Начало
 
 

„Поглед” хвърля топка от висините на хотел „Рила”

09.01.2012 /09:11 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бал на фотожурналистите: Петко Цонков и Иван Андреев в Клуба на журналистите, София, 1979 г. (photoarhiv-todorslavchev)

Топката била бяла. И да съм съвсем точен, я пуснали от предпоследния етаж на сградата, която е на хвърлей от Съюза на българските журналисти. Било пролет, мечтано време за снимане. И за фотоконкурси.

Дали сигнал, кълбото полетяло, а на няколко метра над земята, между два прозореца била опъната черна книжна лента, широка 20 см. А целта, условието за признаване на успех – да „се хване” кръглият символ на футбола точно когато пресичал тъмния фон.

Участвали 30 фоторепортери от десетки софийски вестници и списания, а зрителите надхвърляли стотица. Място имало – пред този хотел открай време се зеленее чудесна градинка с езеро, пейки и алеи.

Идеята за надпреварата между фоторепортерите принадлежала на шефа на фотоотдела на току-що родения „Поглед” – покойния днес Петко Цонков (в кадъра).

Годината била 1966-а, а успял „да хване мига” само един от участниците – Петко Цонков. С какъв фотоапарат е снимал, не мога да ви кажа, но при всяко положение – с далеч по-скромни технически възможности от нешните модели. Тъй било и с останалите му колеги. 

Две години по-късно.
 
Ново погледарско хрумване. От редакцията предварително съобщили, че на същото място – като при описания фотоконкурс – известни артисти ще правят скечове, сценки. В уреченото време откъм ул. „Леге” се появили незагасващите звезди на Сатиричния театър Константин Коцев и Никола Анастасов. И после цял час разсмивали с импровизациите си хилядна публика.

А в понеделник – естествено – във вестника излязъл и богато илюстрован „Репортаж от мястото на събитието”. Малко по-сетне: ново съобщение в седмичника – че предстои (на точно определена дата и в точен час) „контролирано произшествие в центъра на София”. На когото е интересно – да заповяда.

Тук вече от ръководството на тогавашния СБЖ – Георги Боков, Харалампи Трайков и секретарят Иван Ковачев, рекли: „Стига с тия щуротии!”

А щурите, рошави и нестандартни погледари просто търсели поредната форма за излизане от дълбоките и отънали в лепкава кал коловози на сивотата. Тия малки истории са частица от разказваното ми от някогашния отговорен секретар на вестника Кирил Янев. За финал –

Още една „луда” идея, осъществена през зимата на 1990-а:
 
Тогава в „Поглед” – на улица „11 август”, организирахме конкурс за най-сполучлива снимка на скока на каскадьор от покрива на сградата върху обезопасеното платно на улица „Янко Забунов”, носеща днес името „Врабча”.

Тая сграда е вече на 120 години, всеки от етажите й е правен с аристократски вкус, мерак и с широки пръсти – стаите й са високи по 4 метра, разполага с дълбока маза и просторен, а не схлупен таван, тъй че общата височина достига 15-ина метра!

Подготовката продължи около половин ден, костваше ни (най вече на отдел „Култура и изкуство” и на главния редактор Евгений Станчев, току-що наследил предходника си Николай Тодоров) много напрежение, нерви, а на пушачите – и няколко кутии повече от обичайно изпушвания тютюн, но в края на краищата всичко мина и завърши добре. И за наша радост, и за радост на многото зрители-сеирджии, и на читателите. Пиша и си мисля –

Къде са „лудите глави” в съвременното ни вестникарство?

Почти не се виждат. Днес на мода са замерянето с флашки, фалшивите книжки за партийно членство, изтипосването на папарашки фотографии, употребата на речник и попръжни, за които и ценителят им бай Ганьо би отсякъл: „Аферим!”

Днес все по-рядко се пише вече до редакциите, външни посетители там не са желани, помещенията са с вардяни и с електронни карти за влизане и излизане, гърмят бомби в преддверията им, а много от немногото конкурси са за дамски „мокри фланелки” и (моля за извинение) -- „най-красив задник”.

Затова който твърди, че не сме имали преди 22-23 години европейски вестник и вестникарската ни чаршия е била само сива и глуха, затворете му на мига устата с тези думи за „Поглед”.

 

Сподели в
 

Почина Валя Рашева – журналистка и преводач. Тъжната новина съобщи бившият главен редактор на в.пловдивския в. „Марица“ Антон Баев , който беше сред най-близките на Валя Рашева.

19.02.2020/09:03

“Мина този период, в който медиите са боксова круша, по-скоро отделни журналисти стават боксови круши“, каза пред БНР доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

18.02.2020/09:02

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки