Ще успеем ли да кажем кой кой е в професията

18.10.2011 /16:21 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Ако има нещо светло в случая с взривената кола на колегата Сашо Диков, това е, че част от журналистите излезе от изборната си прилежност, други се осмелиха да изразят на висок глас не само неодобрението си, но и да признаят „слугинажа” на нашата гилдия, а трети използваха повода да нападнат собствената си съсловна организация, за да прехвърлят по стар навик отговорността другиму.

Някой там някъде не е свършил работата и се държи като Светия синод. Всъщност неправителствени организации, политически партии, съюзи, граждани, де що има мислещи непредубедени хора, всички излязоха с декларации в подкрепа на Сашо.

Припомниха и други неразкрити взривове и заплахи срещу журналисти, позоваваха се на етичния кодекс, на демократичните правила за свобода на словото, заклеймиха институциите, че не защитават достойнството на хората, че не зачитат усилията да се живее по правилата на демокрацията, че сплашват журналисти, които са се осмелили да казват истината тогава, когато гражданството се е снишило, за да мине, в случая, кризата и т.н.

Дебатът за ролята и нивото на нашата журналистика явно не се е състоял. Преходът ни към демокрация се оказа не само дълъг, не само трънлив, но и срина доверието в единственото, може би, неоспоримо постижение на новото време - свободата на изразяване на мнение, свободата на словото, свободата и независимостта на т.н. четвърта власт.

Гневната нотка в думите на единици колеги, които останаха верни на правилото,че журналистите по принцип са опозиция и то само с идеята да помогнат за адекватно решаване на обществените проблеми, са плаха надежда, че не всичко е загубено сред отломките на духовния срив на нацията ни. Защото ние сами сринахме устоите на здравомислието си, а именно доброто образование и чувството за съпричастност, когато всички страдаме от несправедливостта и неравенството пред закона.

В такъв момент да насочиш стрела към СБЖ като го упрекнеш в неадекватност и бездействие във връзка със случая Сашо Диков, не е нищо друго освен разчистване на лични сметки. А когато си обичан и ценен творец като Румен Леонидов, когато си чест гост на почти всички медии , някак остава привкус за дребнавост и друга цел. Защото той винаги е бил т.н. „контра”, винаги е отстоявал свои принципи и е бил активна страна в обществено-политическия живот.

Сега ни изненада. Истината е, че всеки член на този съюз може да бъде достатъчно активен, за да предизвика този дебат, от който се нуждаем всички журналисти. Дебат за нашето достойнство, за нашата роля, за нашата независимост, за нашето призвание,за нашата принадлежност към изтерзания от прехода и кризите наш народ.

Не става дума за онези колеги, които вече са избрали за основна своя цел финикийските знаци. Не можем и да ги упрекваме. Такова е времето, такова ни е обществото, такава ни е държавата. Тя явно цени само подобни журналисти.

Но и днешният сутрешен телевизионен дебат с водещ Бареков, в който с явно удоволствие участваха Люба Кулезич и Соня Колтуклиева, доказва, че има нов процес в нашата гилдия.

Не само зачестиха случаите на разправа с популярни журналисти, но и за втори път се огласява случай на даване на евентуален подкуп - благодарност за услуги.

Каква е истината, не се знае на този етап. Но сега е предизборен период, забъркани са предизборни щабове, независимо,че става дума за извънпарламентарна партия, говори се открито за връзки медии-политици-ДАНС-пари!

Журналисти се заплашват със съд пред очите на целокупния български народ… Наричат се „поръчкови” и се обвиняват взаимно в получаване на пликове с пари за конкретни внушения върху гражданите… А ДАНС се явява едва ли не в ролята на разпределител на поръчки за репортажи с дадена цел...

Да казваш за колегите си, че са „ниска класа”, както направи г-жа Михнева в ефир е, меко казано, недопустимо, защото всички участници са популярни лица и имат своята аудитория. Не са от вчера на екран и точно това е нелепото в случая.

Как я докарахме до там, че именно лицето на гражданството, журналистите, пазителите на реда и независимостта на медиите, да се държат като „изтрещели”, както се изрази една от участничките.

Но и тук има нещо положително - огласяват се някакви действия, събития, имена, които говорят на пръв поглед за наличие на неразривна връзка между политици, журналисти и медии, които диктуват политическия и икономически живот на страната и то с подаване на пликове с пари, но без участието на обществото като цяло. Някъде там, зад кулисите.

Явно вече процесът е набрал скорост, за да се стигне да размяна на подобни реплики между колеги и то с претенции за „висока топка”. А те наистина са висока топка в нашата професия. И имат достатъчен опит, за да знаят какво следва.

Именно тук може да е полезен и СБЖ, за да направи по своя инициатива точно такъв дебат сред нас, редовите журналисти, сред тези, които имаме какво да кажем без да сме в национален ефир, но познаваме и следим събитията и процесите.

Имат какво да кажат и участниците в такива предавания по националните медии, защото именно те са хората, на които се доверяват посочените по-горе институции.

Наистина трябва да се види кой кой е и какви ги върши, за да съхраним честта на професията и върнем вярата на хората в нашата обективност и полезност. Да дадем кураж и урок на хората, защото те са по-ошашавени и от нас в тези времена на криза и обезличаване.

За да не почнат и нас да ни освиркват. Едва ли всички го заслужаваме.
 

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки