Начало
 
 

Във Видин се ражда възрожденският ни печат

27.05.2012 /11:17 | Автор : Ирена Данаилова, Видин | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


А иначе “Български орел” от 1846 г. на Иван Богоров е първият български вестник – печатан е в Лайпциг

Видин е люлката на възрожденския периодичен печат - през 1884-1944 г. във Видин, Белоградчик и Кула са излизали близо 200 вестника и списания, разказва за БТА историчката Светлана Кръстева от Видинския държавен архив.

Преди 138 години - на 1 януари 1874 г., във Видин излиза и първият български земеделски вестник "Ступанъ", редактиран и издаван от Димитър Хранов, преподавател във Видинското класно училище, председател на Българско читалище "Цвят".

"За издаването на "Ступан" трябвало да се подаде прошение до вилаетските власти в гр. Русе", пише в бр. 11 от 1898 г. сп. "Ново земледелие". Изданието допълва:

"След дълго чакане от страна на Димитър Хранов, по капиите на силните тогава владетели, било му отказано да го печати. Това не спряло Хранов. Неимоверно големите усилия за създаване на специализирано периодично издание най-после се увенчават с успех”:

”Убеден в полезността от издаването на подобно едно списание в него време, въодушевляван от най-хубави идеи и мечти, той решил да започне печатането на своя вестник в Букурещ, като го пренася в България, гдето трябвало да преминава през предварителна цензура на турските власти, след което да се разпраща в страната”:

”Цензурирането е ставало във Видин, където Хранов е бил учител. Докато се откачал всеки брой от цензурата, редакторът му е много изпатил, често пъти се стигало до стълкновения с турските власти и при разпространението на своя в. "Ступанъ" и сп. "Знание", в което той сътрудничил..."

"Появяването на "Ступан" се е посрещнало с възторг от българската революционна младеж” - пише в бр. 12 на сп. "Ново земеделие" от 1898 г. “Самият Христо Ботев се е възхищавал и сътрудничил в него, а Любен Каравелов във в. "Независимост" дава похвални оценки за него..."

Помага Любен Каравелов

Светлана Кръстева разказа, че според архивите “издаването на в. "Ступан" започнало при най-тежки условия във Видин и тъй като там нямало печатница, Любен Каравелов (в неговата печатница се е издавал "Ступанъ") поканил Димитър Хранов да се сдружат и да издават заедно в Букурещ и неговия вестник, и в. "Знание", и други полезни книги”:

”Димитър Хранов и ученикът му Димитър Балев заминали за Букурещ и след като направили потребните контракти, започнали задружно да издават вестниците и разни полезни книги - "Кирил и Методий", "Детска библиотека" и др.".

Издаването на в. "Ступанъ" започва със собствени средства на Димитър Хранов. После той е подпомогнат от родолюбиви българи, негови колеги учители и читалищни дейци от Видин, сред тях най-активен във всички начинания е Михалаки Георгиев.

Освен него редовни сътрудници на "Ступанъ" са били също д-р Иван Богоров, Стойко Стойков, Спас Тумпаров, Кръстю Мирски и редица видни български народни будители. Вестник "Ступанъ" е отпечатван в Букурещ в печатницата на Любен Каравелов, където е работил и Христо Ботев.

В тази печатница е чиракувал Димитър Балев, ученик на Димитър Хранов, който в следосвобожденските години основава печатница във Видин, а след избирането му за видински кмет започва издаването на "Видински общински вестникъ".

Първите редове на първата уводна статия на в. "Ступанъ" започват така: "Жалостни и тъжни гласове са чуват на секъде из отечеството ни, че сиромашията и бедността от ден на ден се повече и повече растат помежду народа.”

Земеделието е майка на благосъстоянието

”Дали ще са намери някой, който да не е разбрал, че ние от година падаме материално! Не да се оплакваме и да казваме само, че сме сиромаси..., а да не премисляме за подобряването на вещественото си благосъстояние, то ще рече, че ние сами не си желаем доброто. За да предварим по-голямото зло, що ни чака, и да спрем сиромашията, която е дошла до врата ни, изисква се да премислим за поправянето на вещественото си благосъстояние и унапредуването ни в умствено и нравствено отношение".

"Земледелието е майка на сичките изкуства и на сичките богатства; то е темел, на който се зида вещественото благосъстояние на една държава, на един народ; то е най-главен извор за народното обогатяване. Сичко цъфти в онази държава, в която цъфти земледелието... Ние ако не се приготвим, ще стоим със сгърнати ръце, ще гледаме..., а трябва да разберем тая истина, да се съюзим помежду си и подобрим нашето земледелие. Дошло е време да разберем тази истина и си помогнем сами...", пише още земеделският вестник.

"Появяването на "Ступан", - пише сп. "Ново земледелие" от 1898 г., - се е посрещало от всичката българска интелигенция по двете страни на Дунава с възторг, защото всички са съзнавали необходимостта от такова списание. Първата годишнина на "Ступан" се е печатала в 2000 екземпляра. Даже първият брой е препечатван. Втората годишнина нараства на 3000 екземпляра и е имало повече от 2500 абонати.

През третата годишнина ортографията на името "Ступанъ"е променена на "Стопан". Този първи родолюбив видински вестник разгаря  искрите на народната обич и принудително е спрян през април 1876 г., когато гръмва черешовото топче, когато кървавият пожар на въстанието озари свободата на България, разкриват историците.

Малко известна е възрожденската дейност на основоположника на българския селскостопански периодичен печат и народен будител Димитър Хранов. До днес общественикът, народният будител, журналистът Димитър Хранов, остава непознат за младото поколение. На името на Димитър Хранов не е кръстена нито една улица, нито едно учебно заведение. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“.

14.11.2019/09:04

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки