Начало
 
 

За едно писмо и спойката между интелектуалците

11.07.2012 /21:00 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жегите у нас поставиха рекорд за Гинес, съобщават обилно медиите ни. Тема, която пряко засяга гражданството. Жега има и сред общността на т.н. интелектуалци, един изчезващ вид или просто уморени и отчаяни от събитията у нас мислещи хора.

Малцина от тях все още се вълнуват от съдбата на това или онова, което е било същност на духовния живот, личен или на нацията, други махат отекчено с ръка, но страдат самотно, а младите хора прагматично се ровят в интернет и там намират онази среда, която им липсва в живота. Истинска?


Гилдията на журналистите зае позата на щраус, който няма намерение да извади главата от пясъка, защото поръчките гарантират повече от оцеляване. PR-рите са „черешката на тортата” и нямат угризения относно начина на заработване.

Тези дни най-после гласно се разбра, че и социолозите са в кюпа на поръчковите манипулатори, което естествено не минава без пореден скандал.

Блогърите, които си позволяват да информират за изпълнението на някакви обещания, които по принцип никой не помни, а още по-малко чете, се оказват гости на най-високото ниво в държавата ни и на свой ред са информирани за намерения и решения. Които на секундата стигат до гражданството, което все още гледа телевизия.

Защото вестници все по-малко се четат. За разлика от германците, най-проспериращата икономически в момента нация в Европа.

Оказва се, че тези дисциплинирани хора продължават да предпочитет да четат вестници и оттам да научават новините. Ние отдавна нямаме доверие ни на вестници, ни на телевизии, влизаме в интернет, за да си говорим, а чувствата вече изразяваме чрез „кликване”.

На този фон някак дон-кихотовски звучи писмото на г-н Друмев до министъра на културата.

Легендарният директор на НДК, познат на всички и спорен като всяка извисила се личност, освободен от задължения по нашенски, не е издържал като вижда сриването на култовия ни национален център.

Каквото и да се казва, както и да се коментира, НДК си е гордост за нашата култура, защото даде подслон на най-извисените наши постижения в тази област, както и вече десетилетия ни дава възможност да слушаме,гледаме, пипнем онова от световната култура, което можем да си позволим. Често това е най-доброто в момента.

Може и да не центъра „Помпиду” или Метрополитън, но там слушахме и гледахме Караян, Карерас, помним нашия Чакъров и някои страдаме, че вече година не слушаме концертите под диригентството на Емил Табаков.

Дали този зов за помощ и предупреждение на бившия директор на НДК ще бъде чут, дали имат основание подозренията му, дали „приятелят”- министър е онзи от други времена, не е ясно.

Въпросът е по-скоро във факта,че нещо дълбоко се обърка в духовния ни живот, изчезна не само спойката между хората, в т.ч. интелектуалците, а се появиха и процеси на целенасочена манипулация, което няма как да не се отрази на устоите на нацията.

И е без значение дали се прави, за да се маскират други икономически процеси или за да се прикрият причините за пренасочване на парични потоци или ценови шокове.

Народът е преживял и по-трудни времена, но не е позволявал да се срине духът му. Затова е оцелявал, а сега, в ЕС и при повече възможности за развитие, някак подтискащо действат процеси, които гарантират поредна порция негативизъм сред мислещите хора.

Може би този път те ще се досетят, че общество не е празна дума,че дори и в жегите, реакция трябва да има, защото повечето сме чели Оруел, но никой не си е представял,че ще се наложи да изразходва енергия, за да се противопоставя на елементарни по същността си деяния.

Добре е, че се дава гласност,че ще се провокира дискусия. Може и да има ефект.

Някога се пееше „Не всичко е пари, приятелю....”

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки