Начало
 
 

250 години на „История славеноболгарская”

19.06.2012 /20:38 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От днес до края на годината на територията на цялата ни държава ще се честват 250 години на „История Славеноболгарская”.

Националните чествания започнаха с мощния камбанен звън на „Александър Невски”, а отци от катедралата и част от митрополитите отдадоха църковната почит към преподобния отец Паисий, приканиха миряните към достойни дела в чест на своя велик Будител, а БАН откри академично честване с послание за непреходност на целите и идеите на Паисий Хилендарски.

Големият салон на БАН е препълнен с достолепни академици и професори без студентите си, духовници, тук-там лица с младежко излъчване и камери, които са насочени преди всичко към официалните гости.

Тържествата са под патронажа на Президента на България, а на академичното честване той е представен от вицепрезидентката г-жа Попова.

Наистина пестеливо, но стойностно е подреден подиумът - икона с лика на преподобния отец Паисий и една камбана, чийто звън сякаш кънти в душите ни.

Камерна формация с диригент Йосиф Герджиков нарушава тишината с църковно-славянски песнопения, които просълзяват присъстващите, а мощният глас на Иван Налбантов гръмовно кънти със стиховете на Вазов, посветени на Паисий, от нашата незабравима „Епопея на забравените”.

Непреходни слова,толкова актуални за времето, в което живеем, че аплаузите на хората в залата дълго не стихват.

„ … А от днес нататък българският род история има и става народ” отново ни кара да се чувстваме горди. Защото „ и ний сме дали нещо на света...” и сме се учили на гордост точно от тази малка книжица „История славеноболгарская”.

Приветствие има и от акад. Стефан Додунеков, новият председател на БАН, който не пропуска да подчертае, че тази История е променила българското мислене и постави всъщност основите на модерна България.

Написана просто, тя преодолява столетия и притежава огромен идеологически потенциал. Превеждана е в чужбина и е давана за пример как се съхраняват традиции в тежки условия и как се запазват за поколенията културни паметници, поддръжници на национален дух.

Самият факт,че още през 1914 година първи проф.Йордан Иванов издава „История славеноболгарская”, а след него проф.Иван Шишманов, проф. Боян Пенев, проф.Кирил Топалов и др., все колоси в нашата наука, събират непрекъснато нови факти около Историята и нейния автор, допълват данните и анализират ролята и значението й, говори,че тя е онзи камък, който е в основата на исторически градеж на държавата ни.

Приветствието на вицепрезидента Попова е в духа на новия път, който е поела България след появата на Историята. Това е значимо кръстопътно дело, мощен тласък на цял исторически период и мотивация на общество и народ за намиране на пътя към себеутвърждаването.

Основният доклад на академичното честване е на проф. Кирил Топалов, който не веднъж повтаря,че Паисий е пробудил народа за нов духовен и спасителен живот, който е обединил народа и го е извадил от анонимността в загнилата османска робия, където са живели много народи, но без права и знания за род и чест.

Стон, огорчение, а не омраза и упрек е онова „О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин...”Достойнството на един народ се мери с политически,но по-скоро с културните му висоти, а Историята е именно това-висота в нашата наука и култура, манифест за пробуждане.

Толкова думи на признателност, толкова знания за неговата история, но някак липсват точно младите, тези, които точно сега трябва да поемат в свои ръце делото му, защото времената отново изискват единение и обща цел на народа ни, за да го има и в бъдеще.

Дали ще успеят да се докоснат до Паисий и неговата История, за да дадат кураж на обществото не само за оцеляване, а за възходящо развитие? До края на годината има време, може би ще се включат активно не само в честванията, но и в прилагането на идеите му точно сега, в нашето време.
 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки