Начало
 
 

In memoriam: Стъкълца с дъх на хмел

26.04.2012 /09:52 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво приличаше на мечок. Висок, светлоок, закръглен и с дълга коса. Зиме – с неизменното и рошаво като косите му кожено палто с цвят на препечено кафе. Бе незлоблив и – сприятелеше ли се с някого, дружбата му не траеше от ден до пладне.

Бирата си е на Иво.
А през 1980-а шишето й бе съвсем здраво.

Тогава, кажеше ли се улица „11 август” 6, това бе – не само за пощальоните – равнозначно на „ПОГЛЕД”. Както и до днес е с Българското национално радио и булевард „Драган Цанков” 4.

Погледарската редакция бе в хубавата някогашна къща на папския нунций, нейна бе и една паянтова барака в двора и малка двуетажна сграда в дъното на парцела: там навремето живеела прислугата.

Там – на втория етаж вляво, бе просторната стая на два редакционни отдела – на „Международния” и на „Съветски съюз и социалистически страни”. Имаше общо 5 бюра. На шефа на международниците Васил Недков, срещу него – на шефа на „Социалистическите страни” – Дянко Шишков, а другите три бяха за Здравка Константинова, Енчо Господинов и Иво Божков.

Зорка Кръстева и ние – от „Култура и изкуство”, бяхме врата срещу врата с тая изредена дружина. Сновяхме непрекъснато и на ден се срещахме или си гостувахме десетки пъти...

А Иво приличаше на мечок. Висок, светлоок, закръглен и с дълга коса. Зиме – с неизменното и рошаво като косите му кожено палто с цвят на препечено кафе. Бе незлоблив и – сприятелеше ли се с някого, дружбата му не траеше от ден до пладне.

Беше бохем, често окъсняваше по нощите и обичаше да си поспива. Добре че работехме следобед. На екскурзии заран винаги се качваше в автобуса последен и се изтягаше сам на последните няколко седалки, за да си додремне сладко. Знаеше добре английски, разбираше много от икономика, но за командировки в странство рядко хващаше ръка...

Редуваха се с останалите международници за кратичката рубрика „Перископ” на първа страница, нерядко улавяше големи знаменитости за интервюта, правеше и коментари за седмичния преглед „7 х 24”.

Но като че ли най-драго му бе да пише за цирка ни, за илюзионистите. Бе горд с приятелството си с Мистер Сенко, а и с доста известни естрадни певици. И тъй – благодарение най-вече на него – те се явяваха на страниците на „ПОГЛЕД”. Не напусна, а го уволниха в края на осемдесетте. Огорчен и обиден, остави журналистиката. Зае се да организира шоупрограми, да прави конкурси за „Мис България”, „Мис Родина”, „Мис кралица на света”.

...Почнахме да се виждаме все по-рядко. Малцина знаят, че пишеше и стихове.

Пазя плоча с негова песен, издадена от „Балкантон”. На корицата й са отпечатано: „Песента на „Всяка неделя” -- „Двете девятки”. Посветена бе на Гунди и Котков. Вглеждам се в диска: музика – Ат. Косев, аранжимент – К. Драгнев, пеят Стефка Берова и Йордан Марчинков. 45 оборота, стерео, „Всички права запазени”...

В горния ляв ъгъл на обложката вече 31 лета не е избледнял автографът – „На моя колега Иван Тодоров. От автора на песента Иво Божков. 5 ХI 1981.”

...Събираше ни и СБЖ на „Граф Игнатиев” 4 – най-често при Тамара, където си плащахме членския внос. А после слизахме да пием бира в кафенето. Друго питие той не признаваше.

Всичките си скъпоценности носеше в една малка чантичка: купчинка снимки от златните му години – обграден и прегърнат от млади хубавици, фотографии с Лили Иванова, фотографии с Мистер Сенко...

Понякога изваждаше поредната си нова визитка – бяха все светлосини, правени на ксерокс, вертикални – не като общоприетите, с неговия лик в средата – с папийонка около врата му, без адрес, но пък с два мобилни телефона.

Няколко пъти опита да издаде малка стихосбирка, ала все не можеше да отдели няколкостотин лева. Толкоз струваше тая сиромашка радост. Срещахме се и на улицата между БТА и Полиграфическия комбинат. Живееше там – сам, без жена, нямаше и деца.

Напоследък бе отслабнал, мъчеха го повишено кръвно и диабет. Разменяхме си телефони и обещания да се срещаме по-често. Накрая се усмихваше и поемаше – докаран с вечната си сякаш жилетка и кожен панталон – към дома си. А от платнената чанта на рамото му, задявайки се една друга, весело се обаждаха пълни бирени бутилки. Задължително – зелени.

Преди ден разбрах, че сърцето на тоя поклонник на триковете, фокусите, илюзиите и магиите му направило неочакван номер. Ала тоя път не на шега, а веднъж завинаги.

Тук колумбиецът Маркес, верен на себе си, би вметнал може би: и в тоя миг всички шишета с бира в дома му се пръснали. Всички – до последното. Може и тъй да е станало...А може и да не е.

А аз събирам стъкълца, опитвам се да ги редя и слепвам, доколкото мога, парченца споменни, които още дъхтят на хмел, а Иво няма как да не ме вижда, че съм натъжен и – като го знам какъв бе – сигурно ще каже: „Няма нищо страшно, сър. Всичко е наред.”

А после ще се обърне към някой от многото небесни келнери около него и по аристократски властно ще поръча: „Я донесете по една бира. И да е студена!”

Свързани:     Почина артистичният погледар Иво Божков

Иво Божков е роден на 8.01.1947 г. в Пловдив. Завършил е висше образование - икономика. Владее английски и френски езици. Работи дълги години във в. „Поглед”. Член е на СБЖ от 1977 г. Член е и на Съюза на артистите.
Дата: 24.04.2012 

Сподели в
 

Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2019 г. в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния в. "Утро" и Община Русе.

16.01.2020/09:04

Журналистът и пиар на Областна администрация Силистра Йордан Георгиев представя изложба по повод 60-ата си годишнина навръх рождения си ден на 15 януари т.г.

15.01.2020/09:03

Бивш военен призна пред съда, че е бил нает да убие словашкия журналист Ян Куцяк, известен с разследванията си срещу корупцията, предаде Ройтерс.

14.01.2020/09:02

"Огромен успех за bTV Media Group и спортната редакция на bTV. Флорина Иванова и Иван Боянов попаднаха сред 5-те най-добри млади репортери в света за 2019-а в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

13.01.2020/09:01

Малийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде АП.

12.01.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки