Начало
 
 

Репортер и шефовете му в bTV оплескаха новините

07.02.2012 /20:47 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стената на язовир "Иваново" се скъса и заля харманлийското с. Бисер. Къщите са под вода до вторите етажи. E, да видим „Ганс енд роузис”. (Снимка: bgnes/standart)

Няма как – трябва да преразказвам: Черният февруарски понеделник в небивало бялата тазгодишна зима. Най-гледаните новини на БиТиВи – в 19 часа. Почнаха, както бе редно, със станалото в злощастного селце с инак тъй хубавото име Бисер.

Включиха специалната си пратеничка – Виктория Петрова, и репортер, който също помгаше. За 20 минути представиха с коментари, интервюта и репортажи хронологията на трагедията. 

Дотук – добре
 
Последваха международни новини, още някои вести от живота в страната ни и сдържана информация за започващия традиционен карнавал във Венеция. (По неогласен гласно принцип тоя поток от информационния потоп винаги се слага накрая).

И точно тогава – преди спорта и метеорологичната прогноза – се изтърси с трясък репортерът Борислав Лазаров. Тоя пухкав младок с нездравословни за възрастта му килограми тръгна – на фона на смъртта на над половин дузина починали заранта и към десетината безследно изчезнали – да ниже приказки за гостуването на групата „Ганс енд роузис” в България.

Ако все пак го бе сторил като хората – можеше и да се преглътне някак.Но и това не направи – през цялото време бе
 
засмян като добре подпийнал сватбар-шегаджия
 
И при анонса за предстоящото му включване, и при самото излъчване от тротоара пред националния стадион „Васил Левски” в столицата.И какво ни каза? Че концертът на групата щял да бъде не на игрището на „Българска армия”, а на най-големия ни стадион – „Левски”, до Орлов мост. А и добави кои от своите най-известни хитове съставът щял да изпълни.

Докато „течаха” част от думите му, голи до кръста изпълнители бясно опъваха струните на китарите си и скачаха по концертна сцена... Репортажче. Към три минути.
 
Гледах покъртен
 
От трагедията. И от материала за музикантите. Едното с другото – би трябвало да се знае във всяка телевизия – не се връзва. В „Шоуто на Слави” по-късно нямаше и грам хумор, нямаше я традиционната „актьорска вечер” с вицове, скечове и смях.

В също тъй развлекателната рубрика „Господари на ефира” половин час преди полунощ почетоха прави паметта на починалите в село Бисер. И нямаше игриво-двусмислени закачки и изпълнения на „адреналинки”.
 
В новините в 19 свириха „Ганс енд роузис”

Във всяка телевизия – частна или държавна – освен репортери, които на моменти може и да се случи да не знаят какво правят, има(ше) редактори, отговорни редактори. Те поправят недомислиците, „свалят”, когато се наложи, едно или друго.

В БиТиВи новинарите сякаш всички бяха заспали като герои в детска приказка. Предлагам им да пратят топчестия Борислав 1 месец да отразява виелиците и навяванията в провинцията, да мери при изгрев слънце температурите в най-студените градове на страната с дежурните синоптици.  

Нека да предава от наводнени селища със сриващи се къщи, плачещи старици и смазани от мъка мъжаги, с издавен добитък, носещ се бездиханен по водата, и със замлъкнали от ужас кучета. Тогава, може би, ще се научи кога и как трябва да се държи човек. Не само пред камера.

Защото веселият му лик и преливащото ръба на чашата добро настроение от деня на потопа над Бисер ще ме преследват дълго. Като нелеп смях в тишината на гробищно или черковно опело на покойник.


 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 59 гости

Бързи връзки