Начало
 
 

За едно писмо и спойката между интелектуалците

11.07.2012 /21:00 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жегите у нас поставиха рекорд за Гинес, съобщават обилно медиите ни. Тема, която пряко засяга гражданството. Жега има и сред общността на т.н. интелектуалци, един изчезващ вид или просто уморени и отчаяни от събитията у нас мислещи хора.

Малцина от тях все още се вълнуват от съдбата на това или онова, което е било същност на духовния живот, личен или на нацията, други махат отекчено с ръка, но страдат самотно, а младите хора прагматично се ровят в интернет и там намират онази среда, която им липсва в живота. Истинска?


Гилдията на журналистите зае позата на щраус, който няма намерение да извади главата от пясъка, защото поръчките гарантират повече от оцеляване. PR-рите са „черешката на тортата” и нямат угризения относно начина на заработване.

Тези дни най-после гласно се разбра, че и социолозите са в кюпа на поръчковите манипулатори, което естествено не минава без пореден скандал.

Блогърите, които си позволяват да информират за изпълнението на някакви обещания, които по принцип никой не помни, а още по-малко чете, се оказват гости на най-високото ниво в държавата ни и на свой ред са информирани за намерения и решения. Които на секундата стигат до гражданството, което все още гледа телевизия.

Защото вестници все по-малко се четат. За разлика от германците, най-проспериращата икономически в момента нация в Европа.

Оказва се, че тези дисциплинирани хора продължават да предпочитет да четат вестници и оттам да научават новините. Ние отдавна нямаме доверие ни на вестници, ни на телевизии, влизаме в интернет, за да си говорим, а чувствата вече изразяваме чрез „кликване”.

На този фон някак дон-кихотовски звучи писмото на г-н Друмев до министъра на културата.

Легендарният директор на НДК, познат на всички и спорен като всяка извисила се личност, освободен от задължения по нашенски, не е издържал като вижда сриването на култовия ни национален център.

Каквото и да се казва, както и да се коментира, НДК си е гордост за нашата култура, защото даде подслон на най-извисените наши постижения в тази област, както и вече десетилетия ни дава възможност да слушаме,гледаме, пипнем онова от световната култура, което можем да си позволим. Често това е най-доброто в момента.

Може и да не центъра „Помпиду” или Метрополитън, но там слушахме и гледахме Караян, Карерас, помним нашия Чакъров и някои страдаме, че вече година не слушаме концертите под диригентството на Емил Табаков.

Дали този зов за помощ и предупреждение на бившия директор на НДК ще бъде чут, дали имат основание подозренията му, дали „приятелят”- министър е онзи от други времена, не е ясно.

Въпросът е по-скоро във факта,че нещо дълбоко се обърка в духовния ни живот, изчезна не само спойката между хората, в т.ч. интелектуалците, а се появиха и процеси на целенасочена манипулация, което няма как да не се отрази на устоите на нацията.

И е без значение дали се прави, за да се маскират други икономически процеси или за да се прикрият причините за пренасочване на парични потоци или ценови шокове.

Народът е преживял и по-трудни времена, но не е позволявал да се срине духът му. Затова е оцелявал, а сега, в ЕС и при повече възможности за развитие, някак подтискащо действат процеси, които гарантират поредна порция негативизъм сред мислещите хора.

Може би този път те ще се досетят, че общество не е празна дума,че дори и в жегите, реакция трябва да има, защото повечето сме чели Оруел, но никой не си е представял,че ще се наложи да изразходва енергия, за да се противопоставя на елементарни по същността си деяния.

Добре е, че се дава гласност,че ще се провокира дискусия. Може и да има ефект.

Някога се пееше „Не всичко е пари, приятелю....”

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки