Начало
 
 

Иван Тодоров: Кой владее наистина българския език?

13.10.2012 /15:11 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Случвало ви се е, предполагам, да попълвате чиновнически графи за владеенето на чуждестранни езици. Или да пишете автобиографични справки, където се посочват такива умения. Тези знания винаги са предимство при равни други условия.

Ала мнозина рядко или въобще не се замислят доколко знаят добре, да не казвам владеят, родния ни език. А той се учи в училище, в университета, сетне се приключва докъм 30-35-годишна възраст.

Тогава вече говореното и писането би трябвало да се вършат с лекота, работата с думите да е забавление и удоволствие – като любима игра, да се търси и намира радостта от неочаквано оригиналния изказ, да се правят и собствени словесни открития, с които хората с чутие към гласа на буквите да ви помнят и след години...

Журналистите сме длъжни да помагаме всеки ден да звънти чист и правилен български. Трябва да го правим, ала не така е на практика. Всеки ден потичат нови и нови кални потоци от чуждици, от недомислици. И докато в печатните издания написаното остава черно на бяло и повече личи, по бие на очи, в радиото и телевизиите казаното минава и заминава.

Частниците са безнадежден случай и на тях въобще не може да се разчита за делото. Но БНР и БНТ би трябвало да са добрият пример. За жалост невинаги е така и там.

Топломерите “дефектирали”

...Наближи студът и почна често да се говори за отопление през надничащата зад гърба на отиващия си октомври зима. В предаването „Преди всички“ на БНР наскоро една от избраните теми бе „Дефектират ли често топломерите?“ Не използвам вкъщи топломер, но винаги използвам „развалят ли се“, „повреждат ли се“, хрумне ли ми да задам такъв въпрос.

Пак по националното радио чух чиновник от БДЖ да разказва за „оптимизацията на персонала“ там. С такива извилисти като змиорки фрази днес се говори за съкращаването на хора от работа. Също както навремето свенливо вместо „кражба“ се изричаше „присвояване“.

Друга гостенка в ефира сподели как организацията й предвиждала „действия, насочени в посока на превенцията...“. А защо да не се каже простичко: „действия за предпазване...“? Същата почуда изпитах, като разбрах от другиго, че „констатациите, които установяваме, изпращаме на...“ Всъщност „констатирам“ е синоним, най-близък роднина на „установявам“. И изберем ли второто, няма нужда от първото. А фразата няма да е тромава, натруфена, а ще е стегната и точна.

Много модно е също тъй какви ли не процедури „да се откриват“. Откриват се стари съкровища, открива се поредният сезон на театрите, примерно, новата учебна година. Процедури „се започват“. Няма ли го обаче усета към нюансите на думите, на изразите, няма да чуете свястна реч.

Вече не се правят и каквито и да било предложения. Много по-често те „се артикулират“. Ако ги „правите“ – не сте в крак с чудатите повеи. Но не съжалявайте. Защото „артикулаторите“ са и с двата си крака, та чак до шия в тинята на мътния поток на езиковата немощ. Оплескани с нея и ще си отидат.


 

Сподели в
 

Политическите групи в Европейския парламент изразиха единодушно становище, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона.

15.11.2019/09:05

Новият брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура „Ла Естрея“ акцентира върху музиката. В него има специална статия „Из филмовата музика на Милчо Левиев“.

14.11.2019/09:04

Шефът на компанията „Юбър” Дара Хосровшахи се извини, че в интервю той нарекъл "грешка" убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, за което Рияд призна своята отговорност, предаде АП.

13.11.2019/09:03

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

12.11.2019/09:02

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки