Хавиер Качо представи в Сливен новата си книга

09.12.2011 /13:44 | Източник: СБЖ

"Амундсен-Скот: дуел на Антарктида” - така е озаглавил последната си творба известният испански изследовател, писател и колумнист на Ла пренса.

Покоряването на Южния полюс е последното голямо предизвикателство пред човека на нашата планета. Тази книга е най-пълният разказ за една действителна епопея, за една борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже - Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята. Единият щял да отиде, за да спечели, другият - за да загуби; и двамата - за да намерят славата.

Това е исторически разказ за пътя на двамата откриватели, достигнали първи поотделно до Южния полюс. И двамата са много различни помежду си. Руал Амундсен е голям професионалист, който на 18 години е решил да бъде откривател и е насочил цялото си внимание към постигането на тази цел. Робърт Скот е военен и приема предизвикателството да отиде на експедицията.

Има много книги за Амундсен и за Скот. Но малко са тези автори, които в една и съща книга свърват двамата персонажи, съпоставят ги като личности и говорят за това, което са успели да направят, и това, което не, и това, в което са се объркали. Хавиер Качо е първият, който пише книга за двамата и самият той е пребивавал на Антарктида. Това прави историята по-истинска и достоверна.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хавиер Качо е учен, чиято изследователска кариера вече четвър век е свързана с Антарктида.Той е член на първата испанска експедиция до Анатарктида периода 1986-1987г. От тогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база Хуан Карлос 1.

Член е на научния комитет за изследвания на Антарктида. Наред с научната си работа пише рецензии и популярни статии за енциклопедиите на издателство Салват, колумнист на боливийския вестник Ла пренса.

Автор е на книгата Антарктида:озоновата дупка и на Дългия поход към Южния полюс-за историята на антарктическите експедиции от деветнадесети век. Написал е и няколко книги за детската аудитория -" Мадрид на Дон Хосе", "Николас-птичката, която не искаше да лети","Антарктически истории",а романът му" Приключенията на Пити на Антарктида" е преведен на български език.

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки