Начало
 
 

Зорница Илиева: Журналистите – еталон за българския ли сме?

10.05.2012 /21:45 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не съм сигурна докъде стигна дискусията или приемането на проектозакона за българския език, не зная дали той се отнася и до масово залелите ни от всички страни надписи, реклами, упътвания и послания по нашите улици на английски.

Но ухото ми трудно възприема диалектите, жаргона или просто думи на ръба на цинизмите, които се използват от водещи на някои наши предавания по национални телевизионни канали.

Освен свобода на словото или печата, не е ли крайно време да дискутираме в гилдията и нивото на езика, който се налага, май съзнателно, който е езикът на недообразованите хора и повика "Където народа ,там и ние".

Винаги съм си въобразявала, че водещи журналисти, сериозни предавания, публицистика по стандартите на върховете ни родната журналистика ще се придържат към българския език според правилата, ще използват широтата и богатството му, и то само защото по този начин ще са примерът, подражанието от хората, които нямат претенции да са завършили филология.

Което не значи, че са на висотата на предците в професията, които са доказани лидери в използването на изящно слово. Да се чуят думи като "тъпи парчета", "пандела", "простаци" и т.н. - дори и да са казани за попаднали под ударите на закона лица, не звучи цивилизовано и в духа на претенциите за висок връх в модерната ни журналистика.

Национален ефир не би трябвало да минава под чертата за "жълто", както всички свикнахме да наричаме определени издания и медии. Може би е модерно, може би се търси връзка с "простия" народ, който не разбирал, ако му се говори изискано, но просто не ми се вярва, че това е истина.

Да започнем от дребни неща - думите

Ако се поставяме над народа, ако подценяваме възможностите и качествата му, какво правим, за да може той да преодолее духовния срив и "натикването в ъгъла"на интелектуалци или просто интелигенция, която трудно изкарва прехраната си по време на кризата? Може би трябва да започнем от дребните неща като думите, които ползваме, за да изразим мисли или да съобщим "новина".

Що се отнася за надписите на английски език, който задължително вече се учи у нас от всички ходещи в различните видове училища, не е лошо човек да има възможността да посети, например, страни като Швеция или Финландия. Там всички говорят добър английски, но надписите по улици, площади, магазини, независимо дали са реклами или упътвания, са на родния език.

Има и на английски, даже на някои места като музеи - задължително, но винаги на второ място. Някак примиряването с нахлуването на цинизми, диалектни думи, жаргон или просто на елементарни изразни средства допълнително замърсява духовната ни сфера.

И дори това да се посреща със симпатия от малцинствата, то ли е модерният начин да задържим вниманието на обществото и да го напътим в правилната посока? А ние знаем ли коя е националната ни посока, т.е. кауза, идея, - или отново ще оцеляваме поединично? Тогава наистина ще е без значение как говорим, пишем или рушим езика си като една от основните нишки на единението.


 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки