Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

11.05.2012 /14:33 | Автор : Илияна Манева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".

Както вече ви онформирахме, от 2 месеца в салона на трети етаж в сградата на Съюза на българските журналисти през седмица участници в Школата за млади журналисти „Стефан Продев” слушат лекции и дискутират на различни теми, засягащи по един или друг начин журналистическата професия.


На 9 май бе проведено поредното занятие на тема "Как се прави вътрешно-политическа журналистика?". Случи се обаче така, че известният Георги Коритаров - ден преди рождената си дата - остана без слушатели. От столовете, подредени в редици, бяха заети... пет. Стихналият салон не смути и не притесни опитния журналист.


Ето какво сподели той, след като припомни, че “Днес, на 9 май 2012 г., светът отбелязва поредната годишнина от победата над нацизма, както и Деня на Европа. Прекрасен празник, повод да се вгледаме в българската демокрация с всичките й особености, да се вгледаме в българската културна и цивилизационна среда и може би в този контекст ще бъде много подходящо да поговорим за това как се прави вътрешно-политическа журналистика, каза Георги Коритаров.


Коментарът му за отсъствието на млади журналисти бе, че е възможно да е “някакъв скрит израз или към името на Стефан Продев, както от страна на младата българска журналистика, така и в частност на неговите колеги от в. Дума, или пък. А ако погледнем от друг ъгъл, допълни Коритаров, това да е някакъв израз към идеята да се прави опит да се съживи сериозната аналитична журналистика, да се върне духът, който носеше Стефан Продев в България.

Може би е много красноречив израз на потенциала, който тази професия има днес у нас, в опита й да преодолее едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена не само журналистическата дейност, но и българската интелигенция.


Става дума за деинтелектуализацията, оглупяването, безразличието и приведените гръбнаци, за пълзящите плазмодии, представящи се или като фактори на властта, или като икономически субекти, или като журналисти, дори може би като опозиционни социалистически журналисти, в чиято орбита, в чието полезрение в момента изобщо не стои идеята за професионализъм, повишаване на културата, за пробив в обхваналата ни тъмнина, тъй като те са заложници на голямата битка, предстояща в БСП, битката кой ще стане лидер на партията”, подчерта Георги Коритаров.

И допълни: “Предполагам, че за всички социалисти и журналисти, изповядващи леви социалистически идеи, битката между двамата днешни титани Първанов и Станишев е продължение на мислената социалистическа линия, започнала от Георги Кирков и Димитър Благоев, обхваща целия им кръгозор и цялата им амбиция”.
 

По-нататък лекторът се върна назад в годините и посочи убедителни примери за манипулативната роля на журналистиката спрямо обществото. Тезата си за господстващата роля на жълтия печат в настоящата ни действителност той подкрепи с анализ на публикации от деветомайската преса.


“Жълтата медийна диктатура, излязла на сцената на българската действителност, не само че не слиза от нея, а доминира и ние днес сме свидетели на диктатура на жълтата над мислещата преса”, бе категоричният извод, с който завърши интересната лекция на Георги Коритаров. После той изчерпателно отговори и на зададените му въпроси.


 

Сподели в
 

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки