Хавиер Качо представи в Сливен новата си книга

09.12.2011 /13:44 | Източник: СБЖ

"Амундсен-Скот: дуел на Антарктида” - така е озаглавил последната си творба известният испански изследовател, писател и колумнист на Ла пренса.

Покоряването на Южния полюс е последното голямо предизвикателство пред човека на нашата планета. Тази книга е най-пълният разказ за една действителна епопея, за една борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже - Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята. Единият щял да отиде, за да спечели, другият - за да загуби; и двамата - за да намерят славата.

Това е исторически разказ за пътя на двамата откриватели, достигнали първи поотделно до Южния полюс. И двамата са много различни помежду си. Руал Амундсен е голям професионалист, който на 18 години е решил да бъде откривател и е насочил цялото си внимание към постигането на тази цел. Робърт Скот е военен и приема предизвикателството да отиде на експедицията.

Има много книги за Амундсен и за Скот. Но малко са тези автори, които в една и съща книга свърват двамата персонажи, съпоставят ги като личности и говорят за това, което са успели да направят, и това, което не, и това, в което са се объркали. Хавиер Качо е първият, който пише книга за двамата и самият той е пребивавал на Антарктида. Това прави историята по-истинска и достоверна.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хавиер Качо е учен, чиято изследователска кариера вече четвър век е свързана с Антарктида.Той е член на първата испанска експедиция до Анатарктида периода 1986-1987г. От тогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база Хуан Карлос 1.

Член е на научния комитет за изследвания на Антарктида. Наред с научната си работа пише рецензии и популярни статии за енциклопедиите на издателство Салват, колумнист на боливийския вестник Ла пренса.

Автор е на книгата Антарктида:озоновата дупка и на Дългия поход към Южния полюс-за историята на антарктическите експедиции от деветнадесети век. Написал е и няколко книги за детската аудитория -" Мадрид на Дон Хосе", "Николас-птичката, която не искаше да лети","Антарктически истории",а романът му" Приключенията на Пити на Антарктида" е преведен на български език.

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки