Най-после имаме награди и за смелите журналисти

12.01.2012 /16:39 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колега казал, че живеем във време, когато „за лъжа се плаща повече, отколкото за истината”. Точно и кратко. Единственото, което може да се каже в тази ситуация, е, че това става само, защото парите все са ни малко.

Затова имаме пари само за лъжата.   Можем да помечтаем за времената, когато дребнотемието и повърхностното отразяване на „нещата от живата” ще останат в миналото като „грешки на растежа”, и няма как да не се върнем към устоите на журналистиката.

Такива мисли ме налегнаха, когато разбрах за добрата идея и конкурс за „Журланистическа смелост”, които под егидата на София прес чрез Център за развитие на медиите се обявиха преди около месец, а днес вече ще се връчват награди на победителите сред номинираните.

Идеята журналисти да оценяват журналисти е повече от смислена, защото е далеч от установената практика институции като министерства да награждават ресорните си журналисти в края на всяка година или Съюзът на издателите да връчва своя „Черноризец Храбър”.

Горчив привкус остава след скандали или подозрения в „нахранете журналистите”. А когато става въпрос и за разследваща журналистика, значи „топката е висока”. Още повече, че у нас през последните години се е създало обществено мнение, че „разследващата журналистика си почива”.

Някак традиционните медии сякаш нямат нужда от нея и тя намери нови форми на проявление чрез online изданията, там, където се срещаме всички, които искаме да кажем нещо, но все не ни дават думата.

Именно затова са ценни подобни инициативи, защото ще подпомогнат колегията и пишещите, които имат желание, смелост и качества да разследват в областта на икономиката, крими-процесите, социалните проблеми, корупцията и злоупотребата с власт, както и да направят своите коментари и изразят позиция по важните събития у нас и по света.

Днес ще обявят победителите сред 190 номинирани в посочените 5 категории от всички региони в страната и така ще се даде възможност за повече информираност на обществото ни и повече възможност за взимане на правилни решения от управляващи и опозиция.

Още повече, че социалните теми явно са преобладаващи, а това говори и за нови нагласи сред гражданите. Разбира се, че журналистите не могат да раздават правосъдие, както им се иска на редовите граждани, които се умориха от проявите на злоупотреби и липса на възмездие.

Но за да не се загуби вярата окончателно в медиите и за да спрат реплики от рода на „какво като си пишете”, трябват и малко стимул, малко ярки примери, доста четене и увереност в собствените сили и призвание. Надявам се, че този конкурс и наградите му предоставят именно това.


 

Сподели в
 

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки