Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

13.03.2012 /19:08 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.

Днес бе първата лекция от широко огласената школа за млади журналисти на името на Стефан Продев, която СБЖ организира с идеята за принос в решаване на проблемите на гилдията във връзка с настъпилите промени в журналистическата среда.

Идеята за тази школа бе лансирана от Георги Коритаров на кръглата маса през есента на 2011 година, когато се честваше годишнината на Стефан Продев и бе подкрепена не само от СБЖ, но и от редица колеги, приятели, съратници на бележития наш публицист и журналист.

Още в началото на своето слово Георги Коритаров, в качеството на лектор и водещ на дискусиите, подчерта, че се надява това да бъде всъщност разговор, откровен, дори и с риск да се превърне в клише и да не се получи положителен резултат. Но при всички случаи ще бъде опит да се направи нещо полезно, защото през последните години се оказа, че българската журналистика има нужда от емблема, пример, за да може да се излезе от омагьосания кръг на страх, несигурност, липса на вяра, което е новата среда на работещите в днешните медии.

Журналистите са превърнати в армия за защита на корпоративни интереси, не толкова на собствениците на медиите, колкото на мащабни икономически групировки, които по този начин воюват с конкуренцията като я дискредитират или просто използват за влияние.

С малки изключения, журналистите нямат смелостта да изразяват мнение, да отстояват позиции, защото знаят, че ще имат проблеми и не са сигурни за насъщния. Докато в началото на прехода журналистите бяха възприемани като водещи за демократичните промени и към тях имаше голяма надежда, сега всички се убедени, че те се провалиха и вече не са в състояние да отстояват ценности или да защитават гражданските интереси. Те удобно се превиват, нямат собствени виждания и липсва надежда за промяна в тази насока.

Георги Коритаров не скри, че не се познава и не е работил със Стефан Продев, не е и симпатизант на БСП. Той е възприемал Продев не като партиен лидер или защитник на лявата идея, а като личност - демократ със социалистически убеждения.

Той е можел да направи диалог и по най-конфликтната тема, а такива по негово време са били повечето теми на обществото.

С лекциите в тази школа Коритаров явно ще цели не да влезе в конкретиката на творчеството на Продев, а да отрази неговата способност да гледа в бъдещето, да изгради образа му на символ и пример за онези журналисти, които могат и искат да надграждат в нашата професия.

Наистина е нужно да се опрем на онова, което той е изградил с много ерудиция, култура, брилянтен език и завладяващо слово. Трудно е сега да се намери подобно нещо сред пишещите колеги. Без значение дали са леви или десни по убеждение.

От проведена анкета сред студенти по журналистика и излъчена по БНР се разбра, че те не знаят кой е Стефан Продев. В такъв случай, казва Коритаров, те едва ли знаят и кой е Крапчев, Хербст, а това значи, че ние, по-зрелите сме престъпници, защото не сме продължили връзката с младото поколение.

Дали е възможно сега да „зашием” разпокъсаното пространство, да зарием пропастта между поколенията, онази пропаст на незнанието, която души журналистиката? Ето това ще бъде и една от задачите на предстоящите лекции в школата. Защото вместо „да пречупим гръбнака на организираната престъпност”, какъвто лозунг имаше сред политиците, всъщност се пречупи гръбнака на журналистиката и загуби цялото гражданско общество- и в ляво, и в дясно.

Според Велислава Дърева, истината винаги побеждава, но не винаги в рамките на един човешки живот и този разговор го доказва. Престъплението към журналистиката е продължаващо действие и ако в началото журналистиката означаваше просто гласност, сега това звучи наивно.

От една страна журналистите се възприемаха като стока, защитници на корпоративни интереси и това бе вдъхновено от дясното пространство, от друга - те бяха обслужващ персонал в партиен вестник и това е заслуга на левите.

Но и двата възгледа нямат нищо общо със Стефан Продев, а сега дори не говорим за медии, а за корпорации. Медиите са просто инструмент, казва Дърева, за да могат собствениците да имат влияние и възможност за унищожение на конкуренцията.

Медии се купуват, журналисти се уволняват на тумби, а защита няма от никой и от никъде. Тъжно звучи, независимо, че за Дърева журналистиката не е професия или начин на живот, а самият живот.

Младите вече мислят, че журналистиката е само клюки, шоу, шеги и злословие и те не правят друго, освен да оцеляват. Някои си мислят, че са журналисти само защото ги показват всеки ден по телевизора.

Стефан Продев е казвал, че журналистиката е кауза, идеал, но се постараха да я унищожат. Тя не знае дали Продев е символ, но за нея той е учител и приятел. Дали сме загубили битката? Има надежда.

В своето изказване Юрий Борисов, и.д. гл. редактор на в. Дума посочи, че Стефан Продев наистина е учител, но такъв, който създава мироглед. Той е обичал котките и ги е предпочитал пред кучетата, защото трудно се поддават на дресиране. Това е показателно за характера на Продев.

Доброто винаги побеждава, но стратегически, докато злото винаги и сега. Това за състоянието на журналистиката в момента.

Надежда има, защото има и журналисти , и издания, които остават верни на принципа за свобода на словото и защита на духовните ценности на българина. Тази школа и многото присъстващи журналисти, повечето млади, говори, че интересът е голям и може да се направи прелом. Просто е нужно време.

Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, не пропусна да отбележи, че за СБЖ Стефан Продев е изключителна фигура в журналистиката и при него винаги е имало единство между думи и дела. Той е бил предложен за председател от Петко Бочаров и е бил избран с пълно мнозинство през 1990 година. Изключителен демократ, който не само не продава принципите си, но и остава верен на социалистическата идея, независимо от проблемите в професията и средата.

С много плам Марио Евстатиев, гл. редактор на „Железопътен вестник” разказа за натиска, на който е подложен не само лично, но и колегите му поради отстояването на позиции в интерес на работещите в БДЖ и разкриването на нелицеприятни истини за ръководството на компанията.

Думите му са в унисон със състоянието на журналистиката и сигнал, че малките по тираж вестници или сайтове трудно издържат в такава среда. Промяната е повече от наложителна и той се надява на съпричастност.

Синът на Стефан Продев, Иван Продев, не скри вълнението си и благодари за проявеното внимание от страна на СБЖ и за осъществяването на добрата идея. Според него у нас е назряло времето за създаването на независим вестник, където свободата на словото ще е единствен критерий.

С надежда за провеждане на истински диалог по същество, Коритаров съобщи, че следващата среща ще бъде след 14 дни и ще има официално, своевременно съобщение на сайта на СБЖ.

На откриването на школата присъстваха много млади колеги, включително студенти по журналистика. Коритаров специално изтъкна колко е качествен порталът на СБЖ и подкани студенти и други в бранша да го четат и да пращат материали за него (sbj-bg.eu)

Свързани: Започва Школата за млади журналисти „Стефан Продев” 
 

Сподели в
 

Насилието над журналисти и обикновени граждани на вчерашната конференция на ГЕРБ в "София Тех Парк" бе отразено в почти 5-минутен репортаж на медийния гигант "Евронюз".

06.08.2020/19:20

Провокатори целели конференцията на управляващата партия да се окървави, за да не се чуят думите на Борисов, заяви пиарът на ГЕРБ. Партията готвела две жалби до полицията

06.08.2020/18:44

Ръководството на Радио „Свободна Европа”/Радио „Свобода” изрази възмущение от агресията срещу двама свои журналисти, упражнена по време на политическо събитие в София на 5 август т.г.

06.08.2020/18:32

Като у дома си – така по думите на журналистката Генка Шикерова са се държали мъжете с маски, които нападнаха Полина Паунова по време на партийната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“ вчера.

06.08.2020/14:03

В своя позиция Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти и призовава гражданите да зачитат професионалните права на работещите в медиите, както и тяхната свобода и лично достойнство.

06.08.2020/10:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки