Начало
 
 

Ще отминем ли юбилея на първото българско списание?

17.09.2012 /12:01 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Самоков има бюст паметник на родения тук Константин Фотинов

Полезно е да се поглежда по-често не само към електронната поща, но и към старите книги. Разтворим ли „История на българската журналистика 1844 – 1885“ от професор Георги Боршуков, издадена през 1965-а, ще видим, че 2012-а, е особена.

Навършват се 170 лета от появата на „Любословие“ – първото българско списание, първото наше периодично издание. Роденият в Самоков Константин Г. Фотинов учи в родния си град, после в Атина, бил търговец, бил учител.

Знаел гръцки, френски, турски, руски – още едно доказателство, че журналистиката открай време не е за посредствени хора. И през 1842-а Фотинов издава пробния брой на „Любословие“.

Списанието се родило в Смирна – днешен Измир, Турция. Било в малък формат и на 32 страници. А заглавието значело в онова време любов и наука не само за езика, но и към литературата, към цялата човешка култура.

И в пробната книжка, и в излезлите по-късно основна тема е патриотизмът. Разглеждат се въпроси на българската просвета, проблеми, свързани с българския език, стопанската тематика също не остава встрани, има много текстове за нравствеността, за религията.

Сам се определя като “преводач”

Появяват се е десетки материали по естествознание, физика, дописки от различни краища на страната ни. Тъкмо Фотинов е родоначалникът на този жанр у нас. Както Симеон Радев пък става по-късно баща на интервюто.

Фотинов се самоопределя повече от скромно като „преводач“, но всъщност бил и чудесен редактор и публицист. Прозорливо осъзнал и голямата роля на илюстрацията в печатните издания и винаги се стремял тя да присъства в издаваните от него книжки.

Сам вършел почти всичко в „Любословие“. Твърде малко били сътрудниците му. Но струва си да отбележим няколко имена – Гаврил Кръстевич, Васил Априлов, Никола Тъпчилещов... Тиражът кръжал около 500 екземпляра, но абонатите нередовно се издължавали. Или пък въобще не плащали. И в края на 1846-а „Любословие“ умира.

След 12 години си отива от тоя свят и създателят му – умира на 68. Останала му утехата, която сам той побира в следното изречение с последните си редове при спирането на изданието: „Аз поставих камен уголний и показах стези (пътеки), които като последува човек, намира пут правий, благополучний и спасителний.“

170 години след началото СБЖ (все още) може да уважи и самоковеца, и „Любословие“. С един възпоменателен лист може би, с едно тържество – начини много.

От това – дали ще се поклоним пред паметта на Фотинов, ще проличи дали тачим темелите на занаята си. Ъгловите му камъни. Имаме 3 месеца, за да докажем, че помним доброто и полезното, родоначалниците си и че умеем да им се отблагодаряваме.

Свързани:  

  • Фотинов и Богоров – първенци на журналистиката (1)

    Смирна - Лайпциг – Цариград са трите места, където се ражда българският периодичен печат. През 1844 г. Константин Фотинов (вляво) създава първото наше списание “Любословие” в Смирна, града, който се слави като Гяур Измир, разказва в “Новинар” Антония Мечкова:
    Дата: 11.05.2009

  • Фотинов и Богоров – първенци на журналистиката (2)

    Но обръщайки се към читателите си с прословутото “Здравейте, милички”, Иван Богоров (вляво) вече е съвсем наясно, че те жадуват да научат нещичко за културни изяви, за образователно дело, да получат развлекателни и смешливи четива.  
    Дата: 11.05.2009
 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки