Начало
 
 

Професорски “Изрезки от стари вестници”

19.02.2011 /13:26 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тия изрезки са хубав том с твърди корици – книга, видяла бял свят преди малко повече от година и половина. И неин автор е проф. Филип Панайотов – учителят през последните 4 десетилетия на стотици български студенти по журналистика на историята на българското вестникарство.

Издателство „Захарий Стоянов”, 13 глави, 300 страници. Излезли „с любезното спомоществователство на СБЖ”. Нямаше да е Филип, както с топлота го наричахме още като студенти в началото на 70-те, ако не бе изписал тъкмо така благодарността си...

А сред уводните слова може да се прочете: „Кой знае защо у мен се пробуди старият вестникар, който някога си въобразяваше, че словото може да направи човека по-добър, живота – по-хубав, и света – по-справедлив. /.../ Нямам намерение да пиша цялостни спомени/.../ Просто разказвам – де по-накратко, де по-подробно – за хора и събития...”

И рукват истории от по-далечни и по-близки години:

За родната му Златарица, за студентските времена, за работата му в БТА, в списание „Младеж”, вестник „Патриот”, „Народна младеж”, за студентския кръжок „Васил Воденичарски”, за паметни командировки и у нас и в чужбина, за полемиките, че дори и „войните” с опасно властни и отмъстителни опоненти, за работата му и в Софийския университет, за конгреса на СБЖ през януари 1990-а...

Нека вплета факта, че по онова време Филип Панайотов е член на Управителния съвет на организацията.

Десетки са интересните хора , с които вестникарството среща автора. И той ни ги представя и с добрите, и с недотам привлекателните им черти. Ще изредя трийсетина души: Николай Генчев /много преди да стане професор/, Радой Ралин, Вълко Червенков, Георги Атанасов /да, онзи същият, някогашният министър-председател на България/, Илчо Димитров, Жельо Желев, Тодор Живков, Тодор Боров, кметът на Стария град в Пловдив Начо Културата, Стефан Продев, Любен Георгиев, Иля Еренбург, Марко Ганчев, Георги Ведроденски…

И още: Георги Ивчев, Пеньо Пенев, професор Кирил Василев, Исак Паси, Юрий Любимов, Ернст Неизвестний, космонавтът Андриан Николаев, Цола Драгойчева, Владимир Башев, Йордан Вълчев, Петър Динеков, Блага Димитрова, Йордан Василев, Любомир Левчев, Жана Николова – Гълъбова, Петър Увалиев, експрезидента Петър Младенов, баба Ванга...

Има сигурно поне още толкоз. В тая книга ви чакат и шеги, и усмивки, не едно и две стихотворения - сам Филип Панайотов е писал и стихове, и описания на театрални представления на „Таганка”.

От томчето ще разберете и кой е бил любимият български деликатес на Иля Еренбург /отделно са неговите необикновени, може би спорни, ала незабравящи се определения в едно изречение за Евгений Евтушенко и Борис Полевой/, коя е най-вкусната риба на света, къде са били поставени заглушителите на емисиите на БиБиСи в София (на пл. „Славейков” 11), какво е казал пред Народния съд Стоян Венев за Александър Божинов (това ще ви помоля сами да го намерите и прочетете)...

В „Изрезки от стари вестници” са споменати, между другото, и много, много журналистически хватки, от които и всеки млад, пък и по-възрастен човек от занаята ни може безплатно да „накупи” полезен опит. С който да преодолява и непреодолими от пръв поглед трудности.

Описани са и страховити гилдийни гафове, за които навремето се плащаше прескъпо: едновременното присъствие, например, на Тодор Павлов на две места в президиума при значимо събитие на една снимка, „появата” на вече починалия Васил Коларов на трибуната на мавзолея на Георги Димитров на 9-септемврийска манифестация (пак на снимка и пак като резултат от фотографски монтаж)...

Ще разберете и един от псевдонимите на Филип Панайотов, и подробната история на безпрецедентното критикуване на вестник „Антени” в изданието на СБЖ – „ПОГЛЕД”.

Ще можете да си запишете, ако сте приятели с книгите, и заглавия, които е хубаво да бъдат прочетени. Ако не сте попадали на тях досега. Ще чуете и неповторимия глас на Радой Ралин: „Както и да го въртим, както и да го сучем – автоцензурата си е баш цензура”.

От Филип Панайотов винаги се научава по нещо полезно. А освен това всяка среща с него е рядко в наши дни удоволствие. Подир нея остава благото ухание на мекотата, знанието и дарът да се разказва омайно. Доверете ми се – намерете и се насладете на „Изрезки от стари вестници”.


 

Сподели в
 

На 91-годишна възраст почина доайенът на кърджалийските журналисти Тодор Мухтаров. Роден през 1928 г.в село Петково, Смоленско. Завършва през 1947 г. гимназия в Кърджали.

16.12.2019/09:01

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

 Представяме ви

Кубинската столица, известна като „перлата на Карибите,” остава вечно млада и магнетична с архитектурните си красоти, с бликащите дори и по улиците й изкуство и култура, със засмените хора. Ето как - в снимки и срещи - видя вълшебния град и други кубински прелести пратеничката на сайта на СБЖ, участвала заедно с 263-ма журналисти от 53 страни в посветения на юбилея FITCuba 2019.

10.12.2019 /20:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки