„Поглед” хвърля топка от висините на хотел „Рила”

09.01.2012 /09:11 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бал на фотожурналистите: Петко Цонков и Иван Андреев в Клуба на журналистите, София, 1979 г. (photoarhiv-todorslavchev)

Топката била бяла. И да съм съвсем точен, я пуснали от предпоследния етаж на сградата, която е на хвърлей от Съюза на българските журналисти. Било пролет, мечтано време за снимане. И за фотоконкурси.

Дали сигнал, кълбото полетяло, а на няколко метра над земята, между два прозореца била опъната черна книжна лента, широка 20 см. А целта, условието за признаване на успех – да „се хване” кръглият символ на футбола точно когато пресичал тъмния фон.

Участвали 30 фоторепортери от десетки софийски вестници и списания, а зрителите надхвърляли стотица. Място имало – пред този хотел открай време се зеленее чудесна градинка с езеро, пейки и алеи.

Идеята за надпреварата между фоторепортерите принадлежала на шефа на фотоотдела на току-що родения „Поглед” – покойния днес Петко Цонков (в кадъра).

Годината била 1966-а, а успял „да хване мига” само един от участниците – Петко Цонков. С какъв фотоапарат е снимал, не мога да ви кажа, но при всяко положение – с далеч по-скромни технически възможности от нешните модели. Тъй било и с останалите му колеги. 

Две години по-късно.
 
Ново погледарско хрумване. От редакцията предварително съобщили, че на същото място – като при описания фотоконкурс – известни артисти ще правят скечове, сценки. В уреченото време откъм ул. „Леге” се появили незагасващите звезди на Сатиричния театър Константин Коцев и Никола Анастасов. И после цял час разсмивали с импровизациите си хилядна публика.

А в понеделник – естествено – във вестника излязъл и богато илюстрован „Репортаж от мястото на събитието”. Малко по-сетне: ново съобщение в седмичника – че предстои (на точно определена дата и в точен час) „контролирано произшествие в центъра на София”. На когото е интересно – да заповяда.

Тук вече от ръководството на тогавашния СБЖ – Георги Боков, Харалампи Трайков и секретарят Иван Ковачев, рекли: „Стига с тия щуротии!”

А щурите, рошави и нестандартни погледари просто търсели поредната форма за излизане от дълбоките и отънали в лепкава кал коловози на сивотата. Тия малки истории са частица от разказваното ми от някогашния отговорен секретар на вестника Кирил Янев. За финал –

Още една „луда” идея, осъществена през зимата на 1990-а:
 
Тогава в „Поглед” – на улица „11 август”, организирахме конкурс за най-сполучлива снимка на скока на каскадьор от покрива на сградата върху обезопасеното платно на улица „Янко Забунов”, носеща днес името „Врабча”.

Тая сграда е вече на 120 години, всеки от етажите й е правен с аристократски вкус, мерак и с широки пръсти – стаите й са високи по 4 метра, разполага с дълбока маза и просторен, а не схлупен таван, тъй че общата височина достига 15-ина метра!

Подготовката продължи около половин ден, костваше ни (най вече на отдел „Култура и изкуство” и на главния редактор Евгений Станчев, току-що наследил предходника си Николай Тодоров) много напрежение, нерви, а на пушачите – и няколко кутии повече от обичайно изпушвания тютюн, но в края на краищата всичко мина и завърши добре. И за наша радост, и за радост на многото зрители-сеирджии, и на читателите. Пиша и си мисля –

Къде са „лудите глави” в съвременното ни вестникарство?

Почти не се виждат. Днес на мода са замерянето с флашки, фалшивите книжки за партийно членство, изтипосването на папарашки фотографии, употребата на речник и попръжни, за които и ценителят им бай Ганьо би отсякъл: „Аферим!”

Днес все по-рядко се пише вече до редакциите, външни посетители там не са желани, помещенията са с вардяни и с електронни карти за влизане и излизане, гърмят бомби в преддверията им, а много от немногото конкурси са за дамски „мокри фланелки” и (моля за извинение) -- „най-красив задник”.

Затова който твърди, че не сме имали преди 22-23 години европейски вестник и вестникарската ни чаршия е била само сива и глуха, затворете му на мига устата с тези думи за „Поглед”.

 

Сподели в
 

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки