Начало
 
 

Зорница Илиева: Можем ли да се учим от предците

19.05.2012 /10:25 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Зорница Илиева отразява за sbj-bg.eu, между другото, и заседанията на Школата „Стефан Продев”

СБЖ инициира школата „Стефан Продев” с идеята не само да си спомним за бележития публицист демократ и надскочил времето си интелектуалец, но и за да се даде възможност за дискусия сред колеги и особено начинаещи журналисти.

На форума се обсъждат принципите, правилата, целите на нашата професия, която беше издигната в култ от големия журналист Стефан Продев, припомня колежката и допълва:

Времето и събитията у нас и по света наложиха такава медийна среда,че обществото залитна към лайф стайла, към жълтениите, а повечето от студентите по журналистика предпочитат да се занимават с PR-дейност и остават далеч от истинската журналистика.

Самият факт,че се налага колеги да разработват „Наръчник за разследваща журналистикика”, а преподаватели от факултетите по журналистика признават,че малко студенти знаят нещо за Стефан Продев, показва че идеята на Георги Коритаров, подкрепена от СБЖ, си заслужава усилията.

Самият Коритаров предложи да е лектор и водещ на 10 лекции дебати, а след това щафетата да се поеме от други изявени и доказали се в професията журналисти. Нормално е, след като вече се проведоха 5 срещи, след като още на първата лекция от школата се получи разгорещена дискусия, да си дадем сметка дали школата оправдава целите си.

Че лекциите са интересни, темите повече от вълнуващи, начинът на водене стимулира към мислене и реакции, няма спор.Въпросът е защо начинаещите журналисти, младите колеги не намират време или желание да бъдат там, където ще получат знания, анализ, подкрепен с примери от пресата на днешния ден, и това не само ще им помогне в пряката им дейност, но ще разшири кръгозора им, ще им даде възможност за пряк контакт и дори спор с лектор и колеги.

Невероятни неща са творени на пишещата машина

Стефан Продев е фон на всяка лекция и неговите статии са обект на анализ при всеки повод, който ни дава днешното време. Това е доказателство за неговата прозорливост, за неговия стратегически поглед и може да бъде наистина школа за новите попълнения в журналистиката.

Можем да си говорим много и да страдаме, когато свободата на словото е застрашена, но ако не сме там, където можем да научим как на практика да отстояваме този основен принцип на професия и демократично общество, как ще се справим с проблема?

Дали желанието на СБЖ да предизвика дебати за приемствеността между личности като Стефан Продев и следовниците му в журналистиката няма да се окажат „напразни усилия” и просто ще се отчете обществено-полезна дейност без покритие?

Никак не ми се иска да оставаме равнодушни, когато в журналистиката ни има явления, които я принизяват, а ние не проявяваме интерес към начините за реакция и не се интересуваме как се е справял Продев в подобни ситуации.

Може би времето, което прекарваме пред компютрите и интернет, ни дава самочувствието на знаещи и можещи повече от предците, но всяка лекция от школата ни доказва,че на пишеща машина са се творили неща, които сега изглеждат невероятни за публикуване, изключителни като прозорливост и недостижими като стил.

Има какво да вземем от тези преди нас и да го направим в унисон с времето, в което живеем и действаме.Въпросът наистина е да го осъзнаем и да успеем да го приложим на практика. Школата „Стефан Продев” на СБЖ дава тази възможност. Дано повече млади журналисти се възползват от нея в оставащите срещи.

Свързани:   Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".
Дата: 11.05.2012

 • Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

  4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:
  Дата: 25.04.2012

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012
   

Сподели в
 

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция. Датата е приета за рожден ден на Агенцията.

17.02.2020/09:01

Тази година голямата награда „Сирак Скитник“ на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

16.02.2020/09:07

"Разширяват се опитите за контрол на медиите", каза пред БНР проф. д-р Луливера Кръстева - преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

15.02.2020/09:06

Полицията на Северна Ирландия обвини 52-годишен мъж в убийството на журналистката Лайра Маккий, която беше смъртоносно простреляна при сблъсъци в Лондондери между отцепническата групировка Нова ИРА и полицията през април м.г., предаде АП.

14.02.2020/09:05

Докато критиката към „Фейсбук“ продължава да нараства от всички страни, най-новата дойде от милиардера Илън Мъск.

13.02.2020/09:04

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки