Начало
 
 

Езиковедът проф. д-р Стефан Брезински

30.05.2012 /17:32 | Автор : Тодор Коруев | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стефан Брезински имаше седмична рубрика в “Труд”, но новото ръководство му я спря. Изпишете фамилията му в търсачката на сайта на СБЖ:

Получих съобщение, че имам пратка от Ново село. Кой ли ще ми пише от полигона „Ново село”! Знаете, че за да имат там американците „питейна и непитейна вода”, България пожертва над 86 дка гора и ще похарчи 82 000 лева.

Досетих се, че писмото ще да е от Ново село, Видинско, там избяга от столичната суматоха проф. д-р Стефан Брезински. Така и излезе: в пощенския плик бе новата му книга "Българска реч и писмо" (изд. "Изток-Запад").

С автограф от автора: "На Тодор Коруев - приобретател на най-дългата абревиатура, която ми подари - за добър спомен!"

Моят някогашен преподавател написа, че сред абревиатурите, тези "чудни и дивни езикови плодове", нашенският рекорд е от 8 главни букви: ЗПИЛЗВДД. Това "отроче на дълбоката юридическа мисъл" е "Закон за публичност на имуществените лица, заемащи висши държавни длъжности".

Но оказа се, че рекордът е подобрен, и побързах да съобщя на учителя си за откритието. А то е КРДОПБГДСРСБНА с цели 14 главни букви. Такова е безумното название на прословутата комисия по досиетата, чието пълно име е безсмислено да изписвам по много причини.

Езиковедът е първо патриот

Проф. Стефан Брезински е учен езиковед, който отдавна е приел не само като сладко задължение, а и като патриотичен акт да ни съветва по практически езикови въпроси. Така той е продължител на делото на акад. Александър Теодоров-Балан и проф. д-р Любомир Андрейчин и е сред най-активните в тази апостолска дейност.

И тя се оценява от неговите читатели: поетът Валери Петров го поздравява с писмо, проф. Огнян Герджиков събира неговите публикации от вестниците, Георги Йорданов дори ги подвързва в специална папка... Умните хора са взискателни към езиковата си култура, защото са убедени, че тя е неотменна част от общата култура, те са разбрали, че родният език се овладява цял живот.

Знаят още, че "от калпавия език произтичат множество неприятности". Така че "уроците" в бележките на проф. Брезински са повече от полезни, стига да не ги подминаваме. Още повече че тестовете му се четат леко, написани са с публицистична страст и с тънка ирония, авторът им умее да обясни ясно и достъпно и най-сложните лингвистични термини.

От всички езиковеди проф. Брезински е най-близко до журналистиката не само затова, че преподава дълги години журналистическа стилистика, но и защото не се умори да наблюдава всекидневно езика в печата и в електронните медии.

Сборникът "Българска реч и писмо" е от 6 части: "Изговорни проблеми", "Думи, словосъчетания, изречения", "Наше и чуждо в езика ни", "Устойчиви конструкции", "Правопис, пунктуация" и "Лингвистичен микс". Освен препоръките да говорим и пишем правилно проф. Брезински ратува и за простичко и нормално човешко изразяване, не се примирява с бъбривостта, фразьорството, празнодумството, с т.нар. логореен екстаз.

Полезно помагало и за журналисти

Тревожи се за обедняването на българското слово "като осланена наесен гора", възмущава се от нехайството в речевата дейност, припомня ни думите на акад. Балан: "мнозина немарят за езика си". Не подминава и натиска на ужасния езиков баласт, който нахлу с глобализацията, и все по-страшното латинизиране на кирилската графика.

Така "уроците" на видния езиковед в книга се превръщат в полезно помагало за студенти, за ученици, за журналисти, а и за всеки, който иска да обогати езиковата си култура. А според мен това четиво трябва да е задължително за политиците. Добре ще е те да "входират" (неологизъм на Искра Фидосова) книгата в библиотеката си.

Но за някои от тях май е късно - диалектните им дефекти са непреодолими като у депутата Иван Иванов, шампион по диалектна редукция: "нИ можИ да бъдИ". Изговорът "можеме", "правиме", "работиме" се разнася като зараза.

Неправилното произнасяне на глаголите от първо спрежение мн.ч. се разпростира в говоренето на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, на почти всички министри и на депутатите с малки изключения. От парламентарната трибуна (най-често от русофоби!) се налагат досадните русизми "болшинство", "считам", "удачно", "касае" и др.

Две от заглавията на проф. Брезински: "Болшинството счита за удачно" и "Всичко все се касае" напомнят за битката му с тях. Стана ясно, че 65 на сто от политиците не владеят бройната форма, за което учениците получат двойки. Но за думата "пари" бройна форма няма.

В книгата на проф. Брезински попаднах на казаното от Христо Радевски преди доста години. То е в сила и днес: "Неправилно пишещи и говорещи у нас наспорил Бог, но вслушващите се в правилни препоръки май рядко, рядко ще се видят". Така е, но нищо не може да възпре възрожденеца от Златарица, сега новоселянин, да продължи да стои на своя езиков пост. На ползу роду!


 

Сподели в
 

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“.

14.11.2019/09:04

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки