Начало
 
 

Свободни ли сме, като говорим за свободата на словото?

11.06.2012 /11:54 | Автор : Зорница Илиева | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейският парламент в Брюксел организира миналата седмица семинар за медийната свобода в България, но инициативата и реализацията е на групата на либералите и демократите АЛДЕ, посочва към анализ колежката. И още:

Нормално е да се предположи,че в дъното на предложението за подобно събитие стоят наши евродепутати, принадлежащи към тази група. По-малко известно е, че такива семинари са правени и за други страни, в т.ч. Унгария.

И винаги опозиционните партии са тези, които настояват за дебати по въпросите за свободата на словото и ролята на медиите в обществения живот, особено при наличие на обвинения за авторитарно управление.

По вече традиционен български обичай събитието в Европарламента бе съпроводено от скандални изказвания у нас, гневни изблици на представители на основни медийни групи в страната, журналисти не пестят епитети и словоизлияния, което отново разделя не само гилдията, но и обществото, а целите и постиженията на иначе полезната дискусия се загубват в мъглата от противоречива информация:

Кой кого канил, защо не поканил тези, а онези, кой е казал това или онова, защо само едната медийна група, този по-доказан ли е като журналист от другия, защо е поканен този „слугинаж”, а не известният еди-кой си и т.н.

Има нещо гнило, но и наивно

„Проблемът със свободата на медиите в България буди тревога” , казва на този форум европейският комисар по телекомуникации и медии Нели Крус, а това вече е доказателство,че има наистина „нещо гнило в Дания” - т.е. в България.

И както и да запушват с гърдите и словото си някои журналисти оръдията на двата враждуващи медийни съюза у нас, не може да се скрие, че защитата на основните ценности като свобода на словото минава и през такива професионални дебати - при положение, че искаме да „отлепим” от незавидното 78-о място, което са ни определили международни организации при класацията за свободни медии и слово.

Явно има проблем, явно се търсят пътища за преодоляването му, явно дълбоко в себе си всеки журналист знае цената на собственото си достойнство или продажност, явно професионализмът вече се цени само ако изпълняваш задоволително исканото или внушаваното от собственик/началник.

При това положение да се говори за прозрачност и качествена разследваща журналистика е просто наивност. Отдавна е известно,че във факултета по журналистика младите предпочитат специалността PR, а истинската журналистика, онази, която ни оставиха в наследство бележити български публицисти, няма качествени попълнения.

Цензурата е налице

Значи проблемът ще се задълбочава, ако нещо радикално не се промени. Въпросът е дали все още сме в състояние да го направим. Присъствалите на дебатите в Брюксел журналисти са казали, че професията страда и заради качествата на политиците, ниската като ниво опозиционност, че медиите се занимават с почистването на страната, което не е тяхна работа, а не с „темите на деня”.

Остават настрана темите, които биха съдействали да се излезе от кризата в икономиката и се преодолее рухването на ценностната ни система, че цензурата е факт, който никой не смее да признае, че медиите в провинцията са по-уязвими при отстояването на свободното слово.

На практиката има теми, които изобщо не присъстват в обществените дебати в печатните и електронни медии, но са жизнено важни за оцеляването на гражданското общество. В Брюксел не се спомена, че аналитична и разследваща журналистика почти не се прави, а всичко е един информационен поток, който залива все по-намаляващите читатели и зрители, които, съзнателно или не, биват ориентирани към „жълтините” в медиите.

Май нищо ново не са казали колегите, които са били удостоени с честта да ни представляват. Тревожното е,че дискусията  се прави в Брюксел, т.е. търси се съдействието на Европа, за да се предприемат сериозни мерки и да се гарантира прозрачността на нашите медии, да се проучи въпросът с финансирането.

ЕС ли да плаща за разследващи материали

По този начин на висок глас се казва, че и в България, както и в някои други страни като Унгария, медиите са в ръцете на малка група хора и по тази причина информациите могат силно да се манипулират, че обективността на журналистите е поставена под въпрос, че собствеността влияе на разпространението.

Спомена се, че медиите често лобират, а не изразяват свободна воля, че в замяна на финансова сигурност има изкривяване на медийния пазар, че се наблюдава монопол, който заглушава и малкото останали свободни медии,че репортерите правят това, което им се задава от техните началници, които по-често не са журналисти, че в частните медии не можеш да се оплачеш и т.н.

Но ако се финансира разследваща журналистика с пари от ЕС, това ще реши ли проблемите на гилдията? Това предложение е било обсъждано и прието като ценно, но като знаем как се „финансира” със средства на ЕС у нас, дали ще получим резултат, който да е от полза за обществото и ще стимулира професионалната дейност на колегите за изпълнение на основната ни роля да информираме свободно хората за всичко, което се случва „по света и у нас”?

Това,че Ги Верхофстат, председател на групата на АЛДЕ, е посочил, че се отнася еднакво към темата за медийната свобода, независимо за коя страна става въпрос, дали ще ни гарантира бъдеща подобрена прозрачност и ще ликвидира сливането на олигархичен капитал с медии?

Има дебати - там в Европа

Тук се караме защо не всички са били там, в Брюксел, сякаш не може и тук да се дискутират тези теми, да се дадат предложения как да се излезе от ситуацията. Защото ситуация има, ама никой вместо нас не може да я промени.

В Европа могат да й дадат гласност, но ако тук няма дискусии, няма изказвания срещу установеното положение с медиите, каузата е загубена. Ще си остане „всяка жаба за свой си крак”, а хората ще запеят „Обичам България, но мразя държавата”, както пеят „Дим да ме няма, стягам багажа”.


 

Сподели в
 

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки