Начало
 
 

Иван Тодоров: Кой как чете сайта на СБЖ?

04.10.2012 /12:27 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди седмица – на Общото събрание на СБЖ, делегатите приеха програма за честването на 120–годишнината от организираното журналистическо движение в България.

Програмата включва издаването на трети том от алманаха „Под чинара“, създаването на документална пиеса за Йосиф Хербст и превръщането на третия етаж на сградата на ул. „Граф Игнатиев“ 4 в театрален салон, организирането на тържествен концерт-събор в „Сълза и смях“.

Проектът предвижда и отпечатването на юбилеен плакат, откриването на изложби в Народното събрание и в по-големите градове на страната, на симпозиум за историята на вестникарството ни. Ще има - според плана - и юбилеен „Вестник на вестниците“, а в черквата „Света София“ -- молебен за загиналите журналисти...

Тая програма най-напред чух, а после и прочетох в сайта на СБЖ. Тя бе представена от председателя на комисията по професионално-творческите въпроси на организацията ни Любомир Пеевски. Накрая всички бяха поканени да споделят и други, свои идеи. Как?

Публикувах(ме) по-ранно 5 идеи

Най-вече – чрез сайта. ...В същия тоя сайт през последните няколко месеца предложих(ме) да се сложи началото на Музей на българската журналистика. Описвайки в подробности идеята.

Предложих(ме) да се окачат в читалнята, в помещението пред вратите на библиотеката две снимки – на двама много заслужили за създаването и насърчаването на „Поглед“ мъже: Борис Ангелушев и Симеон Радев.

Предложих(ме) да бъде съставен и издаден малък сборник с най-хубавите фейлетони, отпечатани в рубриката „Нонпарей“ на покойния „Поглед“. С шаржовете на авторите им – Слави Митев.

Предложих(ме) да се постави паметна плоча на сградата, в която се помещаваше вестник „Кооперативно село“ (преди него – „Зора“, „Отечествен фронт“, „Работническо дело“) и се набираше „Поглед“ – на улица „11 август“ 18. Защо толкоз пъти споменавам дотук „Поглед“ ли? Отговорът е елементарен – ако някой не знае или е забравил, 35 години това бе изданието на СБЖ.

Предложих(ме) да се организира преди края на тази година събрание в чест на годишнината от излизането на пробния брой през 1842-а в Измир на първото българско печатно издание – списанието „Любословие“ на Константин Фотинов.

Всички тия предложения бяха удавени в тишина

Нито едно от тях не е предвидено и в оповестената програма за юбилея, преразказана в началото на този текст. Изглежда, че не само членовете на комисията по професионално-творческите въпроси, но и някои членове на Управителния съвет не четат сайта на СБЖ.

Или го правят рядко и разсеяно. От такова четене полза няма. И понеже не съм учен да пиша анонимки, не подписвам тая бележка като „редакционна“, а още веднъж с името си – Иван Тодоров.

Свързани:   СБЖ се готви за своя 120-годишен юбилей

Делегатите на днешното Общо събрание на СБЖ одобриха план за отбелязване на 120-годишнината на организираното журналистическо движение у нас. Представи го Лююбомир Пеевски, председател на професионално-творческата комисия на Съюза.
Дата: 29.09.2012 

Сподели в
 

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки