Начало
 
 

Иван Тодоров: Златиците на Тодор Славчев

07.11.2011 /14:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: photoarhiv-todorslavchev

Не става дума за монети, за пендари, а за снимките на Тодор Славчев. Една малка част от тях е в създадения в Интернет фотоархив с негови творби, за който сайтът на СБЖ извести това лято.

Направеното от внучката на колегата ни – Яна Узунова, заслужава обаче много по-голямо внимание от само един текст.

Защото тя е от малкото наследници на известни имена, които тъй грижовно се отнасят към оставеното им, не го кътат като скъперник имане, а влагат и време, и средства, за да стигне то до колкото може повече хора.

И така те пък да уважат пак и пак – с добра дума, паметта на бащи, баби, дядовци, сродници. С такава нагласа Петя Миронова от години издава творбите на баща си Мирон Иванов.

Книга за своя баща – художника Васил Стоилов, написа Явора Стоилова, дарение стори Александър Бешков, но някъде тук ми става трудно, че даже невъзможно да продължа.

А в кашони, папки, по мази и тавани стоят и прашасват хиляди снимки, филми, ръкописи на ръка и на машина, ескизи, картини, скулптури, илюстровани пощенски картички, писма, които никой не поглежда. Слаб ни е ангелът, когато трябва да опазим топлинка на духовни въгленчета.

Не е тъй с Яна Узунова

Не я познавам лично, разменили сме досега по едно-две кратки писма чрез електронната поща. Не познавах лично и дядо й. Но го помня. Виждал съм го десетки пъти през 80-те години /въпреки че съвсем не бях от честите посетители на ресторанта на СБЖ/ и в Съюза, и в Клуба.

Бил е превалил осемдесетте, но стъпваше изправен и с енергична крачка. И с вечния фотоапарат на гърдите с преметнат каиш през врата. Вероятно защото годините отдавна са го били научили, че животът е върволяк от изненади и чудеса и вестникарят е толкоз по-добър, колкото повече от тях успее да улови и да покаже другиму. Очила със старомодни, дебели тъмни рамки, чуплива коса на вълни, на вълни, все ведър, никога унил – така 

машината на спомена ми
 
е щракнала моята черно-бяла снимка с него. Когато преди време писах в сайта на СБЖ за погледаря Иван Делчев, с радост открих неговия лик, „качен” от архива на Тодор Славчев.

Миг от изложба, посветена на Втората световна война, редом с Младен Исаев. Нийде другаде нямаше нищо. Подписах снимката – така са ме учили навремето в Катедрата по журналистика на СУ „Свети Климент Охридски”, Факултет още нямаше. Да се знае от кого е, кому я дължим.

Преди няколко дни пак надникнах във виртуалния архив: нови, чудесни фотографии на Тодор Славчев. Багряна и Габе с Тодор Живков помежду им, вълшебницата Невена Коканова, Чудомир зад писалището си заедно с няколко от неговите чешити на белия картон.

Тук е младият, почти като студент-първокурсник Кеворк Кеворкян с тъй модерните преди 40 години тесни панталони и с коси, черни като катран -- тъй лъщят на арменците и персийците.

Тук са и драгият на сърцето ми Ясен Антов – късо подстриган, „уловен” и той в прелестното време на отдавна отминалите десетилетия, с очилата си с крехки и деликатни стъкла, деликатни като него самия, а, и една фотография на легендарния превратаджия /съперничат му само Кимон Георгиев и Димо Казасов/ Дамян Велчев. Тоя портрет е за
 
отличие на „Уърлд прес фото”:

Мъжът е във военна униформа, с фуражка, сянката от чиято козирка скрива очите, погледа, забулва душата и помислите на офицера-министър. Падне ли ви възможност и остане ли ви време, разгледайте снимките на Тодор Славчев.

Тая изложба в Интернет е постоянна, безсрочна. А неговата внучка трябва да е горда, че е сторила и невъзможното, за да не поникне никога връз името му неизтребимият с нищо буренак на забравата.

Свързани:  
  • Създадоха сайт с цялото творчество на Тодор Славчев

    "Като внучка на фоторепортер, рядко виждах дядо ми у дома. С чанта през рамо, с по два фото-апарата, той винаги бързаше за някъде, да хване поредното събитие", разказва Яна Узунова, създател и администратор на сайта.
    Дата: 06.06.2011
 

Сподели в
 

Телевизионната водеща Мариана Векилска вече над 20 години е част от различни телевизионни предавания. Векилска споделя, че е намерила нов смисъл в работата си. Признава и, че именно предаването на БНТ „България в 60 минути“, на което в момента е водеща, я е върнало към телевизията.

25.07.2021/08:38

Правосъдните министри от Европейския съюз призоваха за съвместни действия за борба с езика на омразата, предаде ДПА.

13.07.2021/13:23

„Връзката „власт – медии – общество е скъсана от самозабравяне. Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите.“ Мнението е на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и пиар.

05.07.2021/15:10

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

27.06.2021/18:59

В книгата си „Лицемерната Америка“ германският учен Михаел Лудерс пише, че малък брой елити и групи по интереси в САЩ манипулират общественото мнение чрез медиите, които, благодарение на множество ограничения са принудени да „подбират и изкривяват факти“, за да постигнат обществен „консенсус“.

23.06.2021/16:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки