Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

13.03.2012 /19:08 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.

Днес бе първата лекция от широко огласената школа за млади журналисти на името на Стефан Продев, която СБЖ организира с идеята за принос в решаване на проблемите на гилдията във връзка с настъпилите промени в журналистическата среда.

Идеята за тази школа бе лансирана от Георги Коритаров на кръглата маса през есента на 2011 година, когато се честваше годишнината на Стефан Продев и бе подкрепена не само от СБЖ, но и от редица колеги, приятели, съратници на бележития наш публицист и журналист.

Още в началото на своето слово Георги Коритаров, в качеството на лектор и водещ на дискусиите, подчерта, че се надява това да бъде всъщност разговор, откровен, дори и с риск да се превърне в клише и да не се получи положителен резултат. Но при всички случаи ще бъде опит да се направи нещо полезно, защото през последните години се оказа, че българската журналистика има нужда от емблема, пример, за да може да се излезе от омагьосания кръг на страх, несигурност, липса на вяра, което е новата среда на работещите в днешните медии.

Журналистите са превърнати в армия за защита на корпоративни интереси, не толкова на собствениците на медиите, колкото на мащабни икономически групировки, които по този начин воюват с конкуренцията като я дискредитират или просто използват за влияние.

С малки изключения, журналистите нямат смелостта да изразяват мнение, да отстояват позиции, защото знаят, че ще имат проблеми и не са сигурни за насъщния. Докато в началото на прехода журналистите бяха възприемани като водещи за демократичните промени и към тях имаше голяма надежда, сега всички се убедени, че те се провалиха и вече не са в състояние да отстояват ценности или да защитават гражданските интереси. Те удобно се превиват, нямат собствени виждания и липсва надежда за промяна в тази насока.

Георги Коритаров не скри, че не се познава и не е работил със Стефан Продев, не е и симпатизант на БСП. Той е възприемал Продев не като партиен лидер или защитник на лявата идея, а като личност - демократ със социалистически убеждения.

Той е можел да направи диалог и по най-конфликтната тема, а такива по негово време са били повечето теми на обществото.

С лекциите в тази школа Коритаров явно ще цели не да влезе в конкретиката на творчеството на Продев, а да отрази неговата способност да гледа в бъдещето, да изгради образа му на символ и пример за онези журналисти, които могат и искат да надграждат в нашата професия.

Наистина е нужно да се опрем на онова, което той е изградил с много ерудиция, култура, брилянтен език и завладяващо слово. Трудно е сега да се намери подобно нещо сред пишещите колеги. Без значение дали са леви или десни по убеждение.

От проведена анкета сред студенти по журналистика и излъчена по БНР се разбра, че те не знаят кой е Стефан Продев. В такъв случай, казва Коритаров, те едва ли знаят и кой е Крапчев, Хербст, а това значи, че ние, по-зрелите сме престъпници, защото не сме продължили връзката с младото поколение.

Дали е възможно сега да „зашием” разпокъсаното пространство, да зарием пропастта между поколенията, онази пропаст на незнанието, която души журналистиката? Ето това ще бъде и една от задачите на предстоящите лекции в школата. Защото вместо „да пречупим гръбнака на организираната престъпност”, какъвто лозунг имаше сред политиците, всъщност се пречупи гръбнака на журналистиката и загуби цялото гражданско общество- и в ляво, и в дясно.

Според Велислава Дърева, истината винаги побеждава, но не винаги в рамките на един човешки живот и този разговор го доказва. Престъплението към журналистиката е продължаващо действие и ако в началото журналистиката означаваше просто гласност, сега това звучи наивно.

От една страна журналистите се възприемаха като стока, защитници на корпоративни интереси и това бе вдъхновено от дясното пространство, от друга - те бяха обслужващ персонал в партиен вестник и това е заслуга на левите.

Но и двата възгледа нямат нищо общо със Стефан Продев, а сега дори не говорим за медии, а за корпорации. Медиите са просто инструмент, казва Дърева, за да могат собствениците да имат влияние и възможност за унищожение на конкуренцията.

Медии се купуват, журналисти се уволняват на тумби, а защита няма от никой и от никъде. Тъжно звучи, независимо, че за Дърева журналистиката не е професия или начин на живот, а самият живот.

Младите вече мислят, че журналистиката е само клюки, шоу, шеги и злословие и те не правят друго, освен да оцеляват. Някои си мислят, че са журналисти само защото ги показват всеки ден по телевизора.

Стефан Продев е казвал, че журналистиката е кауза, идеал, но се постараха да я унищожат. Тя не знае дали Продев е символ, но за нея той е учител и приятел. Дали сме загубили битката? Има надежда.

В своето изказване Юрий Борисов, и.д. гл. редактор на в. Дума посочи, че Стефан Продев наистина е учител, но такъв, който създава мироглед. Той е обичал котките и ги е предпочитал пред кучетата, защото трудно се поддават на дресиране. Това е показателно за характера на Продев.

Доброто винаги побеждава, но стратегически, докато злото винаги и сега. Това за състоянието на журналистиката в момента.

Надежда има, защото има и журналисти , и издания, които остават верни на принципа за свобода на словото и защита на духовните ценности на българина. Тази школа и многото присъстващи журналисти, повечето млади, говори, че интересът е голям и може да се направи прелом. Просто е нужно време.

Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, не пропусна да отбележи, че за СБЖ Стефан Продев е изключителна фигура в журналистиката и при него винаги е имало единство между думи и дела. Той е бил предложен за председател от Петко Бочаров и е бил избран с пълно мнозинство през 1990 година. Изключителен демократ, който не само не продава принципите си, но и остава верен на социалистическата идея, независимо от проблемите в професията и средата.

С много плам Марио Евстатиев, гл. редактор на „Железопътен вестник” разказа за натиска, на който е подложен не само лично, но и колегите му поради отстояването на позиции в интерес на работещите в БДЖ и разкриването на нелицеприятни истини за ръководството на компанията.

Думите му са в унисон със състоянието на журналистиката и сигнал, че малките по тираж вестници или сайтове трудно издържат в такава среда. Промяната е повече от наложителна и той се надява на съпричастност.

Синът на Стефан Продев, Иван Продев, не скри вълнението си и благодари за проявеното внимание от страна на СБЖ и за осъществяването на добрата идея. Според него у нас е назряло времето за създаването на независим вестник, където свободата на словото ще е единствен критерий.

С надежда за провеждане на истински диалог по същество, Коритаров съобщи, че следващата среща ще бъде след 14 дни и ще има официално, своевременно съобщение на сайта на СБЖ.

На откриването на школата присъстваха много млади колеги, включително студенти по журналистика. Коритаров специално изтъкна колко е качествен порталът на СБЖ и подкани студенти и други в бранша да го четат и да пращат материали за него (sbj-bg.eu)

Свързани: Започва Школата за млади журналисти „Стефан Продев” 
 

Сподели в
 

Семейството на напусналата ни преди три години колежка кани всички, които искат да я почетат, на панихида в софийската църква "Св.Параскева" на ул."Г.С.Раковски" 58, до Пожарната,на 14 декември, събота, от 13 часа.

13.12.2019/19:19

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обявява номинациите за седмото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове-2019” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Цеременията по награждаването ще е на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16. Ще присъстват посланиците на испаноезичните страни в България.

12.12.2019/18:57

Книгата „Бай Иван. Безпристрастният свидетел Иван Христов Юскеселиев – фотожурналист (1887 – 1947)” ще бъде представена на 12 декември от 19 ч. в столичната галерия „Фотосинтезис”.

11.12.2019/21:55

Десетки слушатели на Радио Благоевград се включиха в акцията на нашата медия, посветена на 46-ия й рожден ден.

11.12.2019/18:22

Признание за усилията на в. „Земя“ за патриотичната му мисия и за дългогодишното медийно партньорство с военно-патриотичните съюзи и организации, бе дадено в началото на седмицата.

11.12.2019/15:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки