Начало
 
 

За едно писмо и спойката между интелектуалците

11.07.2012 /21:00 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жегите у нас поставиха рекорд за Гинес, съобщават обилно медиите ни. Тема, която пряко засяга гражданството. Жега има и сред общността на т.н. интелектуалци, един изчезващ вид или просто уморени и отчаяни от събитията у нас мислещи хора.

Малцина от тях все още се вълнуват от съдбата на това или онова, което е било същност на духовния живот, личен или на нацията, други махат отекчено с ръка, но страдат самотно, а младите хора прагматично се ровят в интернет и там намират онази среда, която им липсва в живота. Истинска?


Гилдията на журналистите зае позата на щраус, който няма намерение да извади главата от пясъка, защото поръчките гарантират повече от оцеляване. PR-рите са „черешката на тортата” и нямат угризения относно начина на заработване.

Тези дни най-после гласно се разбра, че и социолозите са в кюпа на поръчковите манипулатори, което естествено не минава без пореден скандал.

Блогърите, които си позволяват да информират за изпълнението на някакви обещания, които по принцип никой не помни, а още по-малко чете, се оказват гости на най-високото ниво в държавата ни и на свой ред са информирани за намерения и решения. Които на секундата стигат до гражданството, което все още гледа телевизия.

Защото вестници все по-малко се четат. За разлика от германците, най-проспериращата икономически в момента нация в Европа.

Оказва се, че тези дисциплинирани хора продължават да предпочитет да четат вестници и оттам да научават новините. Ние отдавна нямаме доверие ни на вестници, ни на телевизии, влизаме в интернет, за да си говорим, а чувствата вече изразяваме чрез „кликване”.

На този фон някак дон-кихотовски звучи писмото на г-н Друмев до министъра на културата.

Легендарният директор на НДК, познат на всички и спорен като всяка извисила се личност, освободен от задължения по нашенски, не е издържал като вижда сриването на култовия ни национален център.

Каквото и да се казва, както и да се коментира, НДК си е гордост за нашата култура, защото даде подслон на най-извисените наши постижения в тази област, както и вече десетилетия ни дава възможност да слушаме,гледаме, пипнем онова от световната култура, което можем да си позволим. Често това е най-доброто в момента.

Може и да не центъра „Помпиду” или Метрополитън, но там слушахме и гледахме Караян, Карерас, помним нашия Чакъров и някои страдаме, че вече година не слушаме концертите под диригентството на Емил Табаков.

Дали този зов за помощ и предупреждение на бившия директор на НДК ще бъде чут, дали имат основание подозренията му, дали „приятелят”- министър е онзи от други времена, не е ясно.

Въпросът е по-скоро във факта,че нещо дълбоко се обърка в духовния ни живот, изчезна не само спойката между хората, в т.ч. интелектуалците, а се появиха и процеси на целенасочена манипулация, което няма как да не се отрази на устоите на нацията.

И е без значение дали се прави, за да се маскират други икономически процеси или за да се прикрият причините за пренасочване на парични потоци или ценови шокове.

Народът е преживял и по-трудни времена, но не е позволявал да се срине духът му. Затова е оцелявал, а сега, в ЕС и при повече възможности за развитие, някак подтискащо действат процеси, които гарантират поредна порция негативизъм сред мислещите хора.

Може би този път те ще се досетят, че общество не е празна дума,че дори и в жегите, реакция трябва да има, защото повечето сме чели Оруел, но никой не си е представял,че ще се наложи да изразходва енергия, за да се противопоставя на елементарни по същността си деяния.

Добре е, че се дава гласност,че ще се провокира дискусия. Може и да има ефект.

Някога се пееше „Не всичко е пари, приятелю....”

Сподели в
 

Нова документална поредица, дело на журналиста и продуцент Георги Тошев, стартира в ефира на bTV от 26 септември, събота, в 12.30 ч.

19.09.2020/12:16

На 16 септември, ден преди провеждането на Общото събрание на НЛРС-СЛРБ, в парк-хотел „Москва” в столицата тържествено бе отбелязана 125-годишнината на сп. „Лов и риболов” и 130 години от основаването на Софийското ловно дружество.

18.09.2020/12:00

Дългогодишният журналист и публицист, активен деец на хуманитарната дипломация, извървял пътя от Добрич до Женева и Ню Йорк, Енчо Господинов ще представи новата си книга "Сянката на петнистия кон" пред своите съграждани, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе".

17.09.2020/09:04

Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е нараснало драстично, а полицията и силите за сигурност са основните извършители.

15.09.2020/09:02

Ал Кайда заплаши да нападне отново редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", който повторно публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед по повод съдебния процес за терористичната атака срещу изданието от януари 2015 г.

14.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки