Начало
 
 

Иван Тодоров: И вестникарите са част от нас

06.07.2012 /10:51 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нарочно изчаках да мине около седмица след решението на софийската община да определя „периметри“ и да събира такси от продавачите на вестници по столичните кръстовища. Исках да видя кой и как ще реагира на тоя дълбокомислен ход.

И вече знам. Чудесно знам и как се чувстват хората, които продават вестници и списания в ламаринени будки при минус 20 градуса зиме и при плюс 40 лете.

Имах (и, слава Богу!, все още имам приятел, който се занимава няколко години с такава търговия). Тия люде е добре, че – поне засега – са на друг режим.

Няма да забравя никога обаче как в средата на 90-те мъж на 50-тина години, с очила-лупи, по 12 диоптъра всяка, стоеше по 3-4 часа до свършването на вестниците, които му бяха дали да продава, на открито, на 10-ина м от пресечката на софийските улици „Братя Бъкстон“ и „Вихрен“.

Говорехме, докато чаках тролейбус или автобус. Лекарите въобще му забранявали работата при студ, очите му сълзяха неспирно, но нямаше избор – така, на открито, вадеше соления хляб за себе си и семейството си...

В прахоляка и отровните газове

После дойде и вълната на продавачите, облечени с рекламни елечета от различните редакции. Няколко часа сутрин – в прахоляка и отровните газове от ауспуфите на колите, няколко часа и привечер – в киша, в дъжд, в преспите и под пръските на кашата от луга и сняг, изстрелвана от гумите на хукналите към следващия светофар автомобили, автобуси,тролеи. Ден след ден, всеки ден.

Сега тия хора трябва да плащат такси. Били в София 50-60 човека. И общият приход от таксите щял да възлезе на около 1000 (хиляда) лева. Месечно. Печалба и приход в хазната – велики! Хрумването е на заместник-кмета по финансите. Общината има и заместник-кмет по образованието и културата (той мълчи по темата като мишка, зърнала котка), а върховната благословия за всичко, естествено, е дадена от кметицата г-жа Фандъкова.

Тия 1000 лева са вероятно третина от заплатата й. И един учител, какъвто е тя, не би трябвало и да помисля да ги взема от несретници. Не отива на морала на тая нарицателна с блогородстовото си професия.

Не би трябвало, но може

И никой – с изключение на колежката Десислава Колева от вестник „Стандарт“ – не рече и „гък“, не се появи протест, не се изрази отношение. Ни от Съюза на издателите в България. Ни от многобройните медийни коалиции, на които при други случаи устите не може да затворите. Замълча БНР. Спотаи се и БНТ. Ни звук и от БТА.

Пука им (понеже говорим за улична търговия, не ме корете , моля, за тоя тротоарен израз) на жилетките за някакви си продавачи на вестници. Тяхната стока – агенционната, телевизионната, е ефирна, виртуална. А тяхната философия е бакалска: който има грижи – да си търси начин да се оправя.

Дали ще последва примера им и Съюзът на българските журналисти? За да го направи, са необходими едно аргументирано протестно писмо до Общината и настойчивост. До отмяна на нелепицата.

Вестникарите край светофарите са част от гилдията ни. Нищо че не са членове на съюза. Дължим им подкрепата си като хора. Защото който се прави, че не вижда огъня в двора на съседа си, да не се чуди когато никой не се появи да му помогне, слети ли го и него някаква беда.

Свързани:    София взема на босия вестникар цървулите

Столичната община - започва да си събира парите. Даже ще облага с такса незаконни дейности. Разносвачи на вестници? Ще плащат! Главният архитект ще им определи и „схема на движение”.
Дата: 04.07.2012 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки