Начало
 
 

Иван Тодоров: Словесните тикове на примитивизма

24.04.2011 /14:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са всекидневни. Неотдавна изслушах интервю по Българското национално радио /БНР/ с директорка на софийско училище. Пазя в записките си и двете й имена.

Та тая госпожа организирала „уебинар”, нещо подобно на семинар, на интерактивно обучение. Само дотук, на петия ред съм още – и компютърът ми вече почна да се изчервява!

Стана дума по-нататък в разговора за „панели” /раздели, части/ в дискусията, за „презентации” /представяния/ на теми, за „модератори” /хора, които ръководят едно или друго занимание/, за „иновации” /нововъведения/, за „персонални” /лични/ лаптопи...

И всичко бе изредено със самочувствието на много знаещ и модерен човек.

Да пази Господ учениците й на тази просветителка!

Неведнъж в случаи като описания обаче мен ме дразни пасивността на интервюиращите, разговарящите журналисти. Които са като домакини на поканените събеседници.

А журналистът - той /или тя/, може много да стори. Стига да иска. С иронично запитване в ефир, например – „Какво значи панел в тоя случай?” Или с хапливо вметване – „Може би искахте да кажете представяне вместо презентация?”

Не! Няма да чуете подобна реакция. И това дава нова и нова сила на езиковите бракониери из горите и полята на книжовния български. Там гърмят като на стрелкови военен полигон какви ли не още недомислия.

Кънтят като празни тенекиени кутии...

Много, много отдавна не се говори от мнозина за вид предаване. Предаванията вече се делят и различават според различния си „формат”. Навремето формат имаха фотографските снимки. Хартиените листи за писане. Картините. Днес това е само все по-вехт спомен.

Днес разглезени, повърхностни и разцапарени „гърли” /хайде веднъж да ви помоля да погледнете и в речника, читатели любезни/ успокояват нервите си, ходейки на „шопинг” /пазаруване/. Не съм опитвал, но било много модно.

А, и не пропускат „афтър парти”. Само предполагам, че става дума за запивки по нощите след като някакво друго тържество преди това вече е свършило...

Нямам съмнения обаче за „семплите”. За тях чух не къде да е, а в едно от изданията на „Арт ефир” по програма „Христо Ботев” на БНР. Иде от английското “sample”. Което ще рече мостра.

Ами ако не знаете английски?

Проблемът си е ваш. За край – две черешки. Възгорчиви – като с червейче, скрито вътре. Първата е от телевизионния коментар на мача „Лион” – „Фейенорд”: „Х. собственоръчно вкара...” Футболистът наистина вкара чудесен гол. Но в тая игра това винаги става с глава, с крак, по-рядко с рамо. Ала никога с ръка.

Втората черешка: Почти всички новинари, съобщавайки за резултатите от надпреварите „Еми”, „Оскар”, за нашите „Икар”, „Аскеер” почти неизменно известяват: „Наградата грабна...”

Колкото пъти го видя или чуя тоя израз, все почвам да си представям не достолепно удостояване с отличия, а разграбване на евтина стока от Женския пазар. Или пък кражба нейде на нещо от мургав наш сънародник...

Словесните тикове на примитивното мислене и изказ все повече изглежда, че наистина са нелечими. Ще ме опровергае ли някой?

Още нещо от колегата, който ни казва и днес “Наздраве”, за Великден:  

Иван Тодоров: Тв рекламата – наздраве, колеги, с “Шуменско” :)

За тях не се пише много често. А те са навсякъде около нас. И във вестниците и списанията, и в радио и телевизионните програми, и в Мрежата. Толкоз много, че отдавна сме сити и пресити от тях. И – най-често: вече и безразлични.
Дата: 01.04.2011


 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки