Ще успеем ли да кажем кой кой е в професията

18.10.2011 /16:21 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Ако има нещо светло в случая с взривената кола на колегата Сашо Диков, това е, че част от журналистите излезе от изборната си прилежност, други се осмелиха да изразят на висок глас не само неодобрението си, но и да признаят „слугинажа” на нашата гилдия, а трети използваха повода да нападнат собствената си съсловна организация, за да прехвърлят по стар навик отговорността другиму.

Някой там някъде не е свършил работата и се държи като Светия синод. Всъщност неправителствени организации, политически партии, съюзи, граждани, де що има мислещи непредубедени хора, всички излязоха с декларации в подкрепа на Сашо.

Припомниха и други неразкрити взривове и заплахи срещу журналисти, позоваваха се на етичния кодекс, на демократичните правила за свобода на словото, заклеймиха институциите, че не защитават достойнството на хората, че не зачитат усилията да се живее по правилата на демокрацията, че сплашват журналисти, които са се осмелили да казват истината тогава, когато гражданството се е снишило, за да мине, в случая, кризата и т.н.

Дебатът за ролята и нивото на нашата журналистика явно не се е състоял. Преходът ни към демокрация се оказа не само дълъг, не само трънлив, но и срина доверието в единственото, може би, неоспоримо постижение на новото време - свободата на изразяване на мнение, свободата на словото, свободата и независимостта на т.н. четвърта власт.

Гневната нотка в думите на единици колеги, които останаха верни на правилото,че журналистите по принцип са опозиция и то само с идеята да помогнат за адекватно решаване на обществените проблеми, са плаха надежда, че не всичко е загубено сред отломките на духовния срив на нацията ни. Защото ние сами сринахме устоите на здравомислието си, а именно доброто образование и чувството за съпричастност, когато всички страдаме от несправедливостта и неравенството пред закона.

В такъв момент да насочиш стрела към СБЖ като го упрекнеш в неадекватност и бездействие във връзка със случая Сашо Диков, не е нищо друго освен разчистване на лични сметки. А когато си обичан и ценен творец като Румен Леонидов, когато си чест гост на почти всички медии , някак остава привкус за дребнавост и друга цел. Защото той винаги е бил т.н. „контра”, винаги е отстоявал свои принципи и е бил активна страна в обществено-политическия живот.

Сега ни изненада. Истината е, че всеки член на този съюз може да бъде достатъчно активен, за да предизвика този дебат, от който се нуждаем всички журналисти. Дебат за нашето достойнство, за нашата роля, за нашата независимост, за нашето призвание,за нашата принадлежност към изтерзания от прехода и кризите наш народ.

Не става дума за онези колеги, които вече са избрали за основна своя цел финикийските знаци. Не можем и да ги упрекваме. Такова е времето, такова ни е обществото, такава ни е държавата. Тя явно цени само подобни журналисти.

Но и днешният сутрешен телевизионен дебат с водещ Бареков, в който с явно удоволствие участваха Люба Кулезич и Соня Колтуклиева, доказва, че има нов процес в нашата гилдия.

Не само зачестиха случаите на разправа с популярни журналисти, но и за втори път се огласява случай на даване на евентуален подкуп - благодарност за услуги.

Каква е истината, не се знае на този етап. Но сега е предизборен период, забъркани са предизборни щабове, независимо,че става дума за извънпарламентарна партия, говори се открито за връзки медии-политици-ДАНС-пари!

Журналисти се заплашват със съд пред очите на целокупния български народ… Наричат се „поръчкови” и се обвиняват взаимно в получаване на пликове с пари за конкретни внушения върху гражданите… А ДАНС се явява едва ли не в ролята на разпределител на поръчки за репортажи с дадена цел...

Да казваш за колегите си, че са „ниска класа”, както направи г-жа Михнева в ефир е, меко казано, недопустимо, защото всички участници са популярни лица и имат своята аудитория. Не са от вчера на екран и точно това е нелепото в случая.

Как я докарахме до там, че именно лицето на гражданството, журналистите, пазителите на реда и независимостта на медиите, да се държат като „изтрещели”, както се изрази една от участничките.

Но и тук има нещо положително - огласяват се някакви действия, събития, имена, които говорят на пръв поглед за наличие на неразривна връзка между политици, журналисти и медии, които диктуват политическия и икономически живот на страната и то с подаване на пликове с пари, но без участието на обществото като цяло. Някъде там, зад кулисите.

Явно вече процесът е набрал скорост, за да се стигне да размяна на подобни реплики между колеги и то с претенции за „висока топка”. А те наистина са висока топка в нашата професия. И имат достатъчен опит, за да знаят какво следва.

Именно тук може да е полезен и СБЖ, за да направи по своя инициатива точно такъв дебат сред нас, редовите журналисти, сред тези, които имаме какво да кажем без да сме в национален ефир, но познаваме и следим събитията и процесите.

Имат какво да кажат и участниците в такива предавания по националните медии, защото именно те са хората, на които се доверяват посочените по-горе институции.

Наистина трябва да се види кой кой е и какви ги върши, за да съхраним честта на професията и върнем вярата на хората в нашата обективност и полезност. Да дадем кураж и урок на хората, защото те са по-ошашавени и от нас в тези времена на криза и обезличаване.

За да не почнат и нас да ни освиркват. Едва ли всички го заслужаваме.
 

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки