Начало
 
 

Свободни ли сме, като говорим за свободата на словото?

11.06.2012 /11:54 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейският парламент в Брюксел организира миналата седмица семинар за медийната свобода в България, но инициативата и реализацията е на групата на либералите и демократите АЛДЕ, посочва към анализ колежката. И още:

Нормално е да се предположи,че в дъното на предложението за подобно събитие стоят наши евродепутати, принадлежащи към тази група. По-малко известно е, че такива семинари са правени и за други страни, в т.ч. Унгария.

И винаги опозиционните партии са тези, които настояват за дебати по въпросите за свободата на словото и ролята на медиите в обществения живот, особено при наличие на обвинения за авторитарно управление.

По вече традиционен български обичай събитието в Европарламента бе съпроводено от скандални изказвания у нас, гневни изблици на представители на основни медийни групи в страната, журналисти не пестят епитети и словоизлияния, което отново разделя не само гилдията, но и обществото, а целите и постиженията на иначе полезната дискусия се загубват в мъглата от противоречива информация:

Кой кого канил, защо не поканил тези, а онези, кой е казал това или онова, защо само едната медийна група, този по-доказан ли е като журналист от другия, защо е поканен този „слугинаж”, а не известният еди-кой си и т.н.

Има нещо гнило, но и наивно

„Проблемът със свободата на медиите в България буди тревога” , казва на този форум европейският комисар по телекомуникации и медии Нели Крус, а това вече е доказателство,че има наистина „нещо гнило в Дания” - т.е. в България.

И както и да запушват с гърдите и словото си някои журналисти оръдията на двата враждуващи медийни съюза у нас, не може да се скрие, че защитата на основните ценности като свобода на словото минава и през такива професионални дебати - при положение, че искаме да „отлепим” от незавидното 78-о място, което са ни определили международни организации при класацията за свободни медии и слово.

Явно има проблем, явно се търсят пътища за преодоляването му, явно дълбоко в себе си всеки журналист знае цената на собственото си достойнство или продажност, явно професионализмът вече се цени само ако изпълняваш задоволително исканото или внушаваното от собственик/началник.

При това положение да се говори за прозрачност и качествена разследваща журналистика е просто наивност. Отдавна е известно,че във факултета по журналистика младите предпочитат специалността PR, а истинската журналистика, онази, която ни оставиха в наследство бележити български публицисти, няма качествени попълнения.

Цензурата е налице

Значи проблемът ще се задълбочава, ако нещо радикално не се промени. Въпросът е дали все още сме в състояние да го направим. Присъствалите на дебатите в Брюксел журналисти са казали, че професията страда и заради качествата на политиците, ниската като ниво опозиционност, че медиите се занимават с почистването на страната, което не е тяхна работа, а не с „темите на деня”.

Остават настрана темите, които биха съдействали да се излезе от кризата в икономиката и се преодолее рухването на ценностната ни система, че цензурата е факт, който никой не смее да признае, че медиите в провинцията са по-уязвими при отстояването на свободното слово.

На практиката има теми, които изобщо не присъстват в обществените дебати в печатните и електронни медии, но са жизнено важни за оцеляването на гражданското общество. В Брюксел не се спомена, че аналитична и разследваща журналистика почти не се прави, а всичко е един информационен поток, който залива все по-намаляващите читатели и зрители, които, съзнателно или не, биват ориентирани към „жълтините” в медиите.

Май нищо ново не са казали колегите, които са били удостоени с честта да ни представляват. Тревожното е,че дискусията  се прави в Брюксел, т.е. търси се съдействието на Европа, за да се предприемат сериозни мерки и да се гарантира прозрачността на нашите медии, да се проучи въпросът с финансирането.

ЕС ли да плаща за разследващи материали

По този начин на висок глас се казва, че и в България, както и в някои други страни като Унгария, медиите са в ръцете на малка група хора и по тази причина информациите могат силно да се манипулират, че обективността на журналистите е поставена под въпрос, че собствеността влияе на разпространението.

Спомена се, че медиите често лобират, а не изразяват свободна воля, че в замяна на финансова сигурност има изкривяване на медийния пазар, че се наблюдава монопол, който заглушава и малкото останали свободни медии,че репортерите правят това, което им се задава от техните началници, които по-често не са журналисти, че в частните медии не можеш да се оплачеш и т.н.

Но ако се финансира разследваща журналистика с пари от ЕС, това ще реши ли проблемите на гилдията? Това предложение е било обсъждано и прието като ценно, но като знаем как се „финансира” със средства на ЕС у нас, дали ще получим резултат, който да е от полза за обществото и ще стимулира професионалната дейност на колегите за изпълнение на основната ни роля да информираме свободно хората за всичко, което се случва „по света и у нас”?

Това,че Ги Верхофстат, председател на групата на АЛДЕ, е посочил, че се отнася еднакво към темата за медийната свобода, независимо за коя страна става въпрос, дали ще ни гарантира бъдеща подобрена прозрачност и ще ликвидира сливането на олигархичен капитал с медии?

Има дебати - там в Европа

Тук се караме защо не всички са били там, в Брюксел, сякаш не може и тук да се дискутират тези теми, да се дадат предложения как да се излезе от ситуацията. Защото ситуация има, ама никой вместо нас не може да я промени.

В Европа могат да й дадат гласност, но ако тук няма дискусии, няма изказвания срещу установеното положение с медиите, каузата е загубена. Ще си остане „всяка жаба за свой си крак”, а хората ще запеят „Обичам България, но мразя държавата”, както пеят „Дим да ме няма, стягам багажа”.


 

Сподели в
 

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

Радио Видин е отличено от Фондация "Глобални библиотеки" в категория регионална медия, за принос в поставянето и разработването на теми за проблемите, свързани с развитието на обществените библиотеки.

09.11.2019/09:06

Фотоизложба на БНТ - Варна разказва за събитията в крайморския град в дните след 10 ноември 1989 г. Експозицията е открита в галерията на Регионалния телевизионен център.

08.11.2019/09:05

Сръбският президент Александър Вучич се наложи да използва страничен вход, за да влезе в сградата на обществената телевизия РТС в Белград, тъй като главният вход бе блокиран от демонстранти, съобщи Ройтерс.

07.11.2019/09:04

На хората вече не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, казва в интервю известната разследваща журналистка Генка Шикерова. Откакто бе уволнена от "Нова" на Домусчиев, Шикерова е безработна.

06.11.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки