Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

11.05.2012 /14:33 | Автор : Илияна Манева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".

Както вече ви онформирахме, от 2 месеца в салона на трети етаж в сградата на Съюза на българските журналисти през седмица участници в Школата за млади журналисти „Стефан Продев” слушат лекции и дискутират на различни теми, засягащи по един или друг начин журналистическата професия.


На 9 май бе проведено поредното занятие на тема "Как се прави вътрешно-политическа журналистика?". Случи се обаче така, че известният Георги Коритаров - ден преди рождената си дата - остана без слушатели. От столовете, подредени в редици, бяха заети... пет. Стихналият салон не смути и не притесни опитния журналист.


Ето какво сподели той, след като припомни, че “Днес, на 9 май 2012 г., светът отбелязва поредната годишнина от победата над нацизма, както и Деня на Европа. Прекрасен празник, повод да се вгледаме в българската демокрация с всичките й особености, да се вгледаме в българската културна и цивилизационна среда и може би в този контекст ще бъде много подходящо да поговорим за това как се прави вътрешно-политическа журналистика, каза Георги Коритаров.


Коментарът му за отсъствието на млади журналисти бе, че е възможно да е “някакъв скрит израз или към името на Стефан Продев, както от страна на младата българска журналистика, така и в частност на неговите колеги от в. Дума, или пък. А ако погледнем от друг ъгъл, допълни Коритаров, това да е някакъв израз към идеята да се прави опит да се съживи сериозната аналитична журналистика, да се върне духът, който носеше Стефан Продев в България.

Може би е много красноречив израз на потенциала, който тази професия има днес у нас, в опита й да преодолее едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена не само журналистическата дейност, но и българската интелигенция.


Става дума за деинтелектуализацията, оглупяването, безразличието и приведените гръбнаци, за пълзящите плазмодии, представящи се или като фактори на властта, или като икономически субекти, или като журналисти, дори може би като опозиционни социалистически журналисти, в чиято орбита, в чието полезрение в момента изобщо не стои идеята за професионализъм, повишаване на културата, за пробив в обхваналата ни тъмнина, тъй като те са заложници на голямата битка, предстояща в БСП, битката кой ще стане лидер на партията”, подчерта Георги Коритаров.

И допълни: “Предполагам, че за всички социалисти и журналисти, изповядващи леви социалистически идеи, битката между двамата днешни титани Първанов и Станишев е продължение на мислената социалистическа линия, започнала от Георги Кирков и Димитър Благоев, обхваща целия им кръгозор и цялата им амбиция”.
 

По-нататък лекторът се върна назад в годините и посочи убедителни примери за манипулативната роля на журналистиката спрямо обществото. Тезата си за господстващата роля на жълтия печат в настоящата ни действителност той подкрепи с анализ на публикации от деветомайската преса.


“Жълтата медийна диктатура, излязла на сцената на българската действителност, не само че не слиза от нея, а доминира и ние днес сме свидетели на диктатура на жълтата над мислещата преса”, бе категоричният извод, с който завърши интересната лекция на Георги Коритаров. После той изчерпателно отговори и на зададените му въпроси.


 

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки