И политици друсат хорото на езиковата калпавост

02.02.2012 /14:17 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Да почнем с журналистиката. Кореспондентката на Българското национално радио в Пазарджик Невена Петрова информира слушателите при едно от своите включвания в най-големите студове тая зима така:

 „Началният час започна (ставаше дума за местните училища – бел. авт.) в 8 часа”. Недодялано, неогледано, недомислено. А се оправя лесно. Например: „Учебният ден започна в 8 часа”.

Друг неин колета драсна следния щрих: „система, която почива на идеология”. Как почива? Почиват хора, животни, природата. И Бог си почива. Ала системите биват създавани, те работят, въздействат...

Вездесъщото и ненаситно за изяви миньонче Антония Близнакова от БНТ в кореспонденция от странство за състезания по биатлон рече: „Три състезателки в лицето на...” Със същия успех можеше да кажете и „в гръб” или „в профил”, госпожо/госпожице... Но най-добре е три състезателки – Х., У. По име. 

Приближаваме политиците
 
За по-плавен преход – ето пример от репортерка на БНР: „Х. ще получи среща с президента Георги Първанов”. Как е щял да я получи, не каза. Мога само да гадая, че сигурно е бил приет в един от последните дни от мандата на отишлия си вече държавен глава. А преди това може и да е получил официална покана, но не и самата среща.
 
Да влезем и в Народното събрание
 
На трибуната е бившият министър-председател Сергей Станишев. (Друг път, за да не се заяде някой, че съм враг на левите, ще дам пример и с хора не от БСП – бел. моя, Ив. Т.).
Да се вслушаме в думите му:
 
-- „тая политика се концентрира в една дума – „орязване на разходи”. Ако тези три думи са една, значи някой не може да брои.
 
-- „...голями държавни дългове”. А граматически издържанато винаги си е било и е „големи”.
 
-- „За да може и Европейският съюз, и България да излезнат...”. Пак стреляне над, под или встрани от мишената – правилното е „да излязат”.
 
-- „... игнорирането на европейския парламент”. Точното е – пренебрегването.
 
-- „имагинерен страх”. На български страхът в тоя случай е „въображаем”.
 
-- „...ние приемаме този драфт”. По нашенски – тази редакция, този проект, тази формулировка.
 
Всичко изредено се чу при обсъждането на присъединяването на България към новия финансов договор на Европейския съюз. И бе споделено от оратора за не повече от 5 минути.

При такова равнище на културата на политиците ни на нас – журналистите, не ни остава друго, освен да ги поправяме и порицаваме. С трезвото съзнаване, че няма да ги ограмотим. Повечето от тях въобще не приемат забележки и препоръки, а и не си падат много по четенето. И им личи. 

Сподели в
 

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки