Репортер и шефовете му в bTV оплескаха новините

07.02.2012 /20:47 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стената на язовир "Иваново" се скъса и заля харманлийското с. Бисер. Къщите са под вода до вторите етажи. E, да видим „Ганс енд роузис”. (Снимка: bgnes/standart)

Няма как – трябва да преразказвам: Черният февруарски понеделник в небивало бялата тазгодишна зима. Най-гледаните новини на БиТиВи – в 19 часа. Почнаха, както бе редно, със станалото в злощастного селце с инак тъй хубавото име Бисер.

Включиха специалната си пратеничка – Виктория Петрова, и репортер, който също помгаше. За 20 минути представиха с коментари, интервюта и репортажи хронологията на трагедията. 

Дотук – добре
 
Последваха международни новини, още някои вести от живота в страната ни и сдържана информация за започващия традиционен карнавал във Венеция. (По неогласен гласно принцип тоя поток от информационния потоп винаги се слага накрая).

И точно тогава – преди спорта и метеорологичната прогноза – се изтърси с трясък репортерът Борислав Лазаров. Тоя пухкав младок с нездравословни за възрастта му килограми тръгна – на фона на смъртта на над половин дузина починали заранта и към десетината безследно изчезнали – да ниже приказки за гостуването на групата „Ганс енд роузис” в България.

Ако все пак го бе сторил като хората – можеше и да се преглътне някак.Но и това не направи – през цялото време бе
 
засмян като добре подпийнал сватбар-шегаджия
 
И при анонса за предстоящото му включване, и при самото излъчване от тротоара пред националния стадион „Васил Левски” в столицата.И какво ни каза? Че концертът на групата щял да бъде не на игрището на „Българска армия”, а на най-големия ни стадион – „Левски”, до Орлов мост. А и добави кои от своите най-известни хитове съставът щял да изпълни.

Докато „течаха” част от думите му, голи до кръста изпълнители бясно опъваха струните на китарите си и скачаха по концертна сцена... Репортажче. Към три минути.
 
Гледах покъртен
 
От трагедията. И от материала за музикантите. Едното с другото – би трябвало да се знае във всяка телевизия – не се връзва. В „Шоуто на Слави” по-късно нямаше и грам хумор, нямаше я традиционната „актьорска вечер” с вицове, скечове и смях.

В също тъй развлекателната рубрика „Господари на ефира” половин час преди полунощ почетоха прави паметта на починалите в село Бисер. И нямаше игриво-двусмислени закачки и изпълнения на „адреналинки”.
 
В новините в 19 свириха „Ганс енд роузис”

Във всяка телевизия – частна или държавна – освен репортери, които на моменти може и да се случи да не знаят какво правят, има(ше) редактори, отговорни редактори. Те поправят недомислиците, „свалят”, когато се наложи, едно или друго.

В БиТиВи новинарите сякаш всички бяха заспали като герои в детска приказка. Предлагам им да пратят топчестия Борислав 1 месец да отразява виелиците и навяванията в провинцията, да мери при изгрев слънце температурите в най-студените градове на страната с дежурните синоптици.  

Нека да предава от наводнени селища със сриващи се къщи, плачещи старици и смазани от мъка мъжаги, с издавен добитък, носещ се бездиханен по водата, и със замлъкнали от ужас кучета. Тогава, може би, ще се научи кога и как трябва да се държи човек. Не само пред камера.

Защото веселият му лик и преливащото ръба на чашата добро настроение от деня на потопа над Бисер ще ме преследват дълго. Като нелеп смях в тишината на гробищно или черковно опело на покойник.


 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки