Начало
 
 

Иван Тодоров: Златиците на Тодор Славчев

07.11.2011 /14:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: photoarhiv-todorslavchev

Не става дума за монети, за пендари, а за снимките на Тодор Славчев. Една малка част от тях е в създадения в Интернет фотоархив с негови творби, за който сайтът на СБЖ извести това лято.

Направеното от внучката на колегата ни – Яна Узунова, заслужава обаче много по-голямо внимание от само един текст.

Защото тя е от малкото наследници на известни имена, които тъй грижовно се отнасят към оставеното им, не го кътат като скъперник имане, а влагат и време, и средства, за да стигне то до колкото може повече хора.

И така те пък да уважат пак и пак – с добра дума, паметта на бащи, баби, дядовци, сродници. С такава нагласа Петя Миронова от години издава творбите на баща си Мирон Иванов.

Книга за своя баща – художника Васил Стоилов, написа Явора Стоилова, дарение стори Александър Бешков, но някъде тук ми става трудно, че даже невъзможно да продължа.

А в кашони, папки, по мази и тавани стоят и прашасват хиляди снимки, филми, ръкописи на ръка и на машина, ескизи, картини, скулптури, илюстровани пощенски картички, писма, които никой не поглежда. Слаб ни е ангелът, когато трябва да опазим топлинка на духовни въгленчета.

Не е тъй с Яна Узунова

Не я познавам лично, разменили сме досега по едно-две кратки писма чрез електронната поща. Не познавах лично и дядо й. Но го помня. Виждал съм го десетки пъти през 80-те години /въпреки че съвсем не бях от честите посетители на ресторанта на СБЖ/ и в Съюза, и в Клуба.

Бил е превалил осемдесетте, но стъпваше изправен и с енергична крачка. И с вечния фотоапарат на гърдите с преметнат каиш през врата. Вероятно защото годините отдавна са го били научили, че животът е върволяк от изненади и чудеса и вестникарят е толкоз по-добър, колкото повече от тях успее да улови и да покаже другиму. Очила със старомодни, дебели тъмни рамки, чуплива коса на вълни, на вълни, все ведър, никога унил – така 

машината на спомена ми
 
е щракнала моята черно-бяла снимка с него. Когато преди време писах в сайта на СБЖ за погледаря Иван Делчев, с радост открих неговия лик, „качен” от архива на Тодор Славчев.

Миг от изложба, посветена на Втората световна война, редом с Младен Исаев. Нийде другаде нямаше нищо. Подписах снимката – така са ме учили навремето в Катедрата по журналистика на СУ „Свети Климент Охридски”, Факултет още нямаше. Да се знае от кого е, кому я дължим.

Преди няколко дни пак надникнах във виртуалния архив: нови, чудесни фотографии на Тодор Славчев. Багряна и Габе с Тодор Живков помежду им, вълшебницата Невена Коканова, Чудомир зад писалището си заедно с няколко от неговите чешити на белия картон.

Тук е младият, почти като студент-първокурсник Кеворк Кеворкян с тъй модерните преди 40 години тесни панталони и с коси, черни като катран -- тъй лъщят на арменците и персийците.

Тук са и драгият на сърцето ми Ясен Антов – късо подстриган, „уловен” и той в прелестното време на отдавна отминалите десетилетия, с очилата си с крехки и деликатни стъкла, деликатни като него самия, а, и една фотография на легендарния превратаджия /съперничат му само Кимон Георгиев и Димо Казасов/ Дамян Велчев. Тоя портрет е за
 
отличие на „Уърлд прес фото”:

Мъжът е във военна униформа, с фуражка, сянката от чиято козирка скрива очите, погледа, забулва душата и помислите на офицера-министър. Падне ли ви възможност и остане ли ви време, разгледайте снимките на Тодор Славчев.

Тая изложба в Интернет е постоянна, безсрочна. А неговата внучка трябва да е горда, че е сторила и невъзможното, за да не поникне никога връз името му неизтребимият с нищо буренак на забравата.

Свързани:  
  • Създадоха сайт с цялото творчество на Тодор Славчев

    "Като внучка на фоторепортер, рядко виждах дядо ми у дома. С чанта през рамо, с по два фото-апарата, той винаги бързаше за някъде, да хване поредното събитие", разказва Яна Узунова, създател и администратор на сайта.
    Дата: 06.06.2011
 

Сподели в
 

Десетки гневни ислямисти обсадиха сградата на независим пакистански вестник в столицата Исламабад, блокираха входа за няколко часа, като заплашиха персонала и поискаха редакторът да бъде обесен, предаде АП.

05.12.2019/09:04

Следващият Световен конгрес на информационните агенции за първи път ще се състои в Африка, решиха в Лондон участниците в Световния съвет на информационните агенции (ССИА).

04.12.2019/09:03

През ноември парламентът на Украйна проведе изслушване за безопасността на журналистите в страната. Изслушването беше съвместна инициатива на Националния съюз на журналистите на Украйна и Международната федерация на журналистите.

03.12.2019/09:02

Малтийското правосъдие повдигна обвинение на бизнесмена Йорген Фенек във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде ДПА.

02.12.2019/09:01

Малтийският премиер Джоузеф Мускат, обвинен в политическа намеса в разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, ще подаде оставка на 18 януари, предаде АФП, като се позова на източници, близки до неговата Лейбъристка партия.

01.12.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки