Начало
 
 

Зорница Илиева: Журналистите – еталон за българския ли сме?

10.05.2012 /21:45 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не съм сигурна докъде стигна дискусията или приемането на проектозакона за българския език, не зная дали той се отнася и до масово залелите ни от всички страни надписи, реклами, упътвания и послания по нашите улици на английски.

Но ухото ми трудно възприема диалектите, жаргона или просто думи на ръба на цинизмите, които се използват от водещи на някои наши предавания по национални телевизионни канали.

Освен свобода на словото или печата, не е ли крайно време да дискутираме в гилдията и нивото на езика, който се налага, май съзнателно, който е езикът на недообразованите хора и повика "Където народа ,там и ние".

Винаги съм си въобразявала, че водещи журналисти, сериозни предавания, публицистика по стандартите на върховете ни родната журналистика ще се придържат към българския език според правилата, ще използват широтата и богатството му, и то само защото по този начин ще са примерът, подражанието от хората, които нямат претенции да са завършили филология.

Което не значи, че са на висотата на предците в професията, които са доказани лидери в използването на изящно слово. Да се чуят думи като "тъпи парчета", "пандела", "простаци" и т.н. - дори и да са казани за попаднали под ударите на закона лица, не звучи цивилизовано и в духа на претенциите за висок връх в модерната ни журналистика.

Национален ефир не би трябвало да минава под чертата за "жълто", както всички свикнахме да наричаме определени издания и медии. Може би е модерно, може би се търси връзка с "простия" народ, който не разбирал, ако му се говори изискано, но просто не ми се вярва, че това е истина.

Да започнем от дребни неща - думите

Ако се поставяме над народа, ако подценяваме възможностите и качествата му, какво правим, за да може той да преодолее духовния срив и "натикването в ъгъла"на интелектуалци или просто интелигенция, която трудно изкарва прехраната си по време на кризата? Може би трябва да започнем от дребните неща като думите, които ползваме, за да изразим мисли или да съобщим "новина".

Що се отнася за надписите на английски език, който задължително вече се учи у нас от всички ходещи в различните видове училища, не е лошо човек да има възможността да посети, например, страни като Швеция или Финландия. Там всички говорят добър английски, но надписите по улици, площади, магазини, независимо дали са реклами или упътвания, са на родния език.

Има и на английски, даже на някои места като музеи - задължително, но винаги на второ място. Някак примиряването с нахлуването на цинизми, диалектни думи, жаргон или просто на елементарни изразни средства допълнително замърсява духовната ни сфера.

И дори това да се посреща със симпатия от малцинствата, то ли е модерният начин да задържим вниманието на обществото и да го напътим в правилната посока? А ние знаем ли коя е националната ни посока, т.е. кауза, идея, - или отново ще оцеляваме поединично? Тогава наистина ще е без значение как говорим, пишем или рушим езика си като една от основните нишки на единението.


 

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки