Начало
 
 

Иван Тодоров: На сладка раздумка с бачо Кирил

09.05.2012 /08:06 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За тези, които не знаят – 86-годишният Кирил Янев е първият отговорен секретар на създадения в края на 1965-а седмичен вестник „Поглед”, станал една от легендите на българската журналистика, спомня си колегата:

Той е като брашнян чувал с интересни случки – колкото повече разказва, за още и още се сеща. Приемете казаното пред мен – тъй, както съм го записал при разговорите ни, които никога не съм броил – като подарък за любознателността си:

 „...Захванах се със занаята, когато бях на петнадесет – през 1941-а. Тогава в Бургас редактирах некролози в една печатница, която предлагаше и визитни картички. Аз най-вече съкращавах скръбните текстове, махах по някоя ненужна дума, но ми даваха и да „разхвърлям набора”.
 
По онова време металните букви се набираха на ръка, а след като печатането приключеше, всяка трябваше да се озове в кутията със събратята и посестримите си. Е, това връщане по местата се казваше „разхвърляне”, „разпиляване”...

Големите майстори успяваха да разпилеят набора от компаса в полегатата каса с малки касетки за всяка буква, без въобще да гледат къде мятат мъничките железни късчета. Тая виртуозност владееха двама-трима, аз не бях сред тях. Но тогава научих и кой шрифт как се казва. Помни:
 
С „корина” се набираха текстове под линия!
 
...Когато почнахме да правим „Поглед”, известно време работи с нас хумористът, бъдещ „стършел” Черемухин. Малко. Повече се задържа Дафин Тодоров. Бе учил във Виена, пътуваше много в командировки в чужбина, а нерядко изпитваше студентите по преподавания от него предмет „История на българската журналистика” в читалнята на СБЖ. Там бе и редакцията ни.

После стана един скандал с него и той отиде в сп. „Проблеми на мира и социализма”, където изкара към две години и половина. Междувременно нещата се уталожиха и забравиха.

Пак в началните месеци на „Поглед” ни посети Симеон Радев и му се зарадвахме много. Порещнахме го с радост. От срещата обаче избягаха Лалю Димитров, Дамян Обрешков и Владо Костов. Лалю и Руси Божанов бяха, лека им пръст!, страхливи хора. След мен това вече няма да има кой да го каже или пък да го потвърди.

...Още от самото начало за вестника много ни помагаше Борис Ангелушев. Направи „главата”, идваше при нас, а аз – като отговорен секретар, неведнъж се озовавах у тях в Драгалевци, където живееше със съпругата си Герда. Рисувач, голям художник, но
 
автографи не обичаше да дава!
 
Казвам го не за хвалба, а като факт: аз създадох рубриката „Под перото на журналиста” в „Поглед”. И в нея представих за няколко години над 70 колеги и книгите им. Георги Боков обаче, като председател на Съюза, бе забранил да се пускат отзиви за книгите на Стефан Продев. Не го обичаше и това е.

А неговият псевдоним (на Боков – бел. моя, Ив. Т.) беше Димчо Соколов. Македонците го бяха определили дословно така – „како най-слабото перо у Бугарска”.

Още за „Поглед”. Не знам колцина помнят, но се съдихме не с кого и да е, а с Андрей Гуляшки. Историята е следната: През 1965-а той завърши поредния си роман – „Авакум Захов срещу Джеймс Бонд 007”. Ние се стремяхме да осигуряваме на читателите всичко най-интересно и четивно и подписахме договор, че ще печатаме книгата с продължения – от брой в брой.
 
Дадохме на автора й обяд, вечеря и аванс. Огромен за ония години, пък и за сега – няколко хиляди лева. И зачакахме. Нещата при преговорите с притежателите на авторските права в Лондон обаче се закучват и англичаните отказват да дадат съгласие за печатането на книгата. Въпреки това тя почна да се печата във в. „Народна младеж”. Начаса наехме двама адвокати.
 
И всичко стана много бързо – осъдихме го
 
Осъдихме го да ни върне аванса плюс лихви, плюс публикуваната предварителна реклама в 8 броя, плюс неустойка! Вдигна се голяма олелия – Андрей Гуляшки беше народен представител, герой на социалистическия труд, народен деятел на изкуството и културата, шеф в Съюза на българските писателе.

ЦК на БКП ни натисна да не шумим много, да не пишем нищо. Въпреки това във вестника излязоха 30 реда на машина, на втора страница. Аз ги написах. 30 реда, но това беше най-четеният материал на броя. Набирахме „Поглед” на улица „11 август” 18 – в печатницата на „Кооперативно село”.
 
Там е бил домът на вестник „Зора” на Данаил Крапчев преди 1944-а. Вечер, по нощите старите метранпажи – бай Владо, бай Дечо - се отпускаха и ми разправяха дълго таени тайни. Крапчев навремето им казвал: „Чакам важните си материали към 11 вечерта. Ядене, пиене – колкото и каквото искате. Но дойдат ли – чакам чевръста и майсторска работа. Без грешки!”
 
Те вършели всичко безукорно – той плащал като щедър милионер. А на тавана на сградата на този адрес дълго, дълго след 1944-а се пазели архивите на „Зора”. Сред тях – ръкописите на 20-ина разказа на редовния сътрудник Йордан Йовков.
 
Били написани на листове половинки, като шпалти, на ръка. Веднъж натоварили всичко на няколко камиона – от пожарната казали, че има опасност да лумне пожар – и: на „Вторични суровини”.
 
Тъй и Йовков се озовал на бунището
 
...А и машината, на която печатахме „Поглед” във Военно издателство, е наистина историческа. Купена е за 8 млн. лева през 1938-а от Германия, за нея дебатират в Народното събрание, сваля правителство, а работеше до края на миналия век и от нея десетилетия излизаха хиляди броеве на „Поглед”, „Народна армия”, „Трудово дело”, „Еврейски вести”. Случайно разбрах, че преди 15 лета я разглобили и – като част от държавния резерв – я закарали във Велико Търново.
 
Там ли е още и дали я пазят добре – един дявол само знае...
 
Свързани:   Снежана Тодорова: Кирил Янев свързва с невидими нишки епохи
 
Всяка книга е откровение на автора. Тя е негова свидна рожба, негова изстрадана истина, болка, надежда и упование. Това с особена сила важи за мемоарната журналистика.
Дата: 19.08.2011
 

Сподели в
 

Властите в Беларус спряха за 3 месеца независимия информационен уебсайт Tut.by, който отразява активно протестите срещу президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

01.10.2020/09:04

Журналистката Щилияна Василева е носителка на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на община Сливен.

30.09.2020/08:03

Премиерата на книгата "Зад завесата на демокрацията" - на журналиста Калин Тодоров, ще се състои на 29 септември в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

29.09.2020/09:02

Номинацията на община Варна е за това, че премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

27.09.2020/12:17

Двама журналисти от медията Франс 2 са ранени в петък при нападение с нож в Париж близо до мястото, където се помещаваше редакцията на сатиричния в. "Шарли Ебдо", съобщава полицията, цитирана от АП.

26.09.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки