Начало
 
 

Иван Тодоров: Езикова хулиганщина блъска и чупи

13.06.2012 /09:44 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Има хора, за които умора няма. На тая тема има и пословица, веднага ще се сетите за нея. Твърди се също така, че – спънете ли се нейде веднъж – трябва следващия път да внимавате. Да се оглеждате повечко, да си отваряте очите на четири, да сте по-предпазливи.

Така правят разумните. Инатчийското повтаряне, потретяне на грешките обаче е необяснимо. Което не му пречи – всеки ден! – да показва, че сякаш ще надживее и свършека на света.

Ето примери от вестникарския ни занаят

Най-напред: по-безобиден: Репортерка от Би Ти Ви Мария Ванкова информира, че еди какво си било свършено „на 100 процента“.

Тоя паразит ще е жив и след кончината и на най-жилавия родопски столетник. „На 100 процента“, та „на 100 процента“. Защо? Вместо примерно „Работата бе изцяло завършена/ свършена“. Не знам. Сигурно, ако някой я попита, няма да може да обясни и Мария Ванкова.

Нейна колежка от същата телевизия – Райна Зайкова, запомних пък от кореспонденция, в която сподели, че при едно бедствие всички стъкла били „изпотрошЕни“. С ударение на третата сричка. Така се говори в махалата, вкъщи, на улицата, но не и в телевизия, която излъчва в националния ефир, в цяла България.

Настройвам транзистора си на честотата на програма „Христо Ботев“ от Българското национално радио. Любимото ми предаване – „Артефир“. И – изведнъж: „Читателите ще се сблъскат в списание „Гранта“ с имена като...“ Защо трябва да се блъскат, защо мирно не се срещнат и порадват един на друг?

Вероятно защото това е ехо от тъй модния напоследък тътен на агресивното, крещящото писане и говорене, привличащи с цената на всичко вниманието на читатели, слушатели, зрители. И защо „с имена като...“? А не направо с Х., с У.? Всеки – не само хората на изкуството – е неповторим. Може да прилича на някого, но никога не е същият.

Пак Би Ти Ви:

Оттам се чува как „течат ремонти“ (вместо правилното „текат“, защото водата тече, а ремонтите „се правят“). Идат минутите и на представящия прогнозата за времето синоптик Емил Чолаков. Енергичен, усмихнат, със стремеж да бъде оригинален. Но и оригиналниченето е добре да се прави с мяра.

Мине ли се отвъд нея, прозвучават следните странни фрази: „Времето утре се залетява (?)“ и затова „организирайте си някакви планини (??)“ – съвет да отидете на излет в планината, а въпросителните са мои...

Хубаво, ще ида. Но и по пустите стръмни кози пътеки почудата от споделеното тъй и няма да ме остави.


 

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки