Начало
 
 

Репеи в ефира, репеи – на хартия

02.04.2012 /21:59 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не само лете и есен, а през цялата година езикови репеи виреят, цъфтят и се множат в радиостанциите, в телевизиите, в различните печатни издания.

Не може да не познавате това досадно растенийце, дори ако сте хора на града. Излезете ли в планината, озовете ли се в някой по-краен квартал нейде през лятото и есента, шансът то да се впие с многото си лепкави иглички в чорапите или в крачолите на панталоните ви е голям...


Ала не само лете и есен, а през цялата година езикови репеи виреят, цъфтят и се множат в радиостанциите, в телевизиите, в различните печатни издания.
С увода – дотук, да давам примери.
- - -

Вечерните новини – в 19 часа, на Би Ти Ви. Репортер – Антон Хекимян. От несебърския бряг разказва, че след тежката зима тамошните „плажове са компрометирани”. Предполагах, че са смалени, отмити от бурното море. А компромати се правят – най-вече – за политици, за бизнесмени, за хора...

Не – според Хекимян и плажовете „се компрометирали”.

И затова сега и „пясъкът ще бъде извеждан” до брега наново. Извеждал съм и се извеждат деца, например. А репортерът вероятно искаше да каже – докарван, доставян и изсипван.
Ако говори малчуган – простено му е, ще поясняваме с умиление мислите и думите му. Но по национална телевизия да превеждаме от български на български – срам за репортера е.

...От предаване на Българското национално радио (БНР) пък съм си записал, че се „регламентира нова ценова рамка”. Това е йезуитска фраза за покачване на цените на каквото и да било. Любим езиков деликатес за всеки чиновник, включително за министър.

И още: често може да се чуе, че токът поскъпва, а „заплатите скачат”. На практика е точно обатното – заплатите и пенсиите у нас отдавна не „скачат”, а са се вкочанили и вдървили, а цените наистина пощръкляха.

Ала да се мисли преди да се пише и говори става все по-старомодно.

Няма да се уморя да го твърдя отново и отново.

Ето още две мострички. От спортни журналисти.
По ТВ 7 единият от двамата коментатори на футболната среща „Видима Раковски” – ЦСКА рече нещо по-разкривено и от свръхкубистично изображение: „Доверието у Карачанаков лавинообразно се ... качва.”
Ха кажете как се качва лавина? Накъде се качва? Та нали тя е страшният символ на разрухата и смъртта надолу по склоновете на планините из целия свят?

Качва се... надолу.

Имаше (има го и сега) навремето един роман от Бел Кауфман (това е жена, за свдение на някои) – „Нагоре по стълбата, която води надолу”. За него тия момчета от ТВ 7 може би въобще не са и чували. Но неуморно вземат по няколко стъпала – към бездната на глупотевините.
 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки