Начало
 
 

Журналист срещу журналиста?

02.05.2012 /16:10 | Автор : Зорница Илиева Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предлагаме ви личното мнение на Зорница Илиева по повод една днешна случка, свързана с неутихнал още скандал.

След като маса журналисти се поупражнявахме да доказваме, че свободата на словото у нас се „хлъзга по нанадолнището”, а медиите ни се завладяват от хора, които нямат пряка връзка с нашата професия, не закъсняха и скандалите.

Ние така си и живеем, от скандал на скандал.

На страниците на печатните издания се разменят нелицеприятни оценки от политици, политолози, социолози и кой за когото се сети. После започнаха престрелките между самите печатни медии, а сега вече воюват самите журналисти.

Днес това са Бареков срещу Горан Благоев. Случаят с разправията около руската черква, свързана с посещението на патриарха на Русия там, отприщи изказвания, които трудно можеше до момента да се прикачат към визитната картичка на благо говорящия ог години познавач на църковните ни дела като Горан Благоев.

Огорчението от невъзможността да отрази събитието, както той и зрителите му са свикнали, го е принудило да даде изявления, които веднага предизвикват отговор с познатия ни бареков стил. Неприятно, дори недопустимо за журналисти,  които явно стоят на различни позиции, но които са далеч един от друг и по други показатели.
 
Кому е нужно това и щем-не щем си задаваме традиционния въпрос в наши дни-кой и защо стои зад такава размяна на мнения? 
 
Нали още от зората на демокрацията се разбрахме,че всеки има право на мнение и може свободно да го отрази, а медиите ни като 4-та власт ще са само в полза на обществото?
 
Да, ама нещо „4-та власт” мутира и обществото все по-отчетливо се обърква не само кой кой е, но и къде е истината, правдата и всички онези понятия, които са ни крепили и в по-трудни времена. Не е въпрос на стил на изразяване,  не е въпрос на употреба на граничещи с цинизми думи, за да се защити дадена теза.

Въпрос е, дали можеш да си защитиш тезата и без грозни нападки, недопустими думи към колега, към личности от други сфери, защото и другият има същите права като теб и само конюнктурни причини са в основата на постигнати върхове в професията днес, а те в крайна сметка са временни. Дори и да минат години.
 
Въпрос е с какво име ще останеш в професията и дали ще имат желание да те четат и слушат и след това. Примери в това отношение имаме.
 
Малко поглед в миналото ще ни се отразява добре понякога. Поне ще ни отрезвява, ако минем мярката. Сега своето място имат и двамата колеги.

Коментарите за посещението на патриарх Кирил са много, понякога противоречиви, повече политически, отколкото в духа на православната дипломация, последствията ще ги усетим по-късно.

На малко от колегите направи впечатление, че митрополитите ни бяха заразени с мълчание по време на тази визита и избягваха да коментират каквото и да било във връзка с щекотливите проблеми в двете църкви?
 
Изписаха се какви ли не догадки, а това отново навява на мисълта за дирижирани информации.

Май по-добре е да се внимава и с думите, и с колегиалните отношения, и с повърхностните познания по църковни въпроси, защото не всичко и винаги е уста за нашата лъжица.
 

-----------------------------------------------------------------------
 
бел. ред. Едно допълнение, извадено от стенограмата на предаването "Добро утро, България!". 

Водещият Бареков нарече "най-големите парцали, издавани в България" вестниците, публикували мнението на колегата Горан Благоев. Е, този път не ги накъса в ефир!

Сподели в
 

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки