Писмо от Васа Ганчева

01.06.2011 /15:44 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Публикуваме писмото без съкращения и без редакторска намеса.

Уважаеми колеги,
 
Дори изпитвам неудобство да се обърна така към пишещото братство, не смятам, че принадлежа към великата ви гилдия. Но да пишеш е порив, призвание или необходимост, неотменна част от демокрацията, която би трябвало да не лишава никого от свещеното право на глас. За това не се иска партийна принадлежност. За това не е необходима длъжностна характеристика. За това са нужни талант, будно гражданско съзнание и трибуна.

Случилото се с мен е поредното поръчково убийство към свободното слово, мащабите, в които се разду нелепата история, излялата се помия върху личността и, поне досега, безупречната ми репутация нямат равни в историята на родните медии.

Не ми бе предоставена възможност да се защитя, оневиня или поне поясня безсрамния компромат. Затова се обръщам към СБЖ и неговия сайт, като най-достойната според мен професионална територия с няколко пояснения.

Истината е, че във видеото със скрита камера, нарушаващо тотално чл. 32 от Конституцията, ЛИПСВА частта, в която пратеникът на продуцентите Иван и Андрей ме уверява, че в. „Уикенд” ще бъде уведомен за предложеното ми допълнително стимулиране. Което напълно измества огневата точка на компромата.

Истината е, че хонорарът е форма на възнаграждение, определено от Закона и е абсурд да се счита за подкуп.

Истината е, че като пишеща на свободна практика не съм длъжностно лице, не съм на трудов, нито на граждански договор, не принадлежа към никой творчески или професионален съюз, работих за в.в. „Труд” и „Уикенд” общо десет години срещу, меко казано, скромни възнаграждения.

Истината е, че не се изживявам като критик, медиен експерт или журналист, телевизионер съм с 40-годишна практика във всички тв сфери и моята камбанария е тази на телевизионния професионалист.

Пиша и сътруднича на печата по въпроси на културата откак се помня. Притежавам болезнено чувство за справедливост, остър език и прям характер, които открай време никак, ама никак не са се харесвали ни на власти, ни на чиновници, ни на началници.

Дълги години искрено се радвах на оценката на обществеността, притежавам огромен архив с отзиви, гордея се, че в самотната си битка се осмелих да слагам пръст в раната и смело да посочвам язвите в телевизионните практики. Винаги съм изтъквала подлостта на зловещия сценарий, прилаган спрямо България, охотно прилаган от електронните медии, от техните чужди господари и родни измекяри.

Намирам, че най-страшната опасност е атаката срещу свещената духовност на нацията ни, унищожаването на традициите и ценностите ни, опростачването и гибелното тласкане надолу в пропастта на духовния мрак. Така спечелих безброй врагове, чиято низост сега лъсна в безумния скалъпен шантаж, на който станах жертва благодарение на личната си наивност.

Най-оскърбителен, обаче, е опитът да ме линчуват и да ме изправят пред трибунал шепа от най-корумпираните в журналистическата гилдия - Блъсков, Михнева, Табакова, Бакалов, Чолаков. Най-комично пък бе поведението на превърналия се отдавна в шут Г. Лозанов, който чрез моя „случай” генерализира и обяви журналистическата гилдия за корумпирана поне в 50 % от нейните изяви?!

Мога да понеса с вдигната глава огромното унижение и лишаване от хляб. Мога с вълнение да посрещна симпатиите на хилядите поддръжници и възмутени граждани. Мога и ще продължа изявите си във всички области на културния живот, защото съм режисьор, водещ, критик, преводач, актриса и компетенциите ми благодарение на цял живот труд са широкоспектърни.

Но не мога да понеса на мой гръб да се правят ужасяващи генерализации за българската журналистика, да се скалъпват квалификации и безсрамно да се разширява периметъра на омразата, породена от бездарие и комплекси.

Затова се обръщам към вас, журналистите на България, с призив да бъдете безкомпромисни и честни, яростни и неумолими в борбата за професионализъм, социална и лична справедливост. Пазете достойнството на прекрасната професия, която големият Стефан Продев наричаше „майка на демокрацията”.

С уважение: ВАСА ГАНЧЕВА

1 юни 2011

 

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки