Начало
 
 

In memoriam: Есенни рози за погледаря от Дъскот

27.10.2012 /11:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генчо Арабаджиев (09 07.1935 - 25.10.2012 г.). Поклонението е на 28 октомври, неделя, в 13.30 часа в Църквата на Централните софийски гробища.

Отиде си още един: Генчо Арабаджиев. Нанизът на сухите думи изглежда така – учи през 50-те години в СУ „Свети Климент Охридски“ заедно с Георги Мишев, Васил Станилов, Григор Чернев, Владимир Арденски, Дарина Герова...

Сетне е кореспондент, после стига до главен редактор на в. „Народна младеж“, на „Поглед“, става секретар на СБЖ, завеждащ отдел „Средства за масова информация“ на ЦК на БКП. Това го пише в Мрежата. Ала то казва недостатъчно.

Тоя мъж бе роден във великотърновското село Дъскот. Ходил съм навремето там неведнъж и го помня с работливите хора, които десетилетия – през 60-те, 70-те и 80-те, бяха известни като най-големите майстори в създаването и отглеждането на декоративни рози у нас.

Сред дъскотчани имаше люде като Никола Мошев, например, който още преди 1944-а бе научил във Франция магиите на растенията и бе донесъл оттам десетки, стотици сортове от „царицата на цветята“, каквито нямаше нийде другаде в България.

Та тъкмо за тоя бай Колю Мошев писа преди много лета в рубриката „Чудаци ли?“ на „Поглед“ колежката Пенка Чернева. Познавах – покрай баща си и дядо си – тоя вълшебник и аз, а материала четох като студент. Тогава и през ум не ми минаваеше,че един ден ще се запозная и ще работя заедно и с Генчо Арабаджиев, и с Пенка Чернева. Но – случи се.

През 1981-а тъкмо той, като главен редактор на съюзното издание, ни посрещна нас двамата – стажант-репортерите от току-що завършилия конкурс на СБЖ: Соня Алексиева и мен. Стажът бе година, а заръката му от първия ден – една:

Пишете и се старайте

Изпитателният срок се отъркули и когато дойде време, притеснен, влязох в стаята му. Чаках да разбера какво бе решил. Той не се бави, да ме мъчи, само рече: „Иване, ще яде Манго баница“. И се усмихна. С тия насърчителни думи ще го помня винаги. Той ми отвори вратите на занаята.

Няма да забравя също тъй, че на планьорките, които се правеха всеки понеделник, а и при другите събирания на хората от редакцията не чух ни веднъж да изрича груба дума, обида, заплаха. Към когото и да било.

Малко по-късно напусна „Поглед“

Срещахме се много рядко след това и винаги заговаряхме за общия ни северняшки корен – Дъскот е близо до моето родно Велико Търново, споменавахме едного или другиго от общи познати и приятели от великотърновския окръжен вестник „Борба“: Иван Колев, Николай Томов, Илия Манев...

Генчо Арабаджиев много години живя в блок непосредствено до известната някога сладкарница „Феята“, после се пенсионира, но продължи да пише за различни издания. Започнаха да ни събират разнолики поводи. Опелото на фоторепортера Христо Славов в черквата „Свети Седмочисленици“ през есента на 2008-а, Общи събрания на Съюза, представянето на книгата „Няма рецепта за живот“ от Пенка Чернева в СБЖ тая пролет.

Цяло лято не се видяхме и чухме. Не потърсих телефон, защото знаех, че се бори с лоша болест и не му бе до приказки. Ще го помня с добротата му, с куража, който щедро раздаваше, с мекотата на нрава и незлобливостта му. Невидим за очите букет, по-хубав обаче даже и от най-красивите есенни рози на тъй обичния до края на дните му Дъскот.


 

Сподели в
 

Започва електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма-2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

10.11.2019/09:07

Радио Видин е отличено от Фондация "Глобални библиотеки" в категория регионална медия, за принос в поставянето и разработването на теми за проблемите, свързани с развитието на обществените библиотеки.

09.11.2019/09:06

Фотоизложба на БНТ - Варна разказва за събитията в крайморския град в дните след 10 ноември 1989 г. Експозицията е открита в галерията на Регионалния телевизионен център.

08.11.2019/09:05

Сръбският президент Александър Вучич се наложи да използва страничен вход, за да влезе в сградата на обществената телевизия РТС в Белград, тъй като главният вход бе блокиран от демонстранти, съобщи Ройтерс.

07.11.2019/09:04

На хората вече не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, казва в интервю известната разследваща журналистка Генка Шикерова. Откакто бе уволнена от "Нова" на Домусчиев, Шикерова е безработна.

06.11.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки