Начало
 
 

In memoriam: Есенни рози за погледаря от Дъскот

27.10.2012 /11:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генчо Арабаджиев (09 07.1935 - 25.10.2012 г.). Поклонението е на 28 октомври, неделя, в 13.30 часа в Църквата на Централните софийски гробища.

Отиде си още един: Генчо Арабаджиев. Нанизът на сухите думи изглежда така – учи през 50-те години в СУ „Свети Климент Охридски“ заедно с Георги Мишев, Васил Станилов, Григор Чернев, Владимир Арденски, Дарина Герова...

Сетне е кореспондент, после стига до главен редактор на в. „Народна младеж“, на „Поглед“, става секретар на СБЖ, завеждащ отдел „Средства за масова информация“ на ЦК на БКП. Това го пише в Мрежата. Ала то казва недостатъчно.

Тоя мъж бе роден във великотърновското село Дъскот. Ходил съм навремето там неведнъж и го помня с работливите хора, които десетилетия – през 60-те, 70-те и 80-те, бяха известни като най-големите майстори в създаването и отглеждането на декоративни рози у нас.

Сред дъскотчани имаше люде като Никола Мошев, например, който още преди 1944-а бе научил във Франция магиите на растенията и бе донесъл оттам десетки, стотици сортове от „царицата на цветята“, каквито нямаше нийде другаде в България.

Та тъкмо за тоя бай Колю Мошев писа преди много лета в рубриката „Чудаци ли?“ на „Поглед“ колежката Пенка Чернева. Познавах – покрай баща си и дядо си – тоя вълшебник и аз, а материала четох като студент. Тогава и през ум не ми минаваеше,че един ден ще се запозная и ще работя заедно и с Генчо Арабаджиев, и с Пенка Чернева. Но – случи се.

През 1981-а тъкмо той, като главен редактор на съюзното издание, ни посрещна нас двамата – стажант-репортерите от току-що завършилия конкурс на СБЖ: Соня Алексиева и мен. Стажът бе година, а заръката му от първия ден – една:

Пишете и се старайте

Изпитателният срок се отъркули и когато дойде време, притеснен, влязох в стаята му. Чаках да разбера какво бе решил. Той не се бави, да ме мъчи, само рече: „Иване, ще яде Манго баница“. И се усмихна. С тия насърчителни думи ще го помня винаги. Той ми отвори вратите на занаята.

Няма да забравя също тъй, че на планьорките, които се правеха всеки понеделник, а и при другите събирания на хората от редакцията не чух ни веднъж да изрича груба дума, обида, заплаха. Към когото и да било.

Малко по-късно напусна „Поглед“

Срещахме се много рядко след това и винаги заговаряхме за общия ни северняшки корен – Дъскот е близо до моето родно Велико Търново, споменавахме едного или другиго от общи познати и приятели от великотърновския окръжен вестник „Борба“: Иван Колев, Николай Томов, Илия Манев...

Генчо Арабаджиев много години живя в блок непосредствено до известната някога сладкарница „Феята“, после се пенсионира, но продължи да пише за различни издания. Започнаха да ни събират разнолики поводи. Опелото на фоторепортера Христо Славов в черквата „Свети Седмочисленици“ през есента на 2008-а, Общи събрания на Съюза, представянето на книгата „Няма рецепта за живот“ от Пенка Чернева в СБЖ тая пролет.

Цяло лято не се видяхме и чухме. Не потърсих телефон, защото знаех, че се бори с лоша болест и не му бе до приказки. Ще го помня с добротата му, с куража, който щедро раздаваше, с мекотата на нрава и незлобливостта му. Невидим за очите букет, по-хубав обаче даже и от най-красивите есенни рози на тъй обичния до края на дните му Дъскот.


 

Сподели в
 

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки