Отворено писмо от Слави Бинев до българските медии

19.01.2012 /16:56 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Медиите не са нищо повече от една икономически зависима от подаянията на министерствата обслужваща прослойка, посочва в отвореното писмо евродепутът, с копие до Комисия по културата, гражданското общество и към Народното събрание на Република България. Вижте и писмото, което получихме в редакционната си поща.

До българските медии

С копие до
Комисия по културата, гражданското общество и медиите
към Народното събрание на Република България

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми журналисти,


Обръщам се към Вас, надявайки се, че в гилдията все още са останали хора, решени да защитят честта и смисъла на собствената си професия - да бъдете изразители на свободата на словото и мисълта, които уж са ни конституционно гарантирани.
 

За съжаление в България вие не сте свободни, словото ви е цензурирано, а медийната среда е превърната в пародия, която не само резили България пред света, но убива и смисъла на собствената ви професия, дискредитирайки я с всеки изминат ден в очите на потребителите. Това се вижда ясно и от тиражите и степента на доверие на аудиторията. 
 

По категоричен начин се видя и в изследването за свободата на медиите в България, направено от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ -България) през 2011 година. Самият факт, че резултатите от него не получиха почти никаква гласност е не просто красноречив, а диагноза и присъда за равнището на медийна свобода, едновременно.
 

Аз, като български евродепутат, не мога да остана безразличен към тази ситуация и използвам случая ясно да заявя отношението си към случващото се – първо пред вас, а другата седмица – в Европейския парламент.
В анкетата участваха 113 журналисти. Това не я прави представителна, но резултатите от нея са показателни – журналисти и собственици на медии са на колене пред управляващите.

Медиите не са нищо повече от една икономически зависима от подаянията на министерствата обслужваща прослойка, различима от гордата професия на куртизанките, само по витиеватите начини на заплащане и в нескопосаните опити това да бъде представено за професионализъм и обективна журналистика.
 

Преки свидетели на посегателства срещу свободата на словото са ставали 82 от участниците в анкетата. Икономически интереси са попречили на 28 журналисти да си свършат нормално работата, а други 58 са посочили политическия натиск върху медията, в която работят, като основен проблем за свободното изразяване.
 

Анкетираните журналисти говорят за пряка намеса от политически лица и висши кадри на администрацията в редакционната политика - телефонни обаждания с указания за подбор на новини, гневни обаждания по телефона до издателите или главния редактор от страна на засегнати министри и дори забрана репортерите да задават неудобни въпроси.
 

Съвсем скоро президента на Германия, който бе уличен в подобен опит за въздействие над една медия се извини за поведението си, нещо което за съжаление няма как да се случи в България. За сметка на това загубили детето си родители трябва да се извиняват на полицията за това, че същата не е спасила детето им, или да се вербува по чудовищен начин 10 годишно шахматистче да „погали” егото на премиера правейки реми с него.
 

Никой от Вас не видя този Франкещайн, превърнал се в нещо средно между Меси, Каспаров и Новак Джокович, който води сигурно България към бъдеще като това на Унгария. А унгарската участ ще ни сполети и тогава този човек, пред който журналисти, собственици и издатели в България стоят разтреперани в удобни сервилни пози, този човек ще се оправдае с Вас. И от негови палета вие ще се превърнете в съучастници и обвиняеми за падението на демокрацията в държавата.


Донякъде се опитвам да разбирам страха ви и наложената ви цензура, защото аз и вие знаем как действа Борисов с опиталите се да опонират на управлението му. Останаха безкрайно много въпроси и неизяснени обстоятелства около компрометиращите Борисов флашки, един участник в тях случайно почина, останаха много въпроси около един самоубил се в присъствието на полицията арестуван за убийство, а полицията така и не можа да ни убеди, че обвинението срещу него не е пришито за да се потуши нарастващото напрежение сред обществото.


Един министър бе публично унижен и това се излъчи и отрази в национални медии, а вината към него все още не е доказана.

Такава е съдбата на опонентите на Борисов – дисквалифициране, отстраняване, дискриминиране. Но ако това е цената, която трябва да се плати за да се отървем от това просташко управление съм готов да бъда дисквалифициран и отстранен, та дори и ликвидиран, но не мога да си затворя очите пред истината или да си внушавам, че тя не съществува. Крайно време е да запомните максимата, че за да чуеш истината трябва сам да я кажеш, а за журналистите това важи в десеторно по-голяма сила.
 

Свободата на словото в България получава оценка слаб 2,42 по петобалната система от две до пет. Такава оценка журналисти дават на журналисти. Да, до голяма степен вината е на собствениците и на издателите, защото именно те превърнаха медиите в бърсалки на властта. Но - няма невинни - и властта, и част от бизнеса, и ръководствата на медиите, и самите журналисти са виновни. Всички са допринесли за тази грозна картина.
 

Вярвам, че има журналисти които си обичат професията и искат да пишат свободно, а не да слугуват на самопровъзгласил се за всесилен, господар.


Всъщност за мен е по-лесно да докажа думите си. Не е нужно да правя никаква анкета – аз съм български депутат в Европарламента. Написал съм открито писмо до медиите. Начина, по който ще отразите това писмо, е точно предмета на неговото послание.
 

На 23 януари ще уведомя лично кабинета на Нели Круз с всичко случващо се тук, включително и каква гласност се е дало на моя последен опит да събудя журналистите в Българея и да ви предпазя от съдбата на унгарските ви колеги.


Въпреки всичко ми се иска да вярвам, че има журналисти, които се борят срещу това да бъде погребана демокрацията. Защото демокрацията започва от свободата на словото и от правото на изразяване на собствено мнение, това е нещото което трябва да ръководи всеки един от Вас в работата ви. Вие не просто сте призвани да браните честта на професията си.


Вашата професия е израз на основни граждански свободи, гарантирани от конституцията на България. Залогът е доста по-голям и дори аз да ви простя, мисля, че децата ни – вашите и моите – трудно ще ни простят!


С уважение,
Слави Бинев
Член на Европейския парламент

slavi.binev@europarl.europa.eu; www.europarl.europa.eu; www.slavibinev.com
B – 1047 Brussels – Tel 0032 2 28 45311
F – 67070 Strasbourg – Tel 0033 3 88 1 75311; Mob 00359 889999955
BG – 1618 Sofia, 98, Bulgaria, blv. – Tel 00359 2 85480

Свързани:       Журналисти пишат двойка по свободно слово на България

Български журналисти поставят средна оценка 2,42 на свободата на словото в страната, сочи анкета сред 113 журналисти, направена от българския клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България).
Дата: 20.10.2011


 

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки