Начало
 
 

Клоунски имена – долнопробна журналистика

14.05.2011 /08:07 | Автор : Ваш Ваньо Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще ги срещнете във вестници, списания, в телевизии. В телевизиите – най-вече. Думата и раздразнението ми са за детинските прякори, за уличните прозвища на десетки артисти, режисьори, тв водещи, университетски преподаватели и медийни експерти.

В самите имена няма нищо лошо. Лошото лъсва, когато те се появят в печатни материали, в предавания, излъчвани в национален ефир. Винаги ми е било чудно защо хероите, които ще спомена, приемат тая практика.

Не по-малко странно е и защо тя се допуска от много журналисти. И така тия имена се набиват надълбоко в съзнанието на читателите, зрителите, слушателите.

Не говорим за прякори на спортисти и артисти като Големия и Малкия Пацо /Георги Парцалев и Константин Коцев/, Калата /Георги Калоянчев/, Гунди /Георги Аспарухов/, Йогата /Георги Соколов/, Моката /боксьорът Борис Георгиев/, Госпожа Стихийно бедствие /Стоянка Мутафова/.

Не говорим, защото на тях това им отива, приляга им. А и – тая добавка е много съществена! – когато са официално представяни, това винаги се правеше и прави със същинските им, кръщелни имена.

Последните двайсетина години настана безредие и половина. Коскоджамити режисьор на 50 продължава да се представя и да бъде представян като Теди Москов. Бил всъщност Стефан, но като бебе така – Теди, му казвала май майка му.

Един от предпочитаните преди време от него артисти пък е Кръстьо Лафазанов. 120 кила мъж, женен, талантлив, пише и книги заедно с жена си. Викат му Къци.

Негов адаш – Къци, бе – жив и здрав е – и позалезлият и позабравен телевизионен водещ с фамилията Вапцаров. Къци Вапцаров. При отминали избори кандидат за кмет на София беше баскетболният треньор

Тити Папазов. Но тогава – където и да го канеха – се представяше инак: Константин Папазов. Някогашен водещ на „По света и у нас” също е Константин. Но ще го срещнете много по-често като Коко Каменаров.

Може да го объркате, ако се водите само по малкото име, с Коко Динев – търговец, върл любовчия и собственик и на футболен тим /това напоследък е много модерно и престижно/.

Малцина знаят как са кръстили в родилния дом закръгленичкия кулинар Ути. Само фамилията Бъчваров напомня за връзката му с театъра – и чрез дядо му, и чрез майка му.

Само дяволът знае и къде е краят на подобен списък /и дали въобще има край/ , но аз ще спра при любителя на папийонки – шефа на Съвета за електронни медии /СЕМ/ Георги Лозанов. Много често той е представян като Гого. И не възразява.

Един път е доцент, втори път – професор, но – както и да е. Това е друга тема. А тия редове са напомняне, че в сериозната журналистика се пише и говори за хората с двете им истински имена. И обръщенията към тях са „госпожо” и „господине”.

Уличните имена са за уличната журналистика. Прякорите и детинщините са за вкъщи, за разказване на спомени, за отваряне на по-голяма глътка сред почерпена компания...

А когато сте с амбицията за авторитетни прояви в дадена област, за запомнящо се присъствие в обществото и влияние върху общественото мнение – оставете ги на закачалката в антрето си преди да излезете сред хората.

Който твърди обратното, нека се позамисли над обръщенията „Господин Коко...” и „Господин Гого...” Ако му звучат добре, наред, да кара както ще и по-нататък...  
 

Сподели в
 

Светска репортерка от Норвегия съди Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус", твърдейки, че организацията действа като картел и неправомерно защитава членовете си от конкуренция, предаде АП.

05.08.2020/09:03

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

Драматично намалената като брой участници републиканска национална конференция в Шарлът, Северна Каролина, която се очаква да издигне кандидатурата на Тръмп за втори мандат, ще бъде затворена за пресата, съобщи Си Ен Ен.

03.08.2020/09:01

Телевизията на Слави Трифонов “Седем осми” става платена и от септември всеки, който иска да гледа канала, ще трябва да заяви това пред своя оператор.

02.08.2020/09:07

В събота, 1 август, от 18:30 часа представителният отбор на „ПФК Левски“ ще проведе контролна среща с "Витоша" (Бистрица). Двубоят ще се играе на Терен 2 на комплекс „Георги Аспарухов“.

01.08.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки