Начало
 
 

А спасение не се вижда отникъде

05.01.2012 /00:12 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди година-две се появи и нашумя българският игрален филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Хубав филм, ала със спорна втора част на заглавието.

Особено отнесем ли я към състоянието на българския език, използван от нашата печатна, телевизионна и радиожурналистика. Рязко намаляха и хората, които пишат по темата.

Един от последните мохикани е проф. д-р Стефан Брезински – прокуден, не знам защо, от в. „Труд”, той – слава Богу – намери пристан в „Дума”. Съществува много професионално поддържана постоянна рубрика и по програма „Христо Ботев” на БНР.

За други сега не се сещам, да ме простят, ако ги пропускам... Повече от година се зъбим на всички, които си позволяват да правят каквото си решат с думите, и в сайта на СБЖ. Живот и здраве да е – продължаваме.

Примерен материал – с гъливерска лопата да го ринете

Искате радио? Ето от радиото: Записал съм си, че еди къде си били определени за еди какво си „локални отговорници”. Казано на български – местни.

Много често може да чуете, че някой или някои работел/и по поредния „проект”. Имаше много, много години, когато проекти правеха почти единствено проектанти: архитекти, инженери, чертожници... Това бяха технически виждания, чертежи, които предстоеше да бъдат осъществени на практика.

Сега по поредния си „проект” работят какви ли не чиновници, бюрократи, чалга и поп певци и певачки, НПО и НГО (четете го ен-джи-о, като китайци, за да се разбере, че става дума за неправителствени организации).

Малко преди да почна тая бележка, репортерка ме информира – след разговор с представителка на някаква фондация или сдружение, че предстояло събиране на техни „стек холдъри”.
Не можах нищо да проумея и посегнах към речника.

Там срещу „стек” стоят: купа сено (това го знаех), но и – купища пари, лавица на библиотека, пирамида от пушки в казармена оръжейна, висок фабричен комин, комин на локомотив, 3.05 кубика дърва... Изберете си което ви е най-драго и най ви приляга в случая.

Но така ли трябва да се отнасяме със слушателите?

Не са пожалени обаче и зрителите. В новините на няколко телевизии много пъти вече сме осведомявани, че е дошло времето на електронното „банкиране”.

Тоя начин на измисляне и внедряване на думи е много пакостен.
И прилепчив като най-лошите форми на жълтеница, да речем. По неговия принцип може да си нароите „стопиране” (вместо спиране), „чекиране” (вместо проверка), примерите са десетки, а може би и стотици.

Хващам едно жълто вестниче, да се поправя на мига – какво вестниче, вестник към 300 грама парчето, с 96 страници (я да го изпиша, че да се знае – „Уикенд”), и научавам, че една танцьорка „денси” (вместо танцува) в развлекателно предаване за около 1500 лева. Душата ми запява и поглеждам и спортната страница.

Заглавие с глагол, тях много ги обича мой приятел и колега: „Серена Уилямс развя (! – удивителната е моя, Ив. Т.) бутове”. 

Картинка – прелест!

Обогатявам се още: една въртиопашка се занимавала с някаква търговия преди мафиот да успее „да я забърше”. Кой кого с какво как забърсва и дообърсва – питайте автора и редакторите му.

Вие пък си измивайте ръцете с много вода и със сапун след досега с такъв стил и въобще не вярвайте – пиша го с прискърбие – че езикът ни вървял към по-добро.


 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки