„Българи в Австрия” или А4

18.01.2012 /21:26 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


А4 ли? Освен размер на лист хартия, това е и една от автомагистралите, които свързват Австрия с България. Отскоро това е и името на издаваното в Австрия име на наше списание.

А доскоро това списание носеше името „Българите в Австрия”. Издава се, защото в Австрия има достатъчно много българи и част от тях проявяват жив интерес към живота на българската общност в приелата ги страна, а така се и привлича немскоезичната публика. Интересно е, че за списанието са писали и наши изявени журналисти като Петър Волгин /БНР/, Гюрова от „Капитал” , Маринела Липчева от „Дойче Веле” и т.н.
 

Странното е защо сега са решили да сменят името и то с това безлично А4, независимо,че явно се е целяло да има нова визия или промяна, която да отговаря на някакви критерии, сигурно европейски. Сигурно асоциацията с автомагистрала има скрит смисъл като символ на движение. Но кой читател, ако не е от постоянните, ще знае за какво в същност става въпрос в А4 и дали ще се сети,че българската общност в Австрия е основна тема на списание ? А то в същност се печати от 2006 година. На въпроса „какво тук значи някакво си име” в случая можем да кажем,че то е повече от насочващо.

Може да е модерно, може да има ролята на актуално свързващо звено между българи и немскоговорящи, но нали целта на такива вестници, списания, сайтове и т.н. в чужбина е да търси близост, пряка връзка с хората, да ги обединява и осведомява без прегради? Наистина ли сдружението, което го издава в Австрия е убедено,че хората ще го припознаят под новото му име?
 

А фактът,че в това списание публикуват свои становища и анализи не само познати наши журналисти, а и студенти по журналистика е повече от положителен. Именно те са хората, които се нуждаят от стимул, изява и начин да представят своите разбирания най-вече пред сънародници. Не става въпрос и за професионалното ниво на самото списание. Просто понякога се чудим защо повече ни харесва анонимността на изявите ни и търсим причини да се скрием от ясното и категорично „Българи в Австрия”? Ами и там сме, за съжаление, и добри сме, щом можем да мислим и за списания, нека си останем такива. Дори и в името.
 

Списание А4 може да бъде закупено в българските магазини във Виена на адрес:

1050, Schonbrunnerstr. 55

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1160, Maroltingergasse 100

1160, Ottakringerstr. 86

1150, Sechshauser Str.122

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки