Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

25.04.2012 /21:59 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:

Непринудените разговори, които се получават на всяка среща между журналисти, студенти по журналистика и лектора Георги Коритаров, са в основата на интереса на колегите от гилдията.

Школата придобива все по-конкретен смисъл и дискусиите не ограничават нито темите, нито времетраенето. Идеята за свободата и свободното изразяване на мнение, на позиции преминава през факта,че журналистиката всъщност няма граници.

Тя е свързана с информацията, а самата информация няма граници. Сега идеята за журналистика без граници е аксиома, защото чрез съвременните средства можем за секунди да стигаме до всяка точка на света. Тази глобализация ни позволява да следим всичко, което се случва и на Изток, и на Запад и е илюстрация за създаването на гражданина на света.

Всички ставаме част от глобалната общност

В зависимост от познанията този гражданин на света получава не просто информация, но и познания, очаквания от събития - и то не само през призмата на глобалния свят, но и в чисто човешки план. Убедени сме, че журналистиката е глас на гражданското общество и за това може да послужи като пример дори спортът.

Все повече хора по света стават запалянковци на чужди отбори и част от глобална общност. Ако се върнем 38 години назад, ще си спомним за революцията на червените карамфили в Португалия. След 50 години управление на Антонио Салазар периодът на диктатурата е продължен от Каетано, но експертите са категорични,че става въпрос за разновидност на фашистко управление.

Следва революция, която е сякаш в противовес на преврата в Чили, когато Алиенде бе сменен от диктатора Пиночет. Ролята на журналистиката и при тези събития е важна. Чрез радиото се подават сигнали за старт и това зависи от факта кой управлява това медийно средство. Журналистиката идва по-късно като възможност за осмисляне и анализиране на случилото се.

В Лисабон известната журналистка Ориана Фалачи прави интервю със Соариш и Алваро Кунял - лидери съответно на социалистите и комунистите в Португалия. Това интервю е пример как журналистиката може да анализира дълбочинни процеси и доказва ролята на самата журналистика в националната сигурност.

Емоцията от една промяна на дадена система не винаги е демократична. Става ясно,че след промените в Португалия се случва предходен т.е. преддемократичен период. Събирайки на едно място представител на социалистите и на комунистите, Фалачи използва журналистиката като инструмент, чрез който много хора си дадоха сметка какви процеси текат, каква е разликата между преврат и революция, между диалог и натиск.

Пропуснахме да станем свободни

Компартията има пълен контрол върху медиите, а Соариш посочва,че това е стъпка към диктатура т.е. той за първи път посочва ролята на медиите като фактор за установяване на диктатура. Докато те всъщност могат да са фактор на гражданското общество, ако имаха диалог. Като фактор на национална сигурност, това е специфично.

Медиите нямат репресивни инструменти, но демонстрирането на познание и демократична култура, сериозни дебати, това е динамична демокрация и доказна, че обществото е жив организъм, че то може да се проветри и всеки може да се почувства личност.

Именно това пропуснахме у нас при промените - да станем свободни личности. Провали се идеята за общество от свободни личности, а българите се отглеждат като електорат. Нещо като прасето за Коледа - гледа се, за да бъде изядено.От избори на избори, ограничени във времето, докато гражданите са свободни личности, неограничени във времето.

Някой ден пораженията от това ще се усетят. Медиите у нас нямат съпротивителни сили. В началото на промените бяха наричани 4-а власт и това беше кредит на доверие.Те трябваше да докажат гражданските си позиции, да имат свои граждански критерии за сериозност, за ниво.Ако бяха направили това като колективна сила, България щеше да е друга.

Продев го е казал за Френската революция - само силно общество със самочувствие на реален фактор, че може да прави история, може и да атакува Бастилията. У нас медиите не станаха говорител на гражданското общество. Затова и трудно се разбират думите на Продев, че "БСП се е разделила на червени бабички и мобифони".

Днес няма личности като Продев и никой не казва, че има червени олигарси, а червените бабички изчезват физически. На тяхно място идват хора с особено безразличие и цинизъм. Ако Продев беше жив, той сигурно щеше да воюва срещу това безразличие и цинизъм.

Като се казва, че "Все ми е едно кой ще спечели битката в БСП", това значи,че вътрешната емиграция е силно явление и безразличието е завладяло цяла партия. Това е ролята на медиите - да бъдат изразител на гражданското общество.

Развълнувана от думите за Стефан Продев, актрисата Лиляна Шопова направи емоционално изказване и по памет цитира знакови думи на бележития журналист, които подкрепят тезите на Коритаров. По традиция от предишни лекции започва диалог с различни мнения в различни посоки. Времето тече, никой не си тръгва. Следващата лекция е след 2 седмици. До нови срещи.

Свързани:   
 

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки