Начало
 
 

Филм на Бойко Василев за проф. Иван Шишманов

04.05.2012 /12:37 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Идеята на журналиста Бойко Василев да представи на нашата днешна общественост заслугите на този изключително обаятелен наш учен, приятел на Иван Вазов, във връзка със 150 години от рождението му, заслужава адмирации.

Европа не трябва да е съюз само на интереса, а на духа и сърцата” или „Конфликтите се появяват заради предразсъдъците ни, защото просто не познаваме другия” как звучат на днешно време?

Актуално, нали? А са казани от Иван Шишманов през 20-те години на миналия век и ни ги припомня Бойко Василев с новия си филм за този забележителен българин.

Малцина знаят, че Иван Шишманов всъщност е първия български строител на съвременна Обединена Европа и има паметна плоча във Фрайбург, където не само е живял, преподавал, но и оставил незаличими следи и спомени в колеги, съмишленици и приятели.

Този учен, полиглот, дипломат, общественик,българин е вярвал в Европа на духа, имал е огромни мечти и идеи, които и днес са в основата на европейската солидарност и съюз. Именно идеята на журналиста Бойко Василев да представи на нашата днешна общественост заслугите на този изключително обаятелен наш учен, приятел на Иван Вазов, във връзка със 150 години от рождението му, заслужава адмирации.

Кой знае защо, но не са много случаите, при които можем днес с ръка на сърцето да си казваме думите” и ний сме дали нещо на света”, но за Иван Шишманов те звучат на място. Защото той е първият българин европеец, участник в Паневропейския съюз, член на ръководството му и радетел за единение на Европа и то през 20-ге години на миналия век.

Той именно цитира стиховете на Шилер в Концертхаус, Виена на сбирка на Паневропейския съюз като набляга на думите за мир и радост, а сега това е химн на ЕС –„Одата на радостта” по музика на Бетовен. Бойко Василев намира интересен начин да ни представи Иван Шишманов, чрез думите на учени слависти, българисти от Германия и Виена, които не само познават творчеството на Иван Шишманов и неговите лекции в курсовете по „Светът на славяните”, но и изпитват преклонение пред широтата на знанията и интелектуалните висоти, до които е стигнал този българин от Свищов.

Може би наистина създателите на Паневропейския съюз нямаше да харесат днешния ЕС, но думите на Иван Шишманов,че няма големи и малки народи, че не е редно в Европа да има „майстори и калфи” звучат в духа на днешните проблеми на Европа, а филмът на Бойко Василев и екип вдъхва гордост в сърцата ни с признанията на водещи учени от Австрия и Германия за заслугите на проф.Шишманов в областта на славянската филология. Тези учени говорят добре български, познават страната ни и подчертават симпатиите си към народа ни.

Приятно е да научим,че в Австрийската академия на науките има българин, Велизар Садовски, който по някакъв начин е следовник на Иван Шишманов, намерил високо място сред научните среди на Австрия и който споделя възгледите на проф.Шишманов, който познава делото и заслугите му. По този начин Бойко Василев е намерил връзката, онази нишка на последователност, която дава надежда за непреходност в духовните висоти на народа ни.

Защото проф.Шишманов е връх, но трудно намираме днес подобни личности. Този филм дава надежда,че величината на един народ не се определя от броя на населението му, а наистина от великото дело на личностите в него. Има ги и днес. А БНТ доказва,че сериозната журналистика може да бъде и интересна, и възпитаваща, и обаятелна.

Сподели в
 

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“.

14.11.2019/09:04

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки