Начало
 
 

Ще отминем ли юбилея на първото българско списание?

17.09.2012 /12:01 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Самоков има бюст паметник на родения тук Константин Фотинов

Полезно е да се поглежда по-често не само към електронната поща, но и към старите книги. Разтворим ли „История на българската журналистика 1844 – 1885“ от професор Георги Боршуков, издадена през 1965-а, ще видим, че 2012-а, е особена.

Навършват се 170 лета от появата на „Любословие“ – първото българско списание, първото наше периодично издание. Роденият в Самоков Константин Г. Фотинов учи в родния си град, после в Атина, бил търговец, бил учител.

Знаел гръцки, френски, турски, руски – още едно доказателство, че журналистиката открай време не е за посредствени хора. И през 1842-а Фотинов издава пробния брой на „Любословие“.

Списанието се родило в Смирна – днешен Измир, Турция. Било в малък формат и на 32 страници. А заглавието значело в онова време любов и наука не само за езика, но и към литературата, към цялата човешка култура.

И в пробната книжка, и в излезлите по-късно основна тема е патриотизмът. Разглеждат се въпроси на българската просвета, проблеми, свързани с българския език, стопанската тематика също не остава встрани, има много текстове за нравствеността, за религията.

Сам се определя като “преводач”

Появяват се е десетки материали по естествознание, физика, дописки от различни краища на страната ни. Тъкмо Фотинов е родоначалникът на този жанр у нас. Както Симеон Радев пък става по-късно баща на интервюто.

Фотинов се самоопределя повече от скромно като „преводач“, но всъщност бил и чудесен редактор и публицист. Прозорливо осъзнал и голямата роля на илюстрацията в печатните издания и винаги се стремял тя да присъства в издаваните от него книжки.

Сам вършел почти всичко в „Любословие“. Твърде малко били сътрудниците му. Но струва си да отбележим няколко имена – Гаврил Кръстевич, Васил Априлов, Никола Тъпчилещов... Тиражът кръжал около 500 екземпляра, но абонатите нередовно се издължавали. Или пък въобще не плащали. И в края на 1846-а „Любословие“ умира.

След 12 години си отива от тоя свят и създателят му – умира на 68. Останала му утехата, която сам той побира в следното изречение с последните си редове при спирането на изданието: „Аз поставих камен уголний и показах стези (пътеки), които като последува човек, намира пут правий, благополучний и спасителний.“

170 години след началото СБЖ (все още) може да уважи и самоковеца, и „Любословие“. С един възпоменателен лист може би, с едно тържество – начини много.

От това – дали ще се поклоним пред паметта на Фотинов, ще проличи дали тачим темелите на занаята си. Ъгловите му камъни. Имаме 3 месеца, за да докажем, че помним доброто и полезното, родоначалниците си и че умеем да им се отблагодаряваме.

Свързани:  

  • Фотинов и Богоров – първенци на журналистиката (1)

    Смирна - Лайпциг – Цариград са трите места, където се ражда българският периодичен печат. През 1844 г. Константин Фотинов (вляво) създава първото наше списание “Любословие” в Смирна, града, който се слави като Гяур Измир, разказва в “Новинар” Антония Мечкова:
    Дата: 11.05.2009

  • Фотинов и Богоров – първенци на журналистиката (2)

    Но обръщайки се към читателите си с прословутото “Здравейте, милички”, Иван Богоров (вляво) вече е съвсем наясно, че те жадуват да научат нещичко за културни изяви, за образователно дело, да получат развлекателни и смешливи четива.  
    Дата: 11.05.2009
 

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки