Хавиер Качо представи в Сливен новата си книга

09.12.2011 /13:44 | Източник: СБЖ

"Амундсен-Скот: дуел на Антарктида” - така е озаглавил последната си творба известният испански изследовател, писател и колумнист на Ла пренса.

Покоряването на Южния полюс е последното голямо предизвикателство пред човека на нашата планета. Тази книга е най-пълният разказ за една действителна епопея, за една борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже - Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята. Единият щял да отиде, за да спечели, другият - за да загуби; и двамата - за да намерят славата.

Това е исторически разказ за пътя на двамата откриватели, достигнали първи поотделно до Южния полюс. И двамата са много различни помежду си. Руал Амундсен е голям професионалист, който на 18 години е решил да бъде откривател и е насочил цялото си внимание към постигането на тази цел. Робърт Скот е военен и приема предизвикателството да отиде на експедицията.

Има много книги за Амундсен и за Скот. Но малко са тези автори, които в една и съща книга свърват двамата персонажи, съпоставят ги като личности и говорят за това, което са успели да направят, и това, което не, и това, в което са се объркали. Хавиер Качо е първият, който пише книга за двамата и самият той е пребивавал на Антарктида. Това прави историята по-истинска и достоверна.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хавиер Качо е учен, чиято изследователска кариера вече четвър век е свързана с Антарктида.Той е член на първата испанска експедиция до Анатарктида периода 1986-1987г. От тогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база Хуан Карлос 1.

Член е на научния комитет за изследвания на Антарктида. Наред с научната си работа пише рецензии и популярни статии за енциклопедиите на издателство Салват, колумнист на боливийския вестник Ла пренса.

Автор е на книгата Антарктида:озоновата дупка и на Дългия поход към Южния полюс-за историята на антарктическите експедиции от деветнадесети век. Написал е и няколко книги за детската аудитория -" Мадрид на Дон Хосе", "Николас-птичката, която не искаше да лети","Антарктически истории",а романът му" Приключенията на Пити на Антарктида" е преведен на български език.

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

снимка: Георги Илиев

 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки