Начало
 
 

Езиковедът проф. д-р Стефан Брезински

30.05.2012 /17:32 | Автор : Тодор Коруев | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стефан Брезински имаше седмична рубрика в “Труд”, но новото ръководство му я спря. Изпишете фамилията му в търсачката на сайта на СБЖ:

Получих съобщение, че имам пратка от Ново село. Кой ли ще ми пише от полигона „Ново село”! Знаете, че за да имат там американците „питейна и непитейна вода”, България пожертва над 86 дка гора и ще похарчи 82 000 лева.

Досетих се, че писмото ще да е от Ново село, Видинско, там избяга от столичната суматоха проф. д-р Стефан Брезински. Така и излезе: в пощенския плик бе новата му книга "Българска реч и писмо" (изд. "Изток-Запад").

С автограф от автора: "На Тодор Коруев - приобретател на най-дългата абревиатура, която ми подари - за добър спомен!"

Моят някогашен преподавател написа, че сред абревиатурите, тези "чудни и дивни езикови плодове", нашенският рекорд е от 8 главни букви: ЗПИЛЗВДД. Това "отроче на дълбоката юридическа мисъл" е "Закон за публичност на имуществените лица, заемащи висши държавни длъжности".

Но оказа се, че рекордът е подобрен, и побързах да съобщя на учителя си за откритието. А то е КРДОПБГДСРСБНА с цели 14 главни букви. Такова е безумното название на прословутата комисия по досиетата, чието пълно име е безсмислено да изписвам по много причини.

Езиковедът е първо патриот

Проф. Стефан Брезински е учен езиковед, който отдавна е приел не само като сладко задължение, а и като патриотичен акт да ни съветва по практически езикови въпроси. Така той е продължител на делото на акад. Александър Теодоров-Балан и проф. д-р Любомир Андрейчин и е сред най-активните в тази апостолска дейност.

И тя се оценява от неговите читатели: поетът Валери Петров го поздравява с писмо, проф. Огнян Герджиков събира неговите публикации от вестниците, Георги Йорданов дори ги подвързва в специална папка... Умните хора са взискателни към езиковата си култура, защото са убедени, че тя е неотменна част от общата култура, те са разбрали, че родният език се овладява цял живот.

Знаят още, че "от калпавия език произтичат множество неприятности". Така че "уроците" в бележките на проф. Брезински са повече от полезни, стига да не ги подминаваме. Още повече че тестовете му се четат леко, написани са с публицистична страст и с тънка ирония, авторът им умее да обясни ясно и достъпно и най-сложните лингвистични термини.

От всички езиковеди проф. Брезински е най-близко до журналистиката не само затова, че преподава дълги години журналистическа стилистика, но и защото не се умори да наблюдава всекидневно езика в печата и в електронните медии.

Сборникът "Българска реч и писмо" е от 6 части: "Изговорни проблеми", "Думи, словосъчетания, изречения", "Наше и чуждо в езика ни", "Устойчиви конструкции", "Правопис, пунктуация" и "Лингвистичен микс". Освен препоръките да говорим и пишем правилно проф. Брезински ратува и за простичко и нормално човешко изразяване, не се примирява с бъбривостта, фразьорството, празнодумството, с т.нар. логореен екстаз.

Полезно помагало и за журналисти

Тревожи се за обедняването на българското слово "като осланена наесен гора", възмущава се от нехайството в речевата дейност, припомня ни думите на акад. Балан: "мнозина немарят за езика си". Не подминава и натиска на ужасния езиков баласт, който нахлу с глобализацията, и все по-страшното латинизиране на кирилската графика.

Така "уроците" на видния езиковед в книга се превръщат в полезно помагало за студенти, за ученици, за журналисти, а и за всеки, който иска да обогати езиковата си култура. А според мен това четиво трябва да е задължително за политиците. Добре ще е те да "входират" (неологизъм на Искра Фидосова) книгата в библиотеката си.

Но за някои от тях май е късно - диалектните им дефекти са непреодолими като у депутата Иван Иванов, шампион по диалектна редукция: "нИ можИ да бъдИ". Изговорът "можеме", "правиме", "работиме" се разнася като зараза.

Неправилното произнасяне на глаголите от първо спрежение мн.ч. се разпростира в говоренето на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, на почти всички министри и на депутатите с малки изключения. От парламентарната трибуна (най-често от русофоби!) се налагат досадните русизми "болшинство", "считам", "удачно", "касае" и др.

Две от заглавията на проф. Брезински: "Болшинството счита за удачно" и "Всичко все се касае" напомнят за битката му с тях. Стана ясно, че 65 на сто от политиците не владеят бройната форма, за което учениците получат двойки. Но за думата "пари" бройна форма няма.

В книгата на проф. Брезински попаднах на казаното от Христо Радевски преди доста години. То е в сила и днес: "Неправилно пишещи и говорещи у нас наспорил Бог, но вслушващите се в правилни препоръки май рядко, рядко ще се видят". Така е, но нищо не може да възпре възрожденеца от Златарица, сега новоселянин, да продължи да стои на своя езиков пост. На ползу роду!


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки