Начало
 
 

Иван Тодоров: Кой владее наистина българския език?

13.10.2012 /15:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Случвало ви се е, предполагам, да попълвате чиновнически графи за владеенето на чуждестранни езици. Или да пишете автобиографични справки, където се посочват такива умения. Тези знания винаги са предимство при равни други условия.

Ала мнозина рядко или въобще не се замислят доколко знаят добре, да не казвам владеят, родния ни език. А той се учи в училище, в университета, сетне се приключва докъм 30-35-годишна възраст.

Тогава вече говореното и писането би трябвало да се вършат с лекота, работата с думите да е забавление и удоволствие – като любима игра, да се търси и намира радостта от неочаквано оригиналния изказ, да се правят и собствени словесни открития, с които хората с чутие към гласа на буквите да ви помнят и след години...

Журналистите сме длъжни да помагаме всеки ден да звънти чист и правилен български. Трябва да го правим, ала не така е на практика. Всеки ден потичат нови и нови кални потоци от чуждици, от недомислици. И докато в печатните издания написаното остава черно на бяло и повече личи, по бие на очи, в радиото и телевизиите казаното минава и заминава.

Частниците са безнадежден случай и на тях въобще не може да се разчита за делото. Но БНР и БНТ би трябвало да са добрият пример. За жалост невинаги е така и там.

Топломерите “дефектирали”

...Наближи студът и почна често да се говори за отопление през надничащата зад гърба на отиващия си октомври зима. В предаването „Преди всички“ на БНР наскоро една от избраните теми бе „Дефектират ли често топломерите?“ Не използвам вкъщи топломер, но винаги използвам „развалят ли се“, „повреждат ли се“, хрумне ли ми да задам такъв въпрос.

Пак по националното радио чух чиновник от БДЖ да разказва за „оптимизацията на персонала“ там. С такива извилисти като змиорки фрази днес се говори за съкращаването на хора от работа. Също както навремето свенливо вместо „кражба“ се изричаше „присвояване“.

Друга гостенка в ефира сподели как организацията й предвиждала „действия, насочени в посока на превенцията...“. А защо да не се каже простичко: „действия за предпазване...“? Същата почуда изпитах, като разбрах от другиго, че „констатациите, които установяваме, изпращаме на...“ Всъщност „констатирам“ е синоним, най-близък роднина на „установявам“. И изберем ли второто, няма нужда от първото. А фразата няма да е тромава, натруфена, а ще е стегната и точна.

Много модно е също тъй какви ли не процедури „да се откриват“. Откриват се стари съкровища, открива се поредният сезон на театрите, примерно, новата учебна година. Процедури „се започват“. Няма ли го обаче усета към нюансите на думите, на изразите, няма да чуете свястна реч.

Вече не се правят и каквито и да било предложения. Много по-често те „се артикулират“. Ако ги „правите“ – не сте в крак с чудатите повеи. Но не съжалявайте. Защото „артикулаторите“ са и с двата си крака, та чак до шия в тинята на мътния поток на езиковата немощ. Оплескани с нея и ще си отидат.


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки