Начало
 
 

Журналист срещу журналиста?

02.05.2012 /16:10 | Автор : Зорница Илиева Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предлагаме ви личното мнение на Зорница Илиева по повод една днешна случка, свързана с неутихнал още скандал.

След като маса журналисти се поупражнявахме да доказваме, че свободата на словото у нас се „хлъзга по нанадолнището”, а медиите ни се завладяват от хора, които нямат пряка връзка с нашата професия, не закъсняха и скандалите.

Ние така си и живеем, от скандал на скандал.

На страниците на печатните издания се разменят нелицеприятни оценки от политици, политолози, социолози и кой за когото се сети. После започнаха престрелките между самите печатни медии, а сега вече воюват самите журналисти.

Днес това са Бареков срещу Горан Благоев. Случаят с разправията около руската черква, свързана с посещението на патриарха на Русия там, отприщи изказвания, които трудно можеше до момента да се прикачат към визитната картичка на благо говорящия ог години познавач на църковните ни дела като Горан Благоев.

Огорчението от невъзможността да отрази събитието, както той и зрителите му са свикнали, го е принудило да даде изявления, които веднага предизвикват отговор с познатия ни бареков стил. Неприятно, дори недопустимо за журналисти,  които явно стоят на различни позиции, но които са далеч един от друг и по други показатели.
 
Кому е нужно това и щем-не щем си задаваме традиционния въпрос в наши дни-кой и защо стои зад такава размяна на мнения? 
 
Нали още от зората на демокрацията се разбрахме,че всеки има право на мнение и може свободно да го отрази, а медиите ни като 4-та власт ще са само в полза на обществото?
 
Да, ама нещо „4-та власт” мутира и обществото все по-отчетливо се обърква не само кой кой е, но и къде е истината, правдата и всички онези понятия, които са ни крепили и в по-трудни времена. Не е въпрос на стил на изразяване,  не е въпрос на употреба на граничещи с цинизми думи, за да се защити дадена теза.

Въпрос е, дали можеш да си защитиш тезата и без грозни нападки, недопустими думи към колега, към личности от други сфери, защото и другият има същите права като теб и само конюнктурни причини са в основата на постигнати върхове в професията днес, а те в крайна сметка са временни. Дори и да минат години.
 
Въпрос е с какво име ще останеш в професията и дали ще имат желание да те четат и слушат и след това. Примери в това отношение имаме.
 
Малко поглед в миналото ще ни се отразява добре понякога. Поне ще ни отрезвява, ако минем мярката. Сега своето място имат и двамата колеги.

Коментарите за посещението на патриарх Кирил са много, понякога противоречиви, повече политически, отколкото в духа на православната дипломация, последствията ще ги усетим по-късно.

На малко от колегите направи впечатление, че митрополитите ни бяха заразени с мълчание по време на тази визита и избягваха да коментират каквото и да било във връзка с щекотливите проблеми в двете църкви?
 
Изписаха се какви ли не догадки, а това отново навява на мисълта за дирижирани информации.

Май по-добре е да се внимава и с думите, и с колегиалните отношения, и с повърхностните познания по църковни въпроси, защото не всичко и винаги е уста за нашата лъжица.
 

-----------------------------------------------------------------------
 
бел. ред. Едно допълнение, извадено от стенограмата на предаването "Добро утро, България!". 

Водещият Бареков нарече "най-големите парцали, издавани в България" вестниците, публикували мнението на колегата Горан Благоев. Е, този път не ги накъса в ефир!

Сподели в
 

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

Радио Видин е отличено от Фондация "Глобални библиотеки" в категория регионална медия, за принос в поставянето и разработването на теми за проблемите, свързани с развитието на обществените библиотеки.

09.11.2019/09:06

Фотоизложба на БНТ - Варна разказва за събитията в крайморския град в дните след 10 ноември 1989 г. Експозицията е открита в галерията на Регионалния телевизионен център.

08.11.2019/09:05

Сръбският президент Александър Вучич се наложи да използва страничен вход, за да влезе в сградата на обществената телевизия РТС в Белград, тъй като главният вход бе блокиран от демонстранти, съобщи Ройтерс.

07.11.2019/09:04

На хората вече не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, казва в интервю известната разследваща журналистка Генка Шикерова. Откакто бе уволнена от "Нова" на Домусчиев, Шикерова е безработна.

06.11.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки