Начало
 
 

Зорница Илиева: Можем ли да се учим от предците

19.05.2012 /10:25 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Зорница Илиева отразява за sbj-bg.eu, между другото, и заседанията на Школата „Стефан Продев”

СБЖ инициира школата „Стефан Продев” с идеята не само да си спомним за бележития публицист демократ и надскочил времето си интелектуалец, но и за да се даде възможност за дискусия сред колеги и особено начинаещи журналисти.

На форума се обсъждат принципите, правилата, целите на нашата професия, която беше издигната в култ от големия журналист Стефан Продев, припомня колежката и допълва:

Времето и събитията у нас и по света наложиха такава медийна среда,че обществото залитна към лайф стайла, към жълтениите, а повечето от студентите по журналистика предпочитат да се занимават с PR-дейност и остават далеч от истинската журналистика.

Самият факт,че се налага колеги да разработват „Наръчник за разследваща журналистикика”, а преподаватели от факултетите по журналистика признават,че малко студенти знаят нещо за Стефан Продев, показва че идеята на Георги Коритаров, подкрепена от СБЖ, си заслужава усилията.

Самият Коритаров предложи да е лектор и водещ на 10 лекции дебати, а след това щафетата да се поеме от други изявени и доказали се в професията журналисти. Нормално е, след като вече се проведоха 5 срещи, след като още на първата лекция от школата се получи разгорещена дискусия, да си дадем сметка дали школата оправдава целите си.

Че лекциите са интересни, темите повече от вълнуващи, начинът на водене стимулира към мислене и реакции, няма спор.Въпросът е защо начинаещите журналисти, младите колеги не намират време или желание да бъдат там, където ще получат знания, анализ, подкрепен с примери от пресата на днешния ден, и това не само ще им помогне в пряката им дейност, но ще разшири кръгозора им, ще им даде възможност за пряк контакт и дори спор с лектор и колеги.

Невероятни неща са творени на пишещата машина

Стефан Продев е фон на всяка лекция и неговите статии са обект на анализ при всеки повод, който ни дава днешното време. Това е доказателство за неговата прозорливост, за неговия стратегически поглед и може да бъде наистина школа за новите попълнения в журналистиката.

Можем да си говорим много и да страдаме, когато свободата на словото е застрашена, но ако не сме там, където можем да научим как на практика да отстояваме този основен принцип на професия и демократично общество, как ще се справим с проблема?

Дали желанието на СБЖ да предизвика дебати за приемствеността между личности като Стефан Продев и следовниците му в журналистиката няма да се окажат „напразни усилия” и просто ще се отчете обществено-полезна дейност без покритие?

Никак не ми се иска да оставаме равнодушни, когато в журналистиката ни има явления, които я принизяват, а ние не проявяваме интерес към начините за реакция и не се интересуваме как се е справял Продев в подобни ситуации.

Може би времето, което прекарваме пред компютрите и интернет, ни дава самочувствието на знаещи и можещи повече от предците, но всяка лекция от школата ни доказва,че на пишеща машина са се творили неща, които сега изглеждат невероятни за публикуване, изключителни като прозорливост и недостижими като стил.

Има какво да вземем от тези преди нас и да го направим в унисон с времето, в което живеем и действаме.Въпросът наистина е да го осъзнаем и да успеем да го приложим на практика. Школата „Стефан Продев” на СБЖ дава тази възможност. Дано повече млади журналисти се възползват от нея в оставащите срещи.

Свързани:   Как се прави вътрешно-политическа журналистика?

Тази бе темата на поредното занятие на Школата за млади журналисти "Стефан Продев".
Дата: 11.05.2012

 • Школата „Стефан Продев”: Изчезват червените бабички

  4-ата лекция в школата „Стефан Продев”, която организира СБЖ, бе днес на тема „Журналистиката - глас на гражданското общество, журналистиката - елемент на националната сигурност”, посочва колежката и обобщава изреченото на дискусията:
  Дата: 25.04.2012

 • Школата „Стефан Продев” за аналитичната журналистика

  И третата сбирка на журналистическата школа „Стефан Продев”, състояла се в СБЖ, доказа на практика, че общество, в частност и младите журналисти, са жадни за друго мислене, за сериозен диалог, за изясняване проблемите на хората и анализиране на причини и следствия.
  Дата: 05.04.2012

 • Втора лекция от школата „Продев” в СБЖ

  Журналистите и студентите по журналистика, които не успяха да присъстват на втората лекция от школата „Стефан Продев”, могат само да съжаляват.
  Дата: 29.03.2012

 • Отвори врати школата за журналисти „Стефан Продев”

  Школата за млади журналисти „Стефан Продев” се откри днес в СБЖ. 2 пъти месечно ще има занятия. Ще се обсъждат теми и проблеми на съвременната журналистика.
  Дата: 13.03.2012
   

Сподели в
 

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“.

14.11.2019/09:04

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки