Начало
 
 

Иван Тодоров: Кой как чете сайта на СБЖ?

04.10.2012 /12:27 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди седмица – на Общото събрание на СБЖ, делегатите приеха програма за честването на 120–годишнината от организираното журналистическо движение в България.

Програмата включва издаването на трети том от алманаха „Под чинара“, създаването на документална пиеса за Йосиф Хербст и превръщането на третия етаж на сградата на ул. „Граф Игнатиев“ 4 в театрален салон, организирането на тържествен концерт-събор в „Сълза и смях“.

Проектът предвижда и отпечатването на юбилеен плакат, откриването на изложби в Народното събрание и в по-големите градове на страната, на симпозиум за историята на вестникарството ни. Ще има - според плана - и юбилеен „Вестник на вестниците“, а в черквата „Света София“ -- молебен за загиналите журналисти...

Тая програма най-напред чух, а после и прочетох в сайта на СБЖ. Тя бе представена от председателя на комисията по професионално-творческите въпроси на организацията ни Любомир Пеевски. Накрая всички бяха поканени да споделят и други, свои идеи. Как?

Публикувах(ме) по-ранно 5 идеи

Най-вече – чрез сайта. ...В същия тоя сайт през последните няколко месеца предложих(ме) да се сложи началото на Музей на българската журналистика. Описвайки в подробности идеята.

Предложих(ме) да се окачат в читалнята, в помещението пред вратите на библиотеката две снимки – на двама много заслужили за създаването и насърчаването на „Поглед“ мъже: Борис Ангелушев и Симеон Радев.

Предложих(ме) да бъде съставен и издаден малък сборник с най-хубавите фейлетони, отпечатани в рубриката „Нонпарей“ на покойния „Поглед“. С шаржовете на авторите им – Слави Митев.

Предложих(ме) да се постави паметна плоча на сградата, в която се помещаваше вестник „Кооперативно село“ (преди него – „Зора“, „Отечествен фронт“, „Работническо дело“) и се набираше „Поглед“ – на улица „11 август“ 18. Защо толкоз пъти споменавам дотук „Поглед“ ли? Отговорът е елементарен – ако някой не знае или е забравил, 35 години това бе изданието на СБЖ.

Предложих(ме) да се организира преди края на тази година събрание в чест на годишнината от излизането на пробния брой през 1842-а в Измир на първото българско печатно издание – списанието „Любословие“ на Константин Фотинов.

Всички тия предложения бяха удавени в тишина

Нито едно от тях не е предвидено и в оповестената програма за юбилея, преразказана в началото на този текст. Изглежда, че не само членовете на комисията по професионално-творческите въпроси, но и някои членове на Управителния съвет не четат сайта на СБЖ.

Или го правят рядко и разсеяно. От такова четене полза няма. И понеже не съм учен да пиша анонимки, не подписвам тая бележка като „редакционна“, а още веднъж с името си – Иван Тодоров.

Свързани:   СБЖ се готви за своя 120-годишен юбилей

Делегатите на днешното Общо събрание на СБЖ одобриха план за отбелязване на 120-годишнината на организираното журналистическо движение у нас. Представи го Лююбомир Пеевски, председател на професионално-творческата комисия на Съюза.
Дата: 29.09.2012 

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки