Сайт негодува как bTV отразява конфликта в Катуница

26.09.2011 /22:28 | Източник: predavatel Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Predavatel.com призовава bTV да се извини на българските граждани за неадекватното поведение на своята журналистка Миролюба Бенатова по отразяване на конфликта в Катуница.

Призоваваме Комисията по културата, гражданското общество и медиите към Народното събрание, СЕМ, СБЖ, АБРО и други институции  да разгледат случая за евентуални в случая нарушения на ЗРТ. 

Във връзка с шокиращо едностранчивото отразяване на конфликта в село Катуница от телевизия bTV хиляди обявиха Миролюба Бенатова за "враг на българския народ".
 
Във Facebook бе основана и група „Аз НЯМА да гледам bTV“. Конкретната причина за недоволството са директните включвания на Бенатова от мястото на събитието в късните новини и в извънредната емисия на bTV в 23:30 на 24 септември 2011 г.

В интернет е разпространено писмо до СЕМ, подписано от Атанас Сабяхтянов:
 
Моля, официалното ръководство на телевизията, да излезе и ясно да заяви дали застава зад Миролюба Бенатова. Явно обидена, че и бе отнет микрофонът, тя сведе репортажа до елементарно отразяване на събитията, като нарече протестиращите "пияна и дрогирана тълпа от агитки на футболни клубове".
 
След като госпожица Бенатова има претенцията да бъде разследваща журналистка, защо не проведе разследване как един престъпник 20 години избягва правосъдието. Как 20 години произвежда нелегален алкохол, как 20 години наркопласьорите и търговците на "жива плът" от "Столипиново" се отчитат на него, как дължи 8 000 лв. за вода, как всички се водят безработни, а живеят в палати и карат коли за милиони - списъкът може да бъде продължен до безкрайност. Защо госпожица Бенатова не отрази новината как Кирил Рашков е звънял на висши прокурори и полицаи и се е държал заповеднически с тях? Защо госпожица Бенатова не отрази как 20 години Кирил Рашков дерибейства и нарича обикновените хора от селото "гяури". Безкрайни са примерите, които можем да дадем. Пишем това писмо, защото считаме, че госпожица Бенатова, грубо нарушава правилата на журналистическата практика и етика.

Тя едностранно отрази една новина, без да отрази мнението на другата страна. Каним официално госпожица Бенатова да дойде да запали свещ, в църквата на село Катуница, където цяла нощ бе положено тялото на обезобразеното момче. Госпожица Бенатова отрази като "инцидент", едно показно убийство, след заплаха за убийство, нает специално за целта убиец и последващите събития.Опитахме се да комуникираме цивилизовано с БТВ, но снощи около 22:00 ч., след като сайта им бе залят с гневни коментари срещу госпожица Бенатова, те изключиха коментарите към темите. 
 
Моля, ръководството на телевизията да вземе отношение по проблема, тъй като много по-малки телевизии, наричани иронично "кабеларки", отразиха много по-добре и обективно новината.В заключение искам да Ви кажа, че в град Пловдив вече казват на БТВ (Босфор TV), дано не заслужите това име, пише още в отвореното писмо . (Със съкращения)
 

 

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки