Начало
 
 

Иван Тодоров: И вестникарите са част от нас

06.07.2012 /10:51 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нарочно изчаках да мине около седмица след решението на софийската община да определя „периметри“ и да събира такси от продавачите на вестници по столичните кръстовища. Исках да видя кой и как ще реагира на тоя дълбокомислен ход.

И вече знам. Чудесно знам и как се чувстват хората, които продават вестници и списания в ламаринени будки при минус 20 градуса зиме и при плюс 40 лете.

Имах (и, слава Богу!, все още имам приятел, който се занимава няколко години с такава търговия). Тия люде е добре, че – поне засега – са на друг режим.

Няма да забравя никога обаче как в средата на 90-те мъж на 50-тина години, с очила-лупи, по 12 диоптъра всяка, стоеше по 3-4 часа до свършването на вестниците, които му бяха дали да продава, на открито, на 10-ина м от пресечката на софийските улици „Братя Бъкстон“ и „Вихрен“.

Говорехме, докато чаках тролейбус или автобус. Лекарите въобще му забранявали работата при студ, очите му сълзяха неспирно, но нямаше избор – така, на открито, вадеше соления хляб за себе си и семейството си...

В прахоляка и отровните газове

После дойде и вълната на продавачите, облечени с рекламни елечета от различните редакции. Няколко часа сутрин – в прахоляка и отровните газове от ауспуфите на колите, няколко часа и привечер – в киша, в дъжд, в преспите и под пръските на кашата от луга и сняг, изстрелвана от гумите на хукналите към следващия светофар автомобили, автобуси,тролеи. Ден след ден, всеки ден.

Сега тия хора трябва да плащат такси. Били в София 50-60 човека. И общият приход от таксите щял да възлезе на около 1000 (хиляда) лева. Месечно. Печалба и приход в хазната – велики! Хрумването е на заместник-кмета по финансите. Общината има и заместник-кмет по образованието и културата (той мълчи по темата като мишка, зърнала котка), а върховната благословия за всичко, естествено, е дадена от кметицата г-жа Фандъкова.

Тия 1000 лева са вероятно третина от заплатата й. И един учител, какъвто е тя, не би трябвало и да помисля да ги взема от несретници. Не отива на морала на тая нарицателна с блогородстовото си професия.

Не би трябвало, но може

И никой – с изключение на колежката Десислава Колева от вестник „Стандарт“ – не рече и „гък“, не се появи протест, не се изрази отношение. Ни от Съюза на издателите в България. Ни от многобройните медийни коалиции, на които при други случаи устите не може да затворите. Замълча БНР. Спотаи се и БНТ. Ни звук и от БТА.

Пука им (понеже говорим за улична търговия, не ме корете , моля, за тоя тротоарен израз) на жилетките за някакви си продавачи на вестници. Тяхната стока – агенционната, телевизионната, е ефирна, виртуална. А тяхната философия е бакалска: който има грижи – да си търси начин да се оправя.

Дали ще последва примера им и Съюзът на българските журналисти? За да го направи, са необходими едно аргументирано протестно писмо до Общината и настойчивост. До отмяна на нелепицата.

Вестникарите край светофарите са част от гилдията ни. Нищо че не са членове на съюза. Дължим им подкрепата си като хора. Защото който се прави, че не вижда огъня в двора на съседа си, да не се чуди когато никой не се появи да му помогне, слети ли го и него някаква беда.

Свързани:    София взема на босия вестникар цървулите

Столичната община - започва да си събира парите. Даже ще облага с такса незаконни дейности. Разносвачи на вестници? Ще плащат! Главният архитект ще им определи и „схема на движение”.
Дата: 04.07.2012 

Сподели в
 

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“.

14.11.2019/09:04

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки