Начало
 
 

Пламен Даракчиев: Журналистът трябва да носи на пиене

05.10.2012 /09:29 | Източник: plamski.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Пламен Даракчиев е работил между другото в „Народна младеж”. Поддържа блог.

Чета по сайтовете: Петьо Блъсков - кандидат за председател на Съюза на българските журналисти. Викам си: някой майтап ли си прави? Та той, човекът, не може да пие! Виждам, че сте учудени, та се налага да поясня.

Един журналист трябва да може да пие. Да носи на пиене, както казват хората. Това го научих като млад литературен сътрудник през първата си година в занаята. И по тази причина внимавах по коктейлите, спомня си колегата, цитиран от Иван Бакалов.

Всички в бранша знаят, че Петьо Блъсков не може да пие, знам го и аз, но все пак, отидох на среща в Дипломатическия клуб в Бояна. В специално запазеното сепаре около дългата маса бе насядала Пресгрупата в почти пълен състав – Петьо, Джото, бог да я прости, Владо, Емо и още един колега, когото слабо познавах.

Причината да се озовем там с Дончо Иванов бе Кръстьо Кръстев. Помните го сигурно като говорител на някогашната „Подкрепа”. Не си спомням повода, но в средата на 90-те някои неща все още ставаха спонтанно. Включително ходенето по кръчмите. Що се отнася до моето отиване, допускам, че известна роля за тази спонтанност е играла и все още крехката ми възраст.

Имах пари колкото за една ракия и салата

Величието на Пресгрупата, представяно най-вече от Петьо Блъсков, бе вън от всякакво съмнение. То бе удесеторено от количеството алкохол, погълнато далеч преди ние да се озовем в клуба. Ето защо бях като на тръни. Причините бяха 2. Едната – не особено добрите ми взаимоотношения с хората отсреща, а другата – финансовите ми възможности. Ограничени в този момент до една ракия и салата в тузарската кръчма.

Всичко вървеше нормално, докато Кънчо бе в стихията си и забавляваше масата. Но нямаше как да не забележа, че докато колегите му отсреща се смееха, Петьо мълчеше мрачно и отвереме-навреме ни измерваше с тежък поглед. Мен и Дончо, но особено мен. Не ми се наложи да чакам дълго.

В една от паузите Петьо изригна. Зачервен, с разкопчана до пъпа риза, той подкара любимата си тирада от онова време. За нищожествата в СДС, за педалите в него, за това как са объркали държавата, как не могат да разберат честните частници и пр. и пр.

Разбира се, тирадата бе предназначена най-вече за моята скромна персона. Макар че към този момент, бях ангажиран повече със синдикални, отколкото с политически дела. Пиех си кротко и въобще нямах намерение да му отговарям, но той все повече и повече се навеждаше през масата и впиваше малките си очички в мен.

Тогава Блъсков взе да вади пачки

По някое време не издържах и пуснах реплика. А отсреща тъкмо това и чакаха. Ето защо сюблимният момент настъпи бързо. Петьо внезапно се изправи и олюлявайки се закрещя с пълно гърло:

- Кво ми се пъчите, бе, фукари с фукарите. 2 лева нямате в джоба си, я се погледнете. Хайде да видим кой кое е!

В следващият момент ръцете на честния частник вече шареха в сакото му, простряно на облегалката на стола. После продължиха да ровят във всички възможни джобове. На масата полека-лека започнаха да се трупат банкноти – на пачки, поединично или слепени по няколко измачкани. Купчината нарасна бързо. И заприлича на оборота на средно голям супермаркет.

Не бих могъл да ви кажа сумата, но към днешни пари джобните на Блъсков се измерваха не със стотици, не дори и с хиляди лева. Докато флагманът на свободната преса изтръскваше джобовете си, на масата бе пълно мълчание. Когато свърши, той опря лакти на масата и също като Георги Димитров се надвеси над фашизоидните седесари насреща си.

- Хайде сега – обърна се той към нас с Дончо Иванов.(Нея вечер и той мина за седесар.) - Хайде сега обръщайте джобовете и вие. Да ви видя сега. Седесари, а? Седерасти сте вие – пенявеше се все повече и повече честният частник.

Отново настъпи мълчание. Дори Кънчо се сви в другия ъгъл на масата. Искаше ми се да стане чудо. Не водата на масата да стане вино, а 10-те лева в портфейла ми да се умножат поне 10 пъти. Но чудото дойде от дясната ми страна.

Изведнъж Дончо Иванов го завря в кьошето

Там Дончо делово се приведе към кожената си чанта, оставена на съседния стол. После бавно започна да вади от нея пачка след пачка и да ги трупа на масата пред себе си. Малко по-късно купчината, доста по-подредена от Петьовата, стана повече от убедителна. Събрал цялото си карнобатско чувство за хумор, по някое време Дончо попита с добродушна усмивка:

- Да вадя ли още или това стига?

В този момент Петьо отново удари по масата и всичката стъклария върху нея прозвъня. Стресната, охраната в ъгъла – двама-трима бабанки - приближи в очакване на разпорежданията на шефа. Точно тук Кънчо се осефери, влезе отново в ролята си и се зае да успокоява топката. Спечели толкова време, колкото Дончо да си прибере парите обратно в чантата и да се изнижем по възможно най-бързия начин. Отвън, в колата го попитах:

- Кво става, бе? Откога си милионер?

- Заплатите в Агенцията. Не съм им плащал 2 месеца, така че утре ще раздавам – ухили се той.

По това време моят стар приятел бе шеф на Агенция „Балкан”. Имаше 40-50 репортери и служители, така че парите наистина са били доста. И нея вечер не са били по силите човека, който наскоро си поиска от Нели Крус паметник. По възможност с пари от еврофондовете. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.

19.11.2019/09:02

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, вестниците “Гардиан”, “Вашингтон пост”, “Обзървър”, “Ди Цайт”, “Зюддойче цайтунг” и агенция Ройтерс.

18.11.2019/09:01

Бивши футболисти на "Левски", лекари уролози и спортни журналисти ще изиграят мач "Заедно срещу рака на простата". Двубоят ще се играе на 21 ноември (четвъртък) от 11 часа на базата на ДИТ в кв. "Драгалевци".

17.11.2019/09:07

Завърши VI майсторски клас по журналистика на БНР Академия. На тържествена церемония бяха наградени 13 радиожурналисти от националните и регионалните програми на обществената медия.

16.11.2019/09:06

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки