Великова и Чолева – многото мерудия нагарча

29.02.2012 /12:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Силвия Великова чуваме по няколко пъти на ден в ефира на "Хоризонт" (photo: bnr)

Класическата поговорка казва: „На всяко гърне – мерудия”. За двете журналистки от Българското национално радио тя не се отнася дословно. Защото всяка си има своя собствена територия.

Едната - Силвия Великова, е репортерка, редакторка и водеща в програма „Хоризонт”. Води сутрешното предаване „Преди всички”. Почва в 6 и - до 10, а понякога, по празници, и по-дълго, един път в седмицата.

Разсипващо и разяждащо напрежение, на което малцина издържат. И при първа възможност сменят длъжността с друга. Примерите са многобройни. Великова стоически вече стои повече от 10 години!

Освен това неин репортерски ресор е правосъдието – съдебни дела, изяви на главния прокурор, на Конституционния съд, на Административния, на Касационния, на Върховния съдебен...

Нерядко „покрива” и проблеми на МВР. Има ли разговор по „нейна тема”, осъмва в радиото в шест. А после отива да проследява и да информира за хода на съдебни дела. И гласът й може да бъде чут във всяка информационна емисия (а те са през половин час) чак до тъмно.

Когато води пък, случва се нерядко по 2 часа от отреденото й време да са посветени на съдебни проблеми. И това превръща „Преди всички” в нещо като специализирано предаване по тая тема. Което не е редно.

Преди време я видях и в телевизионно студио, в предаване на Мира Баджева. Дотогава на екран не я бях зървал. Похвална е тая нейна работоспособност и отдаденост, но съм уверен, че доза самовъзпиране ще й е от полза. Тъй като

съществува една мяра,
 
отвъд която честотата на изявите почва да дотяга. И на редовните слушатели, а и на някои от колегите й, предполагам. Монополът върху определена тематика пък отблъсква както монополът в държавата, в икономиката.

А повечко свободни часове вероятно биха й били полезни, за да не бърка въобще имена на известни хора от „културния афиш”, да изчисти до неоспорима безукорност българския си, а и да натрупа знания я по английски, я по някой друг език. Разбира се, всичко зависи от собствената й воля.

Другата неуморима колежка

за която са тия редове, е Силвия Чолева от културно-образователната програма „Христо Ботев” на БНР. И тя – редакторка, водеща и май и отговорна редакторка, каквото и да означава това.

Води всяка седмица час и половина „Арт ефир”, а напоследък – след странноватото му префасониране и обединяване с други рубрики – и траещото половин час „Какво се случва?”

Страстта й е литературата. Поетеса с не една и две стихосбирки, авторка и на роман, представила десетки, стотици книги в ефира. Бивша главна редакторка на списание, бивша сътрудничка на „Стършел”, където в един момент нещата нещо зациклиха. Случва се.

Дълго работеше в неизменен редакторски тандем в понеделник с Ивайла Александрова, но напоследък се разделиха. Те си знаят защо. И тя като Силвия Великова блика от енергия. Но и при едната, и при другата остава усещането, че сякаш в известна степен стесняват възможностите за изява и на други, на по-младите, на стажант-репортерите, на току-що постъпилите.

Ако това е по-трудно определимо, съвсем отчетливо е друго при Чолева. В нейните предавания (както и в тези, водени от Ивайла Александрова) се представят много книги на пловдивското издателство „Жанет 45”. Или в разговори със собственичката му Божана Апостолова (чийто редакторски и издателски труд е безпримерен в наши дни), или със сина й Манол Пейков.

Те вършат наистина чудеса за българското книгоиздаване и култура. Притеснителното за Чолева и Александрова би трябвало да е обаче, че книгите им - поне най-новите - излизат с емблемата на „Жанет 45”. Сякаш на принципа „танто за танто”. А БНР не бива да се превръща в средство за такива взаимоотношения.

Моето послание е добронамерено

Този текст може да се прочете и тълкува по няколко начина. С готовност да се отвърне за засегнато себелюбие, да се търси лош умисъл и реванш. Ще е грешка. Може въобще да не се прочете. Това е друга възможност.

Или да се отмине с мълчание и пренебрежение. И това е вариант. А е възможно да се подири и добронамереността на посланието му. С такава цел го написах. Е, това би било най-точното попадение. А времето ще покаже кой как ще предпочете да чете.


 

 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки