Начало
 
 

И политици друсат хорото на езиковата калпавост

02.02.2012 /14:17 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Да почнем с журналистиката. Кореспондентката на Българското национално радио в Пазарджик Невена Петрова информира слушателите при едно от своите включвания в най-големите студове тая зима така:

 „Началният час започна (ставаше дума за местните училища – бел. авт.) в 8 часа”. Недодялано, неогледано, недомислено. А се оправя лесно. Например: „Учебният ден започна в 8 часа”.

Друг неин колета драсна следния щрих: „система, която почива на идеология”. Как почива? Почиват хора, животни, природата. И Бог си почива. Ала системите биват създавани, те работят, въздействат...

Вездесъщото и ненаситно за изяви миньонче Антония Близнакова от БНТ в кореспонденция от странство за състезания по биатлон рече: „Три състезателки в лицето на...” Със същия успех можеше да кажете и „в гръб” или „в профил”, госпожо/госпожице... Но най-добре е три състезателки – Х., У. По име. 

Приближаваме политиците
 
За по-плавен преход – ето пример от репортерка на БНР: „Х. ще получи среща с президента Георги Първанов”. Как е щял да я получи, не каза. Мога само да гадая, че сигурно е бил приет в един от последните дни от мандата на отишлия си вече държавен глава. А преди това може и да е получил официална покана, но не и самата среща.
 
Да влезем и в Народното събрание
 
На трибуната е бившият министър-председател Сергей Станишев. (Друг път, за да не се заяде някой, че съм враг на левите, ще дам пример и с хора не от БСП – бел. моя, Ив. Т.).
Да се вслушаме в думите му:
 
-- „тая политика се концентрира в една дума – „орязване на разходи”. Ако тези три думи са една, значи някой не може да брои.
 
-- „...голями държавни дългове”. А граматически издържанато винаги си е било и е „големи”.
 
-- „За да може и Европейският съюз, и България да излезнат...”. Пак стреляне над, под или встрани от мишената – правилното е „да излязат”.
 
-- „... игнорирането на европейския парламент”. Точното е – пренебрегването.
 
-- „имагинерен страх”. На български страхът в тоя случай е „въображаем”.
 
-- „...ние приемаме този драфт”. По нашенски – тази редакция, този проект, тази формулировка.
 
Всичко изредено се чу при обсъждането на присъединяването на България към новия финансов договор на Европейския съюз. И бе споделено от оратора за не повече от 5 минути.

При такова равнище на културата на политиците ни на нас – журналистите, не ни остава друго, освен да ги поправяме и порицаваме. С трезвото съзнаване, че няма да ги ограмотим. Повечето от тях въобще не приемат забележки и препоръки, а и не си падат много по четенето. И им личи. 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки