Общинското радио във Велико Търново „чукна” 60

18.02.2012 /11:26 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Честито, мили на сърцето ми, търновци, и - да радвате и да ви се радват много още лета и зими. Не се уморявайте да доказвате колко много още можете.

То (поне допреди две-три години) беше в една стара, стара къща досами парка „Марино поле”, на петдесетина метра от някогашната местна забележителност хотел „Етър”. И на още толкоз от прочутия Стамболов мост.

А програмите му стигат до всички в старата ни столица, които имат в домовете си „радиоточки” – ония бакелитови приемници, от които десетилетия хората научаваха всичко най-важно не само за града. И днес тъй е и в Търново, и в 34 селища от общината.

...Първото предаване се родило на 16 февруари 1952 година.
С гласа на Шишман Илиев.

Попаднах във Фейсбук на няколко снимки от ония времена.
Първата – групов портрет на първопроходците на радиовъзела. Били двайсетина души.

Друга – на говорителката Мария Филипова. На нейната хубост бъдещите тогава говорителки на неродената все още Българска национална телевизия можели само да завиждат. А не може да не бил топъл и красив и гласът на тая жена...

Трета фотография – апарат „радиоточка”. Да се знае и помни как е изглеждал.
През 1953-а в града имало няколко хиляди такива приспособления.
И те съобщавали вести за политика, култура, за бита, съществували и празнични, неделни предавания, различни от тона на всекидневието, на делника.

Лека-полека на 16 февруари общинското кабелно радио навъртя 60 лазарника.
Не чух обаче (ако съм я пропуснал, моля за извинение) кореспонденция на БНР за празника, не чух и по „Дарик”, който има и офис, и журналисти на щат в Търново.

Не излезе дори един ред във вестник „Янтра днес” – поне до 17 февруари, когато все още може да се честити и „на патерица”. Сякаш тия журналисти – от общинското радио, не са им колеги и не заслужават внимание и добра дума. Сякаш са „втора ръка” в занаята.

И по това си личат нравите и царящите ценности във всяко издание.

„Борба” – другият градски вестник, отбеляза юбилея на 17. Както си му е редът.
Как е било по програмите на двете местни кабелни телевизии – „Видеосат” и „Евроком Царевец ”, не знам.

Но тия хора – от местните кабелни радиостанции, не заслужават пренебрежително и обидно мълчание. Тъкмо обратното.
Все още ги има в десетки градове и стотици селца. И тъй ще е – сигурно – още дълго.

Честито, мили на сърцето ми, търновци, и - да радвате и да ви се радват много още лета и зими. Както дивно го е рекла една поетеса – Таня Кюльовска: „Само с есента го можем – да сме хубави и стари!”

Не се уморявайте да доказвате колко много още можете.
 

Сподели в
 

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки