинститут - ВГИК, посочва към интервю авторката.

Владее английски и руски език. В 41-ото НС е член на комисията по културата, гражданското общество и медиите. Член е на ИБ на НС на БСП, секретар по медийната политика.

Има ли властта, която и да е тя, истинска необходимост от свободни медии, г-н Кутев?

Властта обикновено няма такава необходимост.
Но обществото винаги има нужда от свободни медии. Защото те си остават една от малкото гаранции за демокрация. И често се случва именно те не само да са гарант, а да са последният гарант на демокрацията.

Когато се окаже, че, не дай си Боже, има специализирани съдилища, че институциите са зависими от различни политически сили, обикновено от тези, които са на власт, а и от премиера, само свободата на медиите може да гарантира демократичното развитие на една държава.

Дали според вас е верен изводът, че в Европа отново прави опит да се върне тоталитаризмът, а заедно с него и задушаването на свободния глас?

За съжаление най-сериозният проблем и на България, и на цяла Източна Европа е, че хората имат нужда дали от "силната ръка", дали от носталгия по миналото, но имат нужда от някаква форма на "заместване на демокрацията".

А в България тенденциите са особено силни. Виждаме скандалите със СРС-тата, цялата агресия на властта, обърната през държавата към хората, а се оказва, че нито една сериозна организация не се противопоставя на това.

Политиците си говорят, медиите си свършиха работата, само че къде са интелектуалците? Къде са писателите, къде са музикантите, къде са професорите, които да кажат: "Не искаме да живеем в държава, в която слушат всички нас!".

В цяла Източна Европа се наблюдава носталгия към старите времена и тя е много опасна, защото може да доведе до диктатури. Наистина - до меки диктатури, защото все пак сме европейска държава, но с огромни последствия за демокрацията.

Питам ви като политик - свободни ли са българските медии? Въобще пълната медийна свобода дали е чисто и просто журналистическо мечтание?

Пълната медийна свобода, приемам шегата, е журналистическо мечтание. Поне според мен е така. Но свободата на медиите си има ясни измерители, това също е вярно. И по отношение на тези измерители ние сме на последните места.

Очевидно е, че когато човек като Лъчезар Иванов си позволява да разпорежда на ключова медия: "Свалете това!", няма свобода на медиите. Когато е публичен факт, че човек като министър-председателя си позволява да крещи на всички журналисти, които са пуснали, не дай си, Боже, материал срещу него, не може и дума да става за свобода на медиите.

Когато е публичен факт, че рекламодателите пряко влияят върху съдържанието, не може да има свободни медии. Между другото качествените западни медии не си позволяват подобно нещо - разделянето на икономическия от журналистическия офис навсякъде е едно от първите условия за гаранция за обективност на медиите. Което в България не се случва.

Често разделените офиси са такива само на териториален принцип...

Прави се "териториално", за да може да бъде направено и реално. Т.е. логиката е, че когато рекламодателят ти е монополист (няма да споменавам имена и фирми), въпросите на енергетиката или въпросите на мобилните комуникации няма как да не намират отражение в твоята медия, каквото и да се случи.

А в България има и икономически групировки, и големи рекламодатели, които открито стоят зад определени политически сили, зад тези, от които в даден момент имат полза. Това е още един канал, по който протичат не само икономически, а и чисто политически въздействия върху медиите.

Така че, като се връщам към въпроса ви, не само че нямаме свобода на медиите, а имаме и фактора автоцензура. За съжаление мисля, че в България тя е много по-голяма от другаде. Дали поради страха, дали поради други зависимости.

Или от навик...

Да, и поради навик. Но у нас тя е много по-голяма, отколкото е нормално и отколкото е в другите страни.

Дали медийната свобода е истинският гарант на демокрацията, включително и у нас?

Да.
Непременно. Тя е дори последният гарант на демокрацията. Т.е., когато всички други механизми са изчерпани, тогава медиите са тези, които трябва да гарантират свободата. В никакъв случай не трябва да се отказваме от нито едно постижение на демокрацията, което гарантира демократичния процес.

Много трудно се отвоюват демократични права и много лесно се губят. Затова нямаме право да загубим нито една от възможностите на демокрацията, особено когато става дума за медиите.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки