Начало
 
 

Слави Митев – погледарят от „Кооперативно село”

21.01.2012 /15:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj-bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Митев в редакцията на „Кооперативно село”, 1986 г. (Снимка – фотоархив на Тодор Славчев)

Тия хора – майсторите на шаржа, винаги са били малцина. И са като рядко цвете във вестникарската градина. А и в изобразителното ни изкуство. Бащата на жанра в България е баща и на карикатурата у нас – Александър Божинов.

Достойно продължава стореното от него търновецът Александър Добринов. Той прави шаржове на артисти, писатели, учени, певци и имал навика да ги показва на героите си. Като одобрели стореното – чак тогава ги подписвал.

Когато Феодор Шаляпин се видял нарисуван от Добринов в Рим през 30-те на миналия век, написал на картона: „Браво, синьор Добриноф!” И също се подписал със замах.

Тия славни артистични подвизи продължава Константин Буюклийски през 30-те и 40-те, а в по-ново време – Борис Димовски, Доньо Донев, покойният поет Иван Николов, съавтор на цяла весела книга заедно с Андрей Германов.

От 2  десетилетия кадърен техен следовник е и Ивайло Нинов, който работи за „Стършел” и за „24 часа”. Има и още неколцина, но думата ми сега е за Слави Митев. В края на 70-те той прави, по заръка на тогавашните погледари,

около 30 шаржа на най-известните за онова време наши хумористи
 
и сатирици вестникари. От „Стършел”, от „Вечерни новини”, от Българското национално радио. И с тях винаги излизаха фейлетоните им в рубриката „Нонпарей” на „Поглед”. От 1978 до 1996 – почти 20 лета.
От секретариата им бяха направили цинкографски клишета: 3 х 2 сантиметра, които съхранявахме в отдел „Култура и изкуство” в един голям плик. Пристигне поредният „Нонпарей”, изчетем го, става ли – преброим редовете му, слагаме подписите си, прикрепяме задължителната редакционна бланка и – към печатницата.

Не на всички, а на най-сполучливите си творения бай Слави (така се обръщахме към него) добавяше отдолу – СлавМит. Като личен знак за особено добро качество. Всеки може да види шаржовете му, за които пиша, във все по-старите „течения” на „Поглед” – главички, изпипани с бижутерския майсторлък на творец на монети.

От тях грее ведростта и благостта на Кръстьо Кръстев, добродушието на Петър Незнакомов и Йордан Попов, привидната строгост на Ясен Антов също е там, а Сергей Трайков мяза досущ на цар Фердинанд с характерния си нос.

Най-типичното не само за лика, но и за нрава на всеки се стремеше да хване бай Слави Митев и
 
винаги успяваше
 
Когато се запознах с него лично в началото на 80-те, вече се гласеше да се пенсионира. Работеше съвсем близо до тогавашния „Поглед” – в „Кооперитавно село”, на улица „11 август” № 18. Печаташе редовно в „Стършел”, канеха го откъде ли не, чест бе за всяко издание да откликне.

Идваше и след като се пенсионира – и без специален повод, и по работа: за новогодишен брой направи шаржове на цялата ни редакция – повече от 30  портрета, някои – по снимки. Публикувахме, разбира се, всички.

За едно международно архитектурно биенале пък го помолих да представим събеседниците ми, за които писах, вместо със снимки – с шаржове. Съгласи се на мига. И после не един и двама архитекти ми писаха от чужбина, искайки
 
да им изпратя оригиналите
 
Бе едър хубавеляк.
И голям добряк.
С катранени вежди и светъл поглед.
Роден рисувач.
Човек на медената дума.

Живееше недалеч от парк-хотел „Москва” – в къща, през няколко дворчета от дома на Константин Щъркелов. Сега улицата се казва „Константин Щъркелов”. А летата – особено след пенсионирането си – бе много труден за откриване, прекарваше ги целите неизменно в любимото си родно Шивачево, край Сливен.

Роден е през януари 1922-а и тия дни, ако бе жив, щеше да закръгли 90. Бай Слави е в друг свят от десетина години. Не знам къде и дали въобще някой ще го помене. Така, за жалост, е у нас.

С тая словесна скица отливам глътка червено вино за него. И изпивам на един дъх пълна чаша за тоя славен вестникар.


 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки