ПСР е най-светската в Турция, заявил Динк, преди да умре

01.01.1970 /02:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е най-светската партия в Турция, заявил преди смъртта си турският журналист от американски произход Хрант Динк, който бе убит от турски ултранационалист, съобщи в. “Тараф”.

Изданието се позовава на публикувана от "Уикилийкс" грама. ПСР представлява истинския лаицизъм в Турция, заяви Динк на 14 ноември 2006 г. пред американски представители в Истанбул.

Думите му са цитирани от тогавашния генерален консул на САЩ в Истанбул, Дебора К. Джоунс, която докладвала във Вашингтон за разговора на 30 януари 2007 г., т.е. 11 дни след убийството на журналиста.

С оглед на последвалия атентат срещу Динк, силно впечатление правят и последните му думи: "В исторически план лошите моменти произхождат не от религията, а от крайния национализъм", отбелязва Джоунс.

Управляващата ПСР на премиера Ердоган има ислямистки корени и след идването си на власт непрекъснато е обект на обвинения от светските среди, че следва скрита програма за ислямизиране на страната, които тя категорично отрича.

Динк бе убит на 19 януари 2007 г. пред редакцията на ръководения от него турско-арменски в. "Агос". Процесът срещу убиеца - младеж, член на крайнонационалистическа групировка в Трабзон, и 18 предполагаеми негови съучастници, продължава.

Динк си бе навлякъл омразата на националистите заради това, че бе окачествил като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през периода 1915-1917 г. Анкара отхвърля тезата за геноцид.

Пускат анимационен филм за Динк

Анимационен филм за погребението на у Динк напомня за преживяната болка с надежда, че ще пробуди съзнанието на младите поколения, съобщава електронното издание "Хюриет дейли нюз".

Черно-белият филм "Няма тъмнина, която да ни накара да забравим" е съсредоточен върху гласа на вдовицата на Динк - Ракел Динк, която чете писмо, написано от нея самата.

"След Индира Ганди, Ракел Динк е човекът, който най-много ми въздейства със своя начин на мислене," заяви режисьорът на филма Хюсеин Карабей.

Той обясни, че чрез анимационната техника в 10-минутния документален филм е изобразил чернобялата атмосфера на погребението, на което милиони хора излязоха на улицата.

Филмът ще бъде излъчен на 30-ия Международен кинофестивал в Истанбул, който ще бъде открит на 2 април и ще продължи до 17 април.

Малко назад (За още в търсачката на сайта: “Хрант”): http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=10546


 

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки