Начало
 
 

Пламен Даракчиев: Журналистът трябва да носи на пиене

05.10.2012 /09:29 | Източник: plamski.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Пламен Даракчиев е работил между другото в „Народна младеж”. Поддържа блог.

Чета по сайтовете: Петьо Блъсков - кандидат за председател на Съюза на българските журналисти. Викам си: някой майтап ли си прави? Та той, човекът, не може да пие! Виждам, че сте учудени, та се налага да поясня.

Един журналист трябва да може да пие. Да носи на пиене, както казват хората. Това го научих като млад литературен сътрудник през първата си година в занаята. И по тази причина внимавах по коктейлите, спомня си колегата, цитиран от Иван Бакалов.

Всички в бранша знаят, че Петьо Блъсков не може да пие, знам го и аз, но все пак, отидох на среща в Дипломатическия клуб в Бояна. В специално запазеното сепаре около дългата маса бе насядала Пресгрупата в почти пълен състав – Петьо, Джото, бог да я прости, Владо, Емо и още един колега, когото слабо познавах.

Причината да се озовем там с Дончо Иванов бе Кръстьо Кръстев. Помните го сигурно като говорител на някогашната „Подкрепа”. Не си спомням повода, но в средата на 90-те някои неща все още ставаха спонтанно. Включително ходенето по кръчмите. Що се отнася до моето отиване, допускам, че известна роля за тази спонтанност е играла и все още крехката ми възраст.

Имах пари колкото за една ракия и салата

Величието на Пресгрупата, представяно най-вече от Петьо Блъсков, бе вън от всякакво съмнение. То бе удесеторено от количеството алкохол, погълнато далеч преди ние да се озовем в клуба. Ето защо бях като на тръни. Причините бяха 2. Едната – не особено добрите ми взаимоотношения с хората отсреща, а другата – финансовите ми възможности. Ограничени в този момент до една ракия и салата в тузарската кръчма.

Всичко вървеше нормално, докато Кънчо бе в стихията си и забавляваше масата. Но нямаше как да не забележа, че докато колегите му отсреща се смееха, Петьо мълчеше мрачно и отвереме-навреме ни измерваше с тежък поглед. Мен и Дончо, но особено мен. Не ми се наложи да чакам дълго.

В една от паузите Петьо изригна. Зачервен, с разкопчана до пъпа риза, той подкара любимата си тирада от онова време. За нищожествата в СДС, за педалите в него, за това как са объркали държавата, как не могат да разберат честните частници и пр. и пр.

Разбира се, тирадата бе предназначена най-вече за моята скромна персона. Макар че към този момент, бях ангажиран повече със синдикални, отколкото с политически дела. Пиех си кротко и въобще нямах намерение да му отговарям, но той все повече и повече се навеждаше през масата и впиваше малките си очички в мен.

Тогава Блъсков взе да вади пачки

По някое време не издържах и пуснах реплика. А отсреща тъкмо това и чакаха. Ето защо сюблимният момент настъпи бързо. Петьо внезапно се изправи и олюлявайки се закрещя с пълно гърло:

- Кво ми се пъчите, бе, фукари с фукарите. 2 лева нямате в джоба си, я се погледнете. Хайде да видим кой кое е!

В следващият момент ръцете на честния частник вече шареха в сакото му, простряно на облегалката на стола. После продължиха да ровят във всички възможни джобове. На масата полека-лека започнаха да се трупат банкноти – на пачки, поединично или слепени по няколко измачкани. Купчината нарасна бързо. И заприлича на оборота на средно голям супермаркет.

Не бих могъл да ви кажа сумата, но към днешни пари джобните на Блъсков се измерваха не със стотици, не дори и с хиляди лева. Докато флагманът на свободната преса изтръскваше джобовете си, на масата бе пълно мълчание. Когато свърши, той опря лакти на масата и също като Георги Димитров се надвеси над фашизоидните седесари насреща си.

- Хайде сега – обърна се той към нас с Дончо Иванов.(Нея вечер и той мина за седесар.) - Хайде сега обръщайте джобовете и вие. Да ви видя сега. Седесари, а? Седерасти сте вие – пенявеше се все повече и повече честният частник.

Отново настъпи мълчание. Дори Кънчо се сви в другия ъгъл на масата. Искаше ми се да стане чудо. Не водата на масата да стане вино, а 10-те лева в портфейла ми да се умножат поне 10 пъти. Но чудото дойде от дясната ми страна.

Изведнъж Дончо Иванов го завря в кьошето

Там Дончо делово се приведе към кожената си чанта, оставена на съседния стол. После бавно започна да вади от нея пачка след пачка и да ги трупа на масата пред себе си. Малко по-късно купчината, доста по-подредена от Петьовата, стана повече от убедителна. Събрал цялото си карнобатско чувство за хумор, по някое време Дончо попита с добродушна усмивка:

- Да вадя ли още или това стига?

В този момент Петьо отново удари по масата и всичката стъклария върху нея прозвъня. Стресната, охраната в ъгъла – двама-трима бабанки - приближи в очакване на разпорежданията на шефа. Точно тук Кънчо се осефери, влезе отново в ролята си и се зае да успокоява топката. Спечели толкова време, колкото Дончо да си прибере парите обратно в чантата и да се изнижем по възможно най-бързия начин. Отвън, в колата го попитах:

- Кво става, бе? Откога си милионер?

- Заплатите в Агенцията. Не съм им плащал 2 месеца, така че утре ще раздавам – ухили се той.

По това време моят стар приятел бе шеф на Агенция „Балкан”. Имаше 40-50 репортери и служители, така че парите наистина са били доста. И нея вечер не са били по силите човека, който наскоро си поиска от Нели Крус паметник. По възможност с пари от еврофондовете. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки