А спасение не се вижда отникъде

05.01.2012 /00:12 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди година-две се появи и нашумя българският игрален филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Хубав филм, ала със спорна втора част на заглавието.

Особено отнесем ли я към състоянието на българския език, използван от нашата печатна, телевизионна и радиожурналистика. Рязко намаляха и хората, които пишат по темата.

Един от последните мохикани е проф. д-р Стефан Брезински – прокуден, не знам защо, от в. „Труд”, той – слава Богу – намери пристан в „Дума”. Съществува много професионално поддържана постоянна рубрика и по програма „Христо Ботев” на БНР.

За други сега не се сещам, да ме простят, ако ги пропускам... Повече от година се зъбим на всички, които си позволяват да правят каквото си решат с думите, и в сайта на СБЖ. Живот и здраве да е – продължаваме.

Примерен материал – с гъливерска лопата да го ринете

Искате радио? Ето от радиото: Записал съм си, че еди къде си били определени за еди какво си „локални отговорници”. Казано на български – местни.

Много често може да чуете, че някой или някои работел/и по поредния „проект”. Имаше много, много години, когато проекти правеха почти единствено проектанти: архитекти, инженери, чертожници... Това бяха технически виждания, чертежи, които предстоеше да бъдат осъществени на практика.

Сега по поредния си „проект” работят какви ли не чиновници, бюрократи, чалга и поп певци и певачки, НПО и НГО (четете го ен-джи-о, като китайци, за да се разбере, че става дума за неправителствени организации).

Малко преди да почна тая бележка, репортерка ме информира – след разговор с представителка на някаква фондация или сдружение, че предстояло събиране на техни „стек холдъри”.
Не можах нищо да проумея и посегнах към речника.

Там срещу „стек” стоят: купа сено (това го знаех), но и – купища пари, лавица на библиотека, пирамида от пушки в казармена оръжейна, висок фабричен комин, комин на локомотив, 3.05 кубика дърва... Изберете си което ви е най-драго и най ви приляга в случая.

Но така ли трябва да се отнасяме със слушателите?

Не са пожалени обаче и зрителите. В новините на няколко телевизии много пъти вече сме осведомявани, че е дошло времето на електронното „банкиране”.

Тоя начин на измисляне и внедряване на думи е много пакостен.
И прилепчив като най-лошите форми на жълтеница, да речем. По неговия принцип може да си нароите „стопиране” (вместо спиране), „чекиране” (вместо проверка), примерите са десетки, а може би и стотици.

Хващам едно жълто вестниче, да се поправя на мига – какво вестниче, вестник към 300 грама парчето, с 96 страници (я да го изпиша, че да се знае – „Уикенд”), и научавам, че една танцьорка „денси” (вместо танцува) в развлекателно предаване за около 1500 лева. Душата ми запява и поглеждам и спортната страница.

Заглавие с глагол, тях много ги обича мой приятел и колега: „Серена Уилямс развя (! – удивителната е моя, Ив. Т.) бутове”. 

Картинка – прелест!

Обогатявам се още: една въртиопашка се занимавала с някаква търговия преди мафиот да успее „да я забърше”. Кой кого с какво как забърсва и дообърсва – питайте автора и редакторите му.

Вие пък си измивайте ръцете с много вода и със сапун след досега с такъв стил и въобще не вярвайте – пиша го с прискърбие – че езикът ни вървял към по-добро.


 

Сподели в
 

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки