Репеи в ефира, репеи – на хартия

02.04.2012 /21:59 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не само лете и есен, а през цялата година езикови репеи виреят, цъфтят и се множат в радиостанциите, в телевизиите, в различните печатни издания.

Не може да не познавате това досадно растенийце, дори ако сте хора на града. Излезете ли в планината, озовете ли се в някой по-краен квартал нейде през лятото и есента, шансът то да се впие с многото си лепкави иглички в чорапите или в крачолите на панталоните ви е голям...


Ала не само лете и есен, а през цялата година езикови репеи виреят, цъфтят и се множат в радиостанциите, в телевизиите, в различните печатни издания.
С увода – дотук, да давам примери.
- - -

Вечерните новини – в 19 часа, на Би Ти Ви. Репортер – Антон Хекимян. От несебърския бряг разказва, че след тежката зима тамошните „плажове са компрометирани”. Предполагах, че са смалени, отмити от бурното море. А компромати се правят – най-вече – за политици, за бизнесмени, за хора...

Не – според Хекимян и плажовете „се компрометирали”.

И затова сега и „пясъкът ще бъде извеждан” до брега наново. Извеждал съм и се извеждат деца, например. А репортерът вероятно искаше да каже – докарван, доставян и изсипван.
Ако говори малчуган – простено му е, ще поясняваме с умиление мислите и думите му. Но по национална телевизия да превеждаме от български на български – срам за репортера е.

...От предаване на Българското национално радио (БНР) пък съм си записал, че се „регламентира нова ценова рамка”. Това е йезуитска фраза за покачване на цените на каквото и да било. Любим езиков деликатес за всеки чиновник, включително за министър.

И още: често може да се чуе, че токът поскъпва, а „заплатите скачат”. На практика е точно обатното – заплатите и пенсиите у нас отдавна не „скачат”, а са се вкочанили и вдървили, а цените наистина пощръкляха.

Ала да се мисли преди да се пише и говори става все по-старомодно.

Няма да се уморя да го твърдя отново и отново.

Ето още две мострички. От спортни журналисти.
По ТВ 7 единият от двамата коментатори на футболната среща „Видима Раковски” – ЦСКА рече нещо по-разкривено и от свръхкубистично изображение: „Доверието у Карачанаков лавинообразно се ... качва.”
Ха кажете как се качва лавина? Накъде се качва? Та нали тя е страшният символ на разрухата и смъртта надолу по склоновете на планините из целия свят?

Качва се... надолу.

Имаше (има го и сега) навремето един роман от Бел Кауфман (това е жена, за свдение на някои) – „Нагоре по стълбата, която води надолу”. За него тия момчета от ТВ 7 може би въобще не са и чували. Но неуморно вземат по няколко стъпала – към бездната на глупотевините.
 

Сподели в
 

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

20.10.2019/09:07

Жал ми е за българите, които живеят в Англия и трябва да отидат на работа - а вестниците да са покрити с такива заглавия (има предвид за расизма в България) - и то не само левичарски вестници като "Гардиан", ами всички до един.

18.10.2019/16:55

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки