Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

29.03.2012 /16:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.

Думите на Георги Коритаров по темата „История и анализ на журналистиката по време на прехода” предизвикаха не само дебат, но и емоции и порой от слова, които за съжаление липсват по страниците на печатните ни медии. И нямат нищо общо с темите на деня, които се обсъждат по националните телевизионни канали сутрин или в почивни дни.

Нахъсаното участие на студенти от НБУ беше светъл лъч във вече установеното мнение, че младите хора у нас стоят далеч от качествената и аналитична журналистика, че не се интересуват от „злобата на деня”. Напротив, те не само изненадаха с познания и ярки примери, не само имаха свое виждане за проблемите на родната журналистика, но най-вече смаяха с идеи и смело навлизане в дълбоките води на поръчковата ни журналистика.

Иначе лекцията започна традиционно - с позоваване на мотивите от първата лекция и то защо се налага да има школа „Продев” и каква е целта й. Отново бе припомнено, че той е ярък символ на журналистиката като творящ на основата на трупана с години широка култура и познания.

Продев предпочете да остане творец, журналист, а не апаратчик на своята партия и да се скрие зад „апаратния, административен възторг”. Затова е лесно да се припомни началото на демократичния преход у нас, когато журналистиката наистина бе 4-та власт, т.н. гражданска власт.

Промяната всъщност бе подготвена от журналисти още през 1985-86 година. Появиха се първите критични материали, обективно отразяване на действителността, интелигенцията застана зад идеите на перестройката.

Появиха се нови автори, които дадоха право и на други гледни точки. У нас нямаше опозиционна преса, но катализираща роля изиграха предавания на „Свободна Европа”, вестници като „Култура” и др.

Тогава Стефан Продев написа вместо „Пролетарии от всички страни, съединявайте се” новото „Свободата на печата е майка на всички свободи”. 1989/90г. се появи и опозиционна преса и то като хора от леви издания отидоха в новия вестник „Демокрация”.

Няма как да се внесат журналисти от чужбина, те се разслоиха сами, както и политиците. Не сме открили Америка в това отношения. И Ататюрк е създал своя опозиция като е извикал турския посланик в Париж и му възложил да основе опозиция, за да има развитие в държавата и по-бързо да се стигна до светската държава.

Бързо се свиква с правото да бъдем различни и всеки да може да направи своя избор. Това са годините на най-високи тиражи на печатните издания, когато „Дума” на Продев предоставя хартия на „Демокрация”, за да излиза.

Публицистичният език, независимо от конфронтацията, бе на високо ниво. Заслугата на Продев в това отношение е забележителна. В един момент този период роди една друга действителност, появиха се големи имена в журналистиката, които създадоха модел с различен език като стилистика.

Константин Мишев, съветник на премиера Филип Димитров, въведе термина „жълта преса”, но днес можем с умиление да си спомняме този период. Защото сега се деморализира българската среда, пропиля се създаденото от сериозните издания, които имаха отчетливи позиции и ярък език.

Днес колкото по-сериозен е даден вестник, толкова по-нисък е тиражът му.

Но силното общество и силната държава изискват реабилитация на културата, на качествената журналистика - разследваща и аналитична.

Може би се заражда нова култура и нова журналистика, която иска да стъпи на чисто и да унищожи всичко старо в това отношение?

Нужна ни е такава дискусия, за да разберем дали журналистиката трябва да търси връзка с миналото, да възражда старите ценности или да почне ново изграждане с нов тип култура. Всяко време си избира своята култура. Имаме ли отговор? На този етап - не.

И тук вече дискусията се отприщи и дори се зададе въпрос дали имаме нужда днес от кръг „Мисъл” и кой може да влезе в него?

Къдринка Къдринова и Велислава Дърева отстояваха с плам свои представи за ролята на журналистиката, за истината като основна цел, за морала в нашата професия, за различните мнения и възможност те да бъдат отстоявани.

Дори само този дебат е достатъчен, за да се убедим отново колко полезни са такива срещи и лекции. И колко търсени са те от мислещите журналисти.

 

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки