Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

13.03.2012 /19:08 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.

Днес бе първата лекция от широко огласената школа за млади журналисти на името на Стефан Продев, която СБЖ организира с идеята за принос в решаване на проблемите на гилдията във връзка с настъпилите промени в журналистическата среда.

Идеята за тази школа бе лансирана от Георги Коритаров на кръглата маса през есента на 2011 година, когато се честваше годишнината на Стефан Продев и бе подкрепена не само от СБЖ, но и от редица колеги, приятели, съратници на бележития наш публицист и журналист.

Още в началото на своето слово Георги Коритаров, в качеството на лектор и водещ на дискусиите, подчерта, че се надява това да бъде всъщност разговор, откровен, дори и с риск да се превърне в клише и да не се получи положителен резултат. Но при всички случаи ще бъде опит да се направи нещо полезно, защото през последните години се оказа, че българската журналистика има нужда от емблема, пример, за да може да се излезе от омагьосания кръг на страх, несигурност, липса на вяра, което е новата среда на работещите в днешните медии.

Журналистите са превърнати в армия за защита на корпоративни интереси, не толкова на собствениците на медиите, колкото на мащабни икономически групировки, които по този начин воюват с конкуренцията като я дискредитират или просто използват за влияние.

С малки изключения, журналистите нямат смелостта да изразяват мнение, да отстояват позиции, защото знаят, че ще имат проблеми и не са сигурни за насъщния. Докато в началото на прехода журналистите бяха възприемани като водещи за демократичните промени и към тях имаше голяма надежда, сега всички се убедени, че те се провалиха и вече не са в състояние да отстояват ценности или да защитават гражданските интереси. Те удобно се превиват, нямат собствени виждания и липсва надежда за промяна в тази насока.

Георги Коритаров не скри, че не се познава и не е работил със Стефан Продев, не е и симпатизант на БСП. Той е възприемал Продев не като партиен лидер или защитник на лявата идея, а като личност - демократ със социалистически убеждения.

Той е можел да направи диалог и по най-конфликтната тема, а такива по негово време са били повечето теми на обществото.

С лекциите в тази школа Коритаров явно ще цели не да влезе в конкретиката на творчеството на Продев, а да отрази неговата способност да гледа в бъдещето, да изгради образа му на символ и пример за онези журналисти, които могат и искат да надграждат в нашата професия.

Наистина е нужно да се опрем на онова, което той е изградил с много ерудиция, култура, брилянтен език и завладяващо слово. Трудно е сега да се намери подобно нещо сред пишещите колеги. Без значение дали са леви или десни по убеждение.

От проведена анкета сред студенти по журналистика и излъчена по БНР се разбра, че те не знаят кой е Стефан Продев. В такъв случай, казва Коритаров, те едва ли знаят и кой е Крапчев, Хербст, а това значи, че ние, по-зрелите сме престъпници, защото не сме продължили връзката с младото поколение.

Дали е възможно сега да „зашием” разпокъсаното пространство, да зарием пропастта между поколенията, онази пропаст на незнанието, която души журналистиката? Ето това ще бъде и една от задачите на предстоящите лекции в школата. Защото вместо „да пречупим гръбнака на организираната престъпност”, какъвто лозунг имаше сред политиците, всъщност се пречупи гръбнака на журналистиката и загуби цялото гражданско общество- и в ляво, и в дясно.

Според Велислава Дърева, истината винаги побеждава, но не винаги в рамките на един човешки живот и този разговор го доказва. Престъплението към журналистиката е продължаващо действие и ако в началото журналистиката означаваше просто гласност, сега това звучи наивно.

От една страна журналистите се възприемаха като стока, защитници на корпоративни интереси и това бе вдъхновено от дясното пространство, от друга - те бяха обслужващ персонал в партиен вестник и това е заслуга на левите.

Но и двата възгледа нямат нищо общо със Стефан Продев, а сега дори не говорим за медии, а за корпорации. Медиите са просто инструмент, казва Дърева, за да могат собствениците да имат влияние и възможност за унищожение на конкуренцията.

Медии се купуват, журналисти се уволняват на тумби, а защита няма от никой и от никъде. Тъжно звучи, независимо, че за Дърева журналистиката не е професия или начин на живот, а самият живот.

Младите вече мислят, че журналистиката е само клюки, шоу, шеги и злословие и те не правят друго, освен да оцеляват. Някои си мислят, че са журналисти само защото ги показват всеки ден по телевизора.

Стефан Продев е казвал, че журналистиката е кауза, идеал, но се постараха да я унищожат. Тя не знае дали Продев е символ, но за нея той е учител и приятел. Дали сме загубили битката? Има надежда.

В своето изказване Юрий Борисов, и.д. гл. редактор на в. Дума посочи, че Стефан Продев наистина е учител, но такъв, който създава мироглед. Той е обичал котките и ги е предпочитал пред кучетата, защото трудно се поддават на дресиране. Това е показателно за характера на Продев.

Доброто винаги побеждава, но стратегически, докато злото винаги и сега. Това за състоянието на журналистиката в момента.

Надежда има, защото има и журналисти , и издания, които остават верни на принципа за свобода на словото и защита на духовните ценности на българина. Тази школа и многото присъстващи журналисти, повечето млади, говори, че интересът е голям и може да се направи прелом. Просто е нужно време.

Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, не пропусна да отбележи, че за СБЖ Стефан Продев е изключителна фигура в журналистиката и при него винаги е имало единство между думи и дела. Той е бил предложен за председател от Петко Бочаров и е бил избран с пълно мнозинство през 1990 година. Изключителен демократ, който не само не продава принципите си, но и остава верен на социалистическата идея, независимо от проблемите в професията и средата.

С много плам Марио Евстатиев, гл. редактор на „Железопътен вестник” разказа за натиска, на който е подложен не само лично, но и колегите му поради отстояването на позиции в интерес на работещите в БДЖ и разкриването на нелицеприятни истини за ръководството на компанията.

Думите му са в унисон със състоянието на журналистиката и сигнал, че малките по тираж вестници или сайтове трудно издържат в такава среда. Промяната е повече от наложителна и той се надява на съпричастност.

Синът на Стефан Продев, Иван Продев, не скри вълнението си и благодари за проявеното внимание от страна на СБЖ и за осъществяването на добрата идея. Според него у нас е назряло времето за създаването на независим вестник, където свободата на словото ще е единствен критерий.

С надежда за провеждане на истински диалог по същество, Коритаров съобщи, че следващата среща ще бъде след 14 дни и ще има официално, своевременно съобщение на сайта на СБЖ.

На откриването на школата присъстваха много млади колеги, включително студенти по журналистика. Коритаров специално изтъкна колко е качествен порталът на СБЖ и подкани студенти и други в бранша да го четат и да пращат материали за него (sbj-bg.eu)

Свързани: Започва Школата за млади журналисти „Стефан Продев” 
 

Сподели в
 

В БНР се изразявали различни мнения. Няма сериозен проблем с плурализма в националното радио. Това показва мониторингът над радиото, разгледан във временната анкетна парламентарна комисията за БНР. Становището бе споделено и от председателя на комисията Тома Биков.

17.01.2020/19:01

Новото музикално предаване по БНТ "Моят плейлист" с водещ Васил Върбанов се продуцира от фирма на същия човек, който продуцира и развлекателното предаване за любители спортисти "Спортисимо". Предаването беше свалено от ефира на обществената телевизия в края на миналата година.

17.01.2020/18:39

Организацията на евреите в България „Шалом" е сигнализирала Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за ксенофобски изказвания в предаването „Лице в лице" на bTV.

15.01.2020/10:59

След като миналата година Българската национална телевизия се раздели с емблематичния баскетболен коментатор Камен Алипиев, държавната медия показа вратата и на ръководителя на спортната дирекция Сашо Йовков.

15.01.2020/10:47

Експозицията представя част от книжовното наследство на големия поет, публицист, издател и преводач, а също броеве на списанието му „Везни”, негови рисунки и други архивни материали, съхранени в Столична библиотека. Откриването е на 15 януари, сряда, от 11 ч., в Мраморното фоайе на библиотеката.

13.01.2020/19:17

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки