Начало
 
 

Препинателните знаци – нотите в петолинието на думите

04.03.2012 /19:28 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Умението да се пише точно и грамотно се гради от младини и с времето става част от стила. От добрата форма, която трябва да се поддържа.

„Хайде сега – ново двайсе и нови измишльотини. Всичко Мара втасала, до препинателност опряла”, може и да рече някой. Но и Мара, и всички други опираме до тях – до препинателните знаци, всеки ден.

Пък и те не са кой знае колко много. Имат - нямат – десетина - дванадесет.

Литераторите знаят, че в историята са записани прочути писатели, които не давали и пет пари за тях и пердашели, без да ги използват. Авангардистки, различно от колегите си. От което не мисля, че са спечелили или печелят повече почитатели и читатели.

Джеймс Джойс е сред тях.
Той обаче, колкото и да го превъзнасят някои, не е добър пример за подражание.

Едно време – при диктовки в гимназиите, а и при кандидат-студентските изпити, за изпусната запетайка отнемаха от оценката по двадесет или даже двадесет и пет стотни. Тъй че тия „дреболии” имаха цената си. И то добра.

Пак преди тридесетина години – във всяка редакция – имаше и коректор(ки)...
Затова няма никакво място за умуване съществена ли е връзката между препинателните, пунктуационните знаци и журналистиката, вестникарството.

Връзка има – и то каква!

Има я за всеки, който вади хляба си с думите, разчита на най-добрата им подредба и на ефекта от това свое усилие.

За гениалния аржентинец Хорхе Луис Борхес (освен Меси и Марадона, тоя народ притежава и удивително добри писатели) литературоведът Фернандо Сорентино пише: „...човек, който пресмята и премерва всяка скоба”. Рядкост са вече такива хора.

Днес и коректорите са като изчезващите растителни и животински видове, които биват вписвани в „Червени книги”. С тая разлика, че не са защитени с нищо от никого.

Спомен мил е и времето, когато вестниците давали награда всекму, който откриел грешка в даден брой.

Във все по-разпространяващите се в наши дни електронни сайтове журналистите трябва да са всичко: автори, редактори, коректори-стилисти. Но много често последното се пропуска.

А колко чар и мощ таи знакът!

Запетайката – четем ли на глас – ни дава миг да си поемем дъх. А и шанс за окото и то да поспре и да отдъхне, да си почине, усети ли умора.

Същата сила има и малкото тире. То може също тъй „да вкарва” и поне малко въздух и белота сред мравуняка на хваналите се една о друга възмургави букви.
Искате ли пък отчетливо да отделечите две думи – насреща винаги е голямото, дълго тире.

Точка и запетайка ; - Най-елегантното предложение за разграничаване на пояснение от пояснение; на изречение от изречение при по-дълъг изказ.

А няма по-добър помощник от скобите, за да вметнете нещо важно точно там, където му е мястото, а сетне да продължите по пътя на мисълта си.

При почуда – въпросителна, разбира се.

За удивление – удивителна. Но – убедил съм се – сложите ли повече от една, натежава. Изглежда като нещо преиграно, посява семчицата на неверието в искреността на патоса.

Приисква ни се да прескочим няколко години, десетилетия, че и векове.
Как? Ами с многоточие в началото на поредния абзац, на новото новоредие.

Друг път държим да внушим, че всичко още продължава: многоточието отива при завършека на всеки един текст.
За точност, дословен цитат или иронизиране – кавички; за нарочно пропусната буква – апострофна запетайчица високо горе; за отделяне на фрагмент от фрагмент – три малки тиренца, на по един интервал едно от друго.

Докато стигнем края с точката.

Тъй върви писането: ту съвсем плавно, ала и с позабавяне и поспирване някога тук и там; с почуда и възхита; с рязкост, когато трябва, и с пастелната мекота на уговорката; с почтеността и уважението към чуждата фраза и мисъл; с разговорността на приказката и диалога, че и с пиперливите диалекти...

Добрите писачи прочитат написаното, завършат ли, и поправят внимателно недовидяното.
Още по-добрите го правят по два и повече пъти.

Други (а те, за съжаление, са много повече) карат „джаста праста”.

Журналистиката от такъв сой няма тежест, не се помни, бързо дотяга. Не че няма сила. Има – окепазява често и най-добрите помисли и хрумвания.

Умението да се пише точно и грамотно се гради от младини и с времето става част от стила. От добрата форма, която трябва да се поддържа.

...И идва хубав ден, в който упоритостта и усърдието се награждават крезовски. Буквите и думите запяват под пръстите ни, включват се, естествено, и знаците и тогава даже и по-неугледен като че ли и непретенциозен текст – пипнат ли е както трябва – донася радост.

Радва ли ви писането?

 

 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки