Начало
 
 

Кирил Янев съживява мъртвите в „Пост скриптум”

31.07.2011 /09:06 | Автор : Кирил Момчилов | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През ноември 2011 г. СБЖ отличи Кирил Янев за книгата му „Операция Поинт Бленк. Цел България”

Името на журналиста Кирил Янев е добре познато на по-възрастните читатели. Неговите репортажи и очерци в близкото минало се посрещаха и четяха с оправдан интерес; беседите му със световноизвестни личности се цитират и днес.

Наскоро издателската къща "Световит" ни изненада с книгата му "Пост скриптум" (в два тома) - своеобразно продължение на "Срещи по пътя" (2006).

Оказва се, че в "попътните тетрадки" на големия журналист има пребогат "неизползван материал", че за хората и събитията, които описва, не всичко е казал по-рано; разкрива факти
.

Книгата съдържа събития, които редакторите на вестници и списания са "изрязали", на други - "сега им е дошло времето"... Заглавието "Пост скриптум" от латински на български само подсказва "писано после" - П. П. - "послепис".

В предговора на първата част Кирил Янев се изповядва: "Истинската ми професионална биография - това са моите пътувания, моите срещи, запознанства... Имах, имам и навика да записвам веднага, а после да ги преразказвам в моите "попътни тетрадки".

Като млад журналист във вестник "Кооперативно село" работил в една стая с Александър Геров. "Видях един тих, благ човек, привлекателен с този негов напевен глас и долните октави, които използваше. Сашо четеше с абсолютна педантичност купищата ръкописи и без никакво пренебрежение".

В очерка си за големия български поет авторът ни го показва взискателен и непримирим не само към дилетантите, но и към "величията" в литературата. От писателите, с които ни среща авторът, ще спомена Добри Жотев, Борис Полевой, Вадим Кожевников.

Прелюбопитно е дописаното за Булат Окуджава, който така се "влюбил" в българската песен "Ако зажалиш някой ден", че написал стихотворение, в което не само вместил българския текст, но го пеел и по българската мелодия - на руски и български!

Актуално звучат интервютата му с големите режисьори Андрей Кончаловски и Андрей Смирнов. А заглавията на някои от очерците сами подсказват темите, които са вълнували Кирил Янев: "Вселената Ясна поляна", Следователят (Иван Охридски) и стъкленото око на поета (Гео Милев), "Разузнаване на разузнавача" (за унгареца Шандор Радо).

Обемът не ми позволява дори да изброя местата на срещите и разговорите, които журналистът е имал през годините и десетилетията по света. Четящите очакват нова книга от автора, в която да извади на бял свят нови страници от "попътните тетрадки". Защото безсмъртието на мъртвите е в спомените на живите, оставени върху хартия, изчезнат ли те, забравата ще е вечна.


Сподели в
 

Статията "О писменах" на известната журналистка ѝ донесе отличие от старозагорското Народно читалище "Свети Климент Охридски 1858 г."

29.11.2020/09:07

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

28.11.2020/09:06

Приятелката на Джулиан Асандж, Стела Морис, написа съобщение в Туитър на американския президент Доналд Тръмп, в което го моли да помилва основателя на Уикилийкс, предаде АП.

27.11.2020/12:01

Датската национална осведомителна агенция Ритцау съобщи, че е получила и отхвърлила искане за откуп след завчерашната мощна кибератака, на която стана жертва, предаде ДПА.

26.11.2020/09:04

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки