Слави Митев – погледарят от „Кооперативно село”

21.01.2012 /15:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj-bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Митев в редакцията на „Кооперативно село”, 1986 г. (Снимка – фотоархив на Тодор Славчев)

Тия хора – майсторите на шаржа, винаги са били малцина. И са като рядко цвете във вестникарската градина. А и в изобразителното ни изкуство. Бащата на жанра в България е баща и на карикатурата у нас – Александър Божинов.

Достойно продължава стореното от него търновецът Александър Добринов. Той прави шаржове на артисти, писатели, учени, певци и имал навика да ги показва на героите си. Като одобрели стореното – чак тогава ги подписвал.

Когато Феодор Шаляпин се видял нарисуван от Добринов в Рим през 30-те на миналия век, написал на картона: „Браво, синьор Добриноф!” И също се подписал със замах.

Тия славни артистични подвизи продължава Константин Буюклийски през 30-те и 40-те, а в по-ново време – Борис Димовски, Доньо Донев, покойният поет Иван Николов, съавтор на цяла весела книга заедно с Андрей Германов.

От 2  десетилетия кадърен техен следовник е и Ивайло Нинов, който работи за „Стършел” и за „24 часа”. Има и още неколцина, но думата ми сега е за Слави Митев. В края на 70-те той прави, по заръка на тогавашните погледари,

около 30 шаржа на най-известните за онова време наши хумористи
 
и сатирици вестникари. От „Стършел”, от „Вечерни новини”, от Българското национално радио. И с тях винаги излизаха фейлетоните им в рубриката „Нонпарей” на „Поглед”. От 1978 до 1996 – почти 20 лета.
От секретариата им бяха направили цинкографски клишета: 3 х 2 сантиметра, които съхранявахме в отдел „Култура и изкуство” в един голям плик. Пристигне поредният „Нонпарей”, изчетем го, става ли – преброим редовете му, слагаме подписите си, прикрепяме задължителната редакционна бланка и – към печатницата.

Не на всички, а на най-сполучливите си творения бай Слави (така се обръщахме към него) добавяше отдолу – СлавМит. Като личен знак за особено добро качество. Всеки може да види шаржовете му, за които пиша, във все по-старите „течения” на „Поглед” – главички, изпипани с бижутерския майсторлък на творец на монети.

От тях грее ведростта и благостта на Кръстьо Кръстев, добродушието на Петър Незнакомов и Йордан Попов, привидната строгост на Ясен Антов също е там, а Сергей Трайков мяза досущ на цар Фердинанд с характерния си нос.

Най-типичното не само за лика, но и за нрава на всеки се стремеше да хване бай Слави Митев и
 
винаги успяваше
 
Когато се запознах с него лично в началото на 80-те, вече се гласеше да се пенсионира. Работеше съвсем близо до тогавашния „Поглед” – в „Кооперитавно село”, на улица „11 август” № 18. Печаташе редовно в „Стършел”, канеха го откъде ли не, чест бе за всяко издание да откликне.

Идваше и след като се пенсионира – и без специален повод, и по работа: за новогодишен брой направи шаржове на цялата ни редакция – повече от 30  портрета, някои – по снимки. Публикувахме, разбира се, всички.

За едно международно архитектурно биенале пък го помолих да представим събеседниците ми, за които писах, вместо със снимки – с шаржове. Съгласи се на мига. И после не един и двама архитекти ми писаха от чужбина, искайки
 
да им изпратя оригиналите
 
Бе едър хубавеляк.
И голям добряк.
С катранени вежди и светъл поглед.
Роден рисувач.
Човек на медената дума.

Живееше недалеч от парк-хотел „Москва” – в къща, през няколко дворчета от дома на Константин Щъркелов. Сега улицата се казва „Константин Щъркелов”. А летата – особено след пенсионирането си – бе много труден за откриване, прекарваше ги целите неизменно в любимото си родно Шивачево, край Сливен.

Роден е през януари 1922-а и тия дни, ако бе жив, щеше да закръгли 90. Бай Слави е в друг свят от десетина години. Не знам къде и дали въобще някой ще го помене. Така, за жалост, е у нас.

С тая словесна скица отливам глътка червено вино за него. И изпивам на един дъх пълна чаша за тоя славен вестникар.


 

Сподели в
 

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки