Начало
 
 

Иван Тодоров: Златиците на Тодор Славчев

07.11.2011 /14:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: photoarhiv-todorslavchev

Не става дума за монети, за пендари, а за снимките на Тодор Славчев. Една малка част от тях е в създадения в Интернет фотоархив с негови творби, за който сайтът на СБЖ извести това лято.

Направеното от внучката на колегата ни – Яна Узунова, заслужава обаче много по-голямо внимание от само един текст.

Защото тя е от малкото наследници на известни имена, които тъй грижовно се отнасят към оставеното им, не го кътат като скъперник имане, а влагат и време, и средства, за да стигне то до колкото може повече хора.

И така те пък да уважат пак и пак – с добра дума, паметта на бащи, баби, дядовци, сродници. С такава нагласа Петя Миронова от години издава творбите на баща си Мирон Иванов.

Книга за своя баща – художника Васил Стоилов, написа Явора Стоилова, дарение стори Александър Бешков, но някъде тук ми става трудно, че даже невъзможно да продължа.

А в кашони, папки, по мази и тавани стоят и прашасват хиляди снимки, филми, ръкописи на ръка и на машина, ескизи, картини, скулптури, илюстровани пощенски картички, писма, които никой не поглежда. Слаб ни е ангелът, когато трябва да опазим топлинка на духовни въгленчета.

Не е тъй с Яна Узунова

Не я познавам лично, разменили сме досега по едно-две кратки писма чрез електронната поща. Не познавах лично и дядо й. Но го помня. Виждал съм го десетки пъти през 80-те години /въпреки че съвсем не бях от честите посетители на ресторанта на СБЖ/ и в Съюза, и в Клуба.

Бил е превалил осемдесетте, но стъпваше изправен и с енергична крачка. И с вечния фотоапарат на гърдите с преметнат каиш през врата. Вероятно защото годините отдавна са го били научили, че животът е върволяк от изненади и чудеса и вестникарят е толкоз по-добър, колкото повече от тях успее да улови и да покаже другиму. Очила със старомодни, дебели тъмни рамки, чуплива коса на вълни, на вълни, все ведър, никога унил – така 

машината на спомена ми
 
е щракнала моята черно-бяла снимка с него. Когато преди време писах в сайта на СБЖ за погледаря Иван Делчев, с радост открих неговия лик, „качен” от архива на Тодор Славчев.

Миг от изложба, посветена на Втората световна война, редом с Младен Исаев. Нийде другаде нямаше нищо. Подписах снимката – така са ме учили навремето в Катедрата по журналистика на СУ „Свети Климент Охридски”, Факултет още нямаше. Да се знае от кого е, кому я дължим.

Преди няколко дни пак надникнах във виртуалния архив: нови, чудесни фотографии на Тодор Славчев. Багряна и Габе с Тодор Живков помежду им, вълшебницата Невена Коканова, Чудомир зад писалището си заедно с няколко от неговите чешити на белия картон.

Тук е младият, почти като студент-първокурсник Кеворк Кеворкян с тъй модерните преди 40 години тесни панталони и с коси, черни като катран -- тъй лъщят на арменците и персийците.

Тук са и драгият на сърцето ми Ясен Антов – късо подстриган, „уловен” и той в прелестното време на отдавна отминалите десетилетия, с очилата си с крехки и деликатни стъкла, деликатни като него самия, а, и една фотография на легендарния превратаджия /съперничат му само Кимон Георгиев и Димо Казасов/ Дамян Велчев. Тоя портрет е за
 
отличие на „Уърлд прес фото”:

Мъжът е във военна униформа, с фуражка, сянката от чиято козирка скрива очите, погледа, забулва душата и помислите на офицера-министър. Падне ли ви възможност и остане ли ви време, разгледайте снимките на Тодор Славчев.

Тая изложба в Интернет е постоянна, безсрочна. А неговата внучка трябва да е горда, че е сторила и невъзможното, за да не поникне никога връз името му неизтребимият с нищо буренак на забравата.

Свързани:  
  • Създадоха сайт с цялото творчество на Тодор Славчев

    "Като внучка на фоторепортер, рядко виждах дядо ми у дома. С чанта през рамо, с по два фото-апарата, той винаги бързаше за някъде, да хване поредното събитие", разказва Яна Узунова, създател и администратор на сайта.
    Дата: 06.06.2011
 

Сподели в
 

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път в понеделник, 6 юли, от 10 часа в църквата на Централни гробища. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък.

06.07.2020/09:01

Фронтменът на бандата U2 Боно, който беше и журналист в „Ню Йорк таймс”, бил страстен слушател на музикални предавания и обичал да се включва по телефона в ефир под чуждо име, съобщава Контактмюзик.

05.07.2020/09:07

На 99 години почина известният американски телевизионен водещ на новинарски емисии, телевизионни игри и развлекателни програми Хю Даунс, съобщи АП.

04.07.2020/09:06

6 месеца без Краси Кацарска... Не ни се вярва, но е така. Отиде си, а сякаш е сред нас - на всяка литературна среща в благоевградското читалище, на раздумка с приятели, насаме с книга - духом е винаги с нас.

03.07.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки