Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

11.05.2012 /14:33 | Автор : Илияна Манева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".

Както вече ви онформирахме, от 2 месеца в салона на трети етаж в сградата на Съюза на българските журналисти през седмица участници в Школата за млади журналисти „Стефан Продев” слушат лекции и дискутират на различни теми, засягащи по един или друг начин журналистическата професия.


На 9 май бе проведено поредното занятие на тема "Как се прави вътрешно-политическа журналистика?". Случи се обаче така, че известният Георги Коритаров - ден преди рождената си дата - остана без слушатели. От столовете, подредени в редици, бяха заети... пет. Стихналият салон не смути и не притесни опитния журналист.


Ето какво сподели той, след като припомни, че “Днес, на 9 май 2012 г., светът отбелязва поредната годишнина от победата над нацизма, както и Деня на Европа. Прекрасен празник, повод да се вгледаме в българската демокрация с всичките й особености, да се вгледаме в българската културна и цивилизационна среда и може би в този контекст ще бъде много подходящо да поговорим за това как се прави вътрешно-политическа журналистика, каза Георги Коритаров.


Коментарът му за отсъствието на млади журналисти бе, че е възможно да е “някакъв скрит израз или към името на Стефан Продев, както от страна на младата българска журналистика, така и в частност на неговите колеги от в. Дума, или пък. А ако погледнем от друг ъгъл, допълни Коритаров, това да е някакъв израз към идеята да се прави опит да се съживи сериозната аналитична журналистика, да се върне духът, който носеше Стефан Продев в България.

Може би е много красноречив израз на потенциала, който тази професия има днес у нас, в опита й да преодолее едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена не само журналистическата дейност, но и българската интелигенция.


Става дума за деинтелектуализацията, оглупяването, безразличието и приведените гръбнаци, за пълзящите плазмодии, представящи се или като фактори на властта, или като икономически субекти, или като журналисти, дори може би като опозиционни социалистически журналисти, в чиято орбита, в чието полезрение в момента изобщо не стои идеята за професионализъм, повишаване на културата, за пробив в обхваналата ни тъмнина, тъй като те са заложници на голямата битка, предстояща в БСП, битката кой ще стане лидер на партията”, подчерта Георги Коритаров.

И допълни: “Предполагам, че за всички социалисти и журналисти, изповядващи леви социалистически идеи, битката между двамата днешни титани Първанов и Станишев е продължение на мислената социалистическа линия, започнала от Георги Кирков и Димитър Благоев, обхваща целия им кръгозор и цялата им амбиция”.
 

По-нататък лекторът се върна назад в годините и посочи убедителни примери за манипулативната роля на журналистиката спрямо обществото. Тезата си за господстващата роля на жълтия печат в настоящата ни действителност той подкрепи с анализ на публикации от деветомайската преса.


“Жълтата медийна диктатура, излязла на сцената на българската действителност, не само че не слиза от нея, а доминира и ние днес сме свидетели на диктатура на жълтата над мислещата преса”, бе категоричният извод, с който завърши интересната лекция на Георги Коритаров. После той изчерпателно отговори и на зададените му въпроси.


 

Сподели в
 

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26

Комисията утвърди на 4 април 2019 г. без забележки 20 кандидатури от постъпилите 22 за членство в СБЖ.

05.04.2019/14:49

Комисията по организационните въпроси на СБЖ проведе заседание на 12 февруари 2019 г. и прие 40 нови членове. Възстановено бе членството на една колега и бе закрито дружеството на СБЖ ”Йордан Йовков” в Силистра.

12.02.2019/13:57
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки