Начало
 
 

Филм на Бойко Василев за проф. Иван Шишманов

04.05.2012 /12:37 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Идеята на журналиста Бойко Василев да представи на нашата днешна общественост заслугите на този изключително обаятелен наш учен, приятел на Иван Вазов, във връзка със 150 години от рождението му, заслужава адмирации.

Европа не трябва да е съюз само на интереса, а на духа и сърцата” или „Конфликтите се появяват заради предразсъдъците ни, защото просто не познаваме другия” как звучат на днешно време?

Актуално, нали? А са казани от Иван Шишманов през 20-те години на миналия век и ни ги припомня Бойко Василев с новия си филм за този забележителен българин.

Малцина знаят, че Иван Шишманов всъщност е първия български строител на съвременна Обединена Европа и има паметна плоча във Фрайбург, където не само е живял, преподавал, но и оставил незаличими следи и спомени в колеги, съмишленици и приятели.

Този учен, полиглот, дипломат, общественик,българин е вярвал в Европа на духа, имал е огромни мечти и идеи, които и днес са в основата на европейската солидарност и съюз. Именно идеята на журналиста Бойко Василев да представи на нашата днешна общественост заслугите на този изключително обаятелен наш учен, приятел на Иван Вазов, във връзка със 150 години от рождението му, заслужава адмирации.

Кой знае защо, но не са много случаите, при които можем днес с ръка на сърцето да си казваме думите” и ний сме дали нещо на света”, но за Иван Шишманов те звучат на място. Защото той е първият българин европеец, участник в Паневропейския съюз, член на ръководството му и радетел за единение на Европа и то през 20-ге години на миналия век.

Той именно цитира стиховете на Шилер в Концертхаус, Виена на сбирка на Паневропейския съюз като набляга на думите за мир и радост, а сега това е химн на ЕС –„Одата на радостта” по музика на Бетовен. Бойко Василев намира интересен начин да ни представи Иван Шишманов, чрез думите на учени слависти, българисти от Германия и Виена, които не само познават творчеството на Иван Шишманов и неговите лекции в курсовете по „Светът на славяните”, но и изпитват преклонение пред широтата на знанията и интелектуалните висоти, до които е стигнал този българин от Свищов.

Може би наистина създателите на Паневропейския съюз нямаше да харесат днешния ЕС, но думите на Иван Шишманов,че няма големи и малки народи, че не е редно в Европа да има „майстори и калфи” звучат в духа на днешните проблеми на Европа, а филмът на Бойко Василев и екип вдъхва гордост в сърцата ни с признанията на водещи учени от Австрия и Германия за заслугите на проф.Шишманов в областта на славянската филология. Тези учени говорят добре български, познават страната ни и подчертават симпатиите си към народа ни.

Приятно е да научим,че в Австрийската академия на науките има българин, Велизар Садовски, който по някакъв начин е следовник на Иван Шишманов, намерил високо място сред научните среди на Австрия и който споделя възгледите на проф.Шишманов, който познава делото и заслугите му. По този начин Бойко Василев е намерил връзката, онази нишка на последователност, която дава надежда за непреходност в духовните висоти на народа ни.

Защото проф.Шишманов е връх, но трудно намираме днес подобни личности. Този филм дава надежда,че величината на един народ не се определя от броя на населението му, а наистина от великото дело на личностите в него. Има ги и днес. А БНТ доказва,че сериозната журналистика може да бъде и интересна, и възпитаваща, и обаятелна.

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки